Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

ΣΥΛΛΟΓΟΣ Π.Ε. ΙΚΑΡΙΑΣ & ΦΟΥΡΝΩΝ : ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΟΛΟΗΜΕΡΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Π.Ε. Ικαρίας και Φούρνων καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα την Υπουργική Απόφαση με την οποία σταματάει από την επόμενη σχολική χρονιά τη λειτουργία Ολοήμερου Προγράμματος στα ολιγοθέσια σχολεία, ενώ, παράλληλα, ζητάει στα εναπομείναντα Ολοήμερα τμήματα να φοιτούν μόνο παιδιά «των οποίων και οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι, προσκομίζοντας σχετική Βεβαίωση του φορέα εργασίας τους ή σχετική δήλωση ανεργίας.» (έγγραφο με αριθμό Φ. 12/520/ 611575/Γ1/30-5-2011)

Πρόκειται για μια απόφαση που μας γυρίζει δεκαετίες πίσω, πριν τη λειτουργία του ολοήμερου τμήματος του σχολείου, επιβαρύνοντας ουσιαστικά τις οικογένειες που ζουν σε χωριά κι έχουν παιδιά που φοιτούν σε ολιγοθέσια σχολεία. Το ολοήμερο τμήμα παύει να λειτουργεί με την απόφαση αυτή κατά κύριο λόγο σε αγροτικές, ορεινές και απομονωμένες περιοχές όπου δεν υπάρχουν 6/θέσια και πάνω σχολεία, στα οποία προβλέπεται η συνέχιση λειτουργίας ολοήμερων τμημάτων.
Πρόκειται για μια απόφαση που αφαιρεί 14 οργανικές θέσεις δασκάλων από τα σχολεία του πρώην Νομού Σάμου (5 στα νησιά περιοχής ευθύνης του Συλλόγου μας) και περικόπτει θέσεις ειδικοτήτων.
Πρόκειται για ένα πλήγμα στον αγροτικό κόσμο, στον κόσμο της υπαίθρου, η οποία απειλείται πλέον με ολοκληρωτική ερήμωση. Έρχεται σα συνέχεια του προηγούμενου χτυπήματος με το κλείσιμο σχολείων κυρίως της υπαίθρου με τις συγχωνεύσεις. Τώρα, χτυπάνε κι εκείνα τα σχολεία που απέμειναν μετά τις συγχωνεύσεις, παίρνοντας τους δασκάλους από τα ολοήμερα τμήματα, προφανώς για «εξοικονόμηση προσωπικού και κονδυλίων», για να μη χρειαστεί να κάνουν διορισμούς εκπαιδευτικών, μονίμων ή αναπληρωτών.

Στην ίδια λογική μείωσης των κονδυλίων δια της μείωσης των ολοήμερων είναι και η επιχειρούμενη μείωση των μαθητών που φοιτούν στα ολοήμερα, περιορίζοντας το δικαίωμα φοίτησης στο ολοήμερο τμήμα μόνο στους μαθητές των οποίων και οι δύο γονείς εργάζονται και διαθέτουν σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη, ή είναι άνεργοι
Εμείς πολύ απλά ρωτάμε: Και τα παιδιά που οι γονείς τους εργάζονται στην ανθηρή «μαύρη οικονομία», τι θα κάνουν, αφού ο εργοδότης προφανώς δε δίνει βεβαίωση εργασίας για να μην αποκαλυφθεί; Και τα παιδιά των αυτοαπασχολούμενων ή των μικρομαγαζατόρων; Και τα παιδιά των αγροτών, από πού θα πάρουν βεβαίωση, από ποιον εργοδότη, από το χωράφι, ή το Θεό; Και τα παιδιά, των οποίων οι οικογένειες τα βγάζουν πέρα με έναν μόνο γονέα εργαζόμενο;
Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, επικυρώνει την αντίληψη για ολοήμερο «παιδοφυλακτήριο» και μάλιστα μόνο για ελάχιστα σχολεία και ακυρώνει όλες τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών της πράξης για τον παιδαγωγικό ρόλο που μπορεί να παίξει ο θεσμός, με στοιχεία μάλιστα υποστηρικτικά των «παιδιών των τελευταίων θρανίων».
Η υποταγή στην τρόικα και το μνημόνιο οδηγούν τη χώρα σε αδιέξοδο. Τέτοια μέτρα και τέτοιες ενέργειες με στενά πρόσκαιρη λογιστική λογική, μπορεί να αποφέρουν «εξοικονόμηση χρημάτων» προσωρινά, όμως διαλύουν την ύπαιθρο, πλήττουν τα φτωχότερα και τα αγροτικά στρώματα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, που, αντίθετα, θα έπρεπε να στηρίζονται.
Η ανεργία που καλπάζει πάνω από 15% (επισήμως), οι περικοπές μισθών και συντάξεων, η έξαρση της φτώχειας, συνοδεύονται από μέτρα σαν κι αυτό που αφαιρούν και τα ελάχιστα ψήγματα στήριξης των αδύναμων.

Ο Σύλλογος Π.Ε. Ικαρίας και Φούρνων απαιτεί τη λειτουργία Ολοήμερων Τμημάτων σε όλα τα σχολεία των νησιών μας, με πλήρη και έγκαιρη στελέχωση με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες
1.       Καλούμε τη ΔΟΕ να απαιτήσει την άμεση απόσυρση της Υπουργικής Απόφασης.
2.       Καλούμε τους Δήμους, τους γονείς, τους φορείς του τόπου μας να δράσουμε άμεσα και συντονισμένα για να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω αυτή την απόφαση.
3.    Παρεμβαίνουμε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ζητώντας την προ Η.Δ. συζήτηση του θέματος και τη στήριξη του Δήμου.
4.       Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων και την ΕΛΜΕ Ικαρίας και Φούρνων σε συνάντηση συντονισμού της δράσης μας ενάντια στην απαράδεκτη και ανάλγητη αυτή απόφαση την Τετάρτη 8 Ιουνίου στις 8μμ στο Δημοτικό Σχολείο Ευδήλου.


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
     Ο Πρόεδρος                                                                                                         Η Γραμματέας

Φώτης Μαντζώρος                                                                                              Λεμονιά Ευστρατουδάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: