Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

ΑΚΙΣ ΣΑΜΟΥ: Η Δημοτική Αρχή δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη δημόσια υγεία

Στη συνεδρίαση της 20ης Ιουλίου 2015 η ΑΚΙΣ με ερωτήσεις, τοποθετήσεις, αλλά και αντίστοιχες προτάσεις έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο θέματα που άπτονται άμεσα της υγείας και της ασφάλειας των δημοτών. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε:

1ον. Στην αντιμετώπιση της εμφάνισης αρσενικού στο πόσιμο νερό της κοινότητας των Αγίων Θεοδώρων.  

Το σοβαρότατο αυτό θέμα που άπτεται άμεσα και μάλιστα με βαρύτατες επιπτώσεις της υγείας των κατοίκων, προέκυψε εδώ και μερικούς μήνες, μετά την ανίχνευση αρσενικού στο δίκτυο ύδρευσης του χωριού. Οι βαρύτατες επιπτώσεις που επιφέρει το αρσενικό στην υγεία μας είναι γνωστές και για λόγους συντομίας δεν θα αναλυθούν στο παρόν δελτίο. Παρόλα αυτά, ο Δήμος Σάμου προσπαθεί με ημίμετρα να θεραπεύσει το πρόβλημα, χωρίς αποτέλεσμα. Στην αρχή μοίρασε δωρεάν εμφιαλωμένο νερό, το οποίο στη συνέχεια το έκοψε. Στη συνέχεια, μείωσε την κατανάλωση του νερού, προκειμένου να περιορίσει την υπεράντληση της γεώτρησης. Επίσης, προμηθεύτηκε φίλτρα, αλλά ούτε και αυτά έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα, αφού η συγκέντρωση του αρσενικού σε ορισμένες περιπτώσεις έφτανε σε όρια μέχρι και το δεκαπλάσιο του επιτρεπτού. Τελικά ερωτούνται οι αρμόδιοι, γιατί δεν σφράγισαν άμεσα την επικίνδυνη γεώτρηση και στη συνέχεια να τροφοδοτήσουν το χωριό με υγιεινό νερό, είτε με διάνοιξη νέας γεώτρησης, είτε με αξιοποίηση του υπάρχοντος επιφανειακού νερού, που σήμερα μέρος αυτού χρησιμοποιείται για ανάγκες πυρόσβεσης.  

2ον. Στην επίλυση του χρόνιου προβλήματος εκκένωσης των βόθρων των κατοίκων της Βλαμαρής. 

Ο Δήμος Σάμου απαγόρευσε στους ιδιοκτήτες οχημάτων εκκένωσης βόθρων να αδειάζουν τα λύματα στο βιολογικό Κοκκαρίου, λόγω πληρότητας, χωρίς παράλληλα να δώσει, ως όφειλε και την ανάλογη λύση στο αδιέξοδο που δημιουργείται. Δεν είπε όμως και το αυτονόητο, δηλαδή που θα πετούν τα λύματα, σε χαράδρες ή στη θάλασσα, αλλά ούτε και ποιος θα πληρώνει τη διαφορά, όταν οι οδηγοί δεχτούν να μεταφέρουν τα λύματα σε απομακρυσμένες μονάδες επεξεργασίας λυμάτων.  

Για την ΑΚΙΣ η υγεία και η ασφάλεια των κατοίκων θα βρίσκεται πάντα σε προτεραιότητα και αυτό θα προσπαθήσει να το περάσει και στη Δημοτική Αρχή.

Αντώνιος Σίμος

Δημοτικός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: