Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

ΙΣΛΑΝΔΙΑ: ΜΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΧΡΕΟΣ!!!

ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ;

ΓΙΑΤΙ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΩΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ;

Για δεύτερη φορά, με δημοψήφισμα, που έγινε σήμερα Κυριακή 10 Απριλίου, οι Ισλανδοί αποφάσισαν να μην πληρώσουν οφειλές ύψους 4 δις ευρώ, που τους καταλογίζουν η Βρετανία και η Ολλανδία, για αποζημιώσεις που έδωσαν οι τελευταίες σε πολίτες τους, εξαιτίας της κατάρρευσης Ισλανδικών τραπεζών.

Το παράδειγμα αλλά και το μήνυμα που στέλνουν οι Ισλανδοί πολίτες αλλά και οι ισλανδικές αρχές με τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων αναφορικά με την αποπληρωμή ή όχι χρεών που με συμφωνίες (κακώς) δεσμευτήκαν οι Κυβερνήσεις, είναι εντυπωσιακό! Και αυτό το παράδειγμα και μήνυμα αφορά άμεσα την Ελλάδα.

Βεβαίως οι περιπτώσεις της Ισλανδίας και του δημοσίου χρέους της Ελλάδας είναι διαφορετικές. Έχουν, όμως, ουσιώδεις και καίριες ομοιότητες. Η μεγάλη διαφορά τους είναι ότι στην Ελλάδα κυριαρχούν πολιτικές δυνάμεις που όχι μόνο βάζουν τα συμφέροντα των πιστωτών πάνω από τα συμφέροντα της χώρας αλλά και κυριολεκτικά υποθηκεύουν το μέλλον του ελληνικού λαού για να εξυπηρετηθούν οι τράπεζες, εγχώριες και ξένες.

Για δεύτερη φορά με δημοψήφισμα, οι Ισλανδοί αποφάσισαν να μην πληρώσουν οφειλές ύψους 4 δισ. που τους καταλογίζουν η Βρετανία και η Ολλανδία για αποζημιώσεις που έδοσαν οι τελευταίες σε πολίτες τους μετά την κατάρρευση ισλανδικής τράπεζας.

Το παράδειγμα αλλά και το μήνυμα που στέλνουν οι Ισλανδοί πολίτες αλλά και οι ισλανδικές αρχές με τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για συμφωνίες πληρωμής είναι εντυπωσιακό!
Ειδικότερα, μετά από δημοψήφισμα οι Ισλανδοί αποφάσισαν με πλειοψηφία 58% να μην επιστρέψουν στην Μεγάλη Βρετανία και την Ολλανδία οικονομική στήριξη της τάξεως των 4 δισ. ευρώ που είχε πληρωθεί το 2008 από τις χώρες για να αποζημιωθούν οι επενδυτές της υπό κατάρρευση τράπεζας Landsbanki.

Η Πρωθυπουργός της χώρας Johanna Sigurðardóttir δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι ο «Ο λαός της Ισλανδίας δεν θα μπορρούσε να κάνει χειρότερη επιλογή». Είναι η δεύτερη φορά που το δημοψήφισμα απορρίπτει συμφωνία αποπληρωμής και η υπόθεση θα πάει σε διεθνές δικαστήριο.
Το 2008 όταν το τραπεζικό σύστημα της Ισλανδίας κατέρρευσε μετά από μια περίοδο δυναμικής επέκτασης στην Ευρώπη, τόσο οι Ισλανδοί αλλά και περί τις 400.000 Βρετανοί και Ολλανδοί έχασαν σημαντικά κεφάλαια των καταθέσεών τους στην τράπεζα Ιcesave, θυγατρικής της ισλανδικής Landsbanki.

Οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ολλανδίας αποζημίωσαν για τις απώλειες τους πολίτες τους, απαιτώντας τα χρήματα από την ισλανδική κυβέρνηση. Πέρυσι, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Ισλανδίας, κατόπιν συνεννόησης με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, συμφώνησε σε ένα σχέδιο αποπληρωμής του χρέους ύψους 3,8 δισ. ευρώ, σχεδόν το 40% του ισλανδικού ΑΕΠ, το οποίο θα επιβάρυνε τον κάθε φορολογούμενο με 100 ευρώ το μήνα για τα επόμενα 14 χρόνια.

Η συμφωνία είχε εγκρίθεί οριακά από τη Βουλή, αλλά ο πρόεδρος Γκρίμσον αρνήθηκε να την επικυρώσει και παρέπεμψε το θέμα στους ψηφοφόρους, οι οποίοι απάντησαν για πρώτη φορά ότι δεν πληρώνουν σε ποσοστό 93%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: