Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023

Τακτική Γ.Σ.- Συγκρότηση του Δ.Σ του Συλλόγου σε σώμα 1η συνεδρίαση του Δ.Σ. - Ευχαριστήριο

Η Ανεξάρτητη Επικοινωνία χαιρετίζει τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που συμμετείχαν στην Α’ Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου το Σάββατο 9 Δεκέμβρη και μάλιστα αύξησαν τη συμμετοχή στις αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου από 184 σε 206 (μια καθόλου αμελητέα αύξηση εν μέσω γενικευμένης επίθεσης στα σωματεία και υπονόμευσης της συλλογικής δράσης, αλλά και απουσίας συνδικαλιστικής άδειας και άρα διεξαγωγής της Γ.Σ. και των εκλογών εκτός ωραρίου).

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε όσες και όσους στήριξαν το ψηφοδέλτιό μας, αναγνωρίζοντας την υπεύθυνη στάση μας όλα τα χρόνια της δράσης μας, την προσήλωσή μας στους στόχους του αγώνα, χωρίς αποθέωση κάποιων μορφών του και δαιμονοποίηση κάποιων άλλων, αλλά και το ρόλο που μπορούμε να παίξουμε στην αγωνιστική κατεύθυνση του Συλλόγου.

Καταγράψαμε σημαντική αύξηση και σε ψήφους και σε ποσοστό σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, οριακά δεν κερδίσαμε την δεύτερη έδρα από την πρώτη κατανομή και θα προσπαθήσουμε στο μέτρο των δυνάμεών μας στην ενίσχυση της συσπείρωσης όλων στο Σύλλογό μας και τη συμμετοχή μας στους αγώνες του κλάδου για ένα εκπαιδευτικό κίνημα μαχητικό και ανεξάρτητο.

Ø Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου: Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου ξεκίνησε με αρκετά χαμηλή συμμετοχή, στη συνέχεια αυξήθηκε, αλλά δεν έφτασε όμως σε ικανοποιητικά επίπεδα, τα οποία θέλουμε.

Υπερψηφίσαμε τα πεπραγμένα του Δ.Σ. του Συλλόγου με βάση τη αγωνιστική κατεύθυνση των αποφάσεων του Δ.Σ. και των δράσεων του Συλλόγου. Ψηφίσαμε λευκό στο οικονομικό απολογισμό, επειδή δεν υπήρχε δημοσιευμένος (είτε σε έντυπη μορφή είτε ηλεκτρονικά) στη διάθεση της Συνέλευσης, το οποίο κάθε χρόνο το ζητάμε, ούτε υπήρχε ενημέρωση κατά τη διάρκεια της θητείας του Δ.Σ. Η μόνη ενημέρωση που έγινε ήταν την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου - μία ημέρα (!) πριν τις εκλογές, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας προς το Δ.Σ. για ενημέρωση του ταμείου.

Καταθέσαμε πρόταση για τον Κανονισμό Λειτουργίας του Απεργιακού Ταμείου του Συλλόγου που δεν συζητήθηκε στη Γενική Συνέλευση, αλλά έχει πολλά κοινά σημεία με την αντίστοιχη πρόταση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης και ευελπιστούμε ότι θα προχωρήσει με συνεννόηση η διαδικασία για την μόνιμη λειτουργία του.

Να ευχαριστήσουμε θερμά το προεδρείο και τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής για την προσπάθεια και τον κόπο που κατέβαλλαν για την εύρυθμη διεξαγωγή της Γ.Σ. και της ψηφοφορίας.

Ø Για τις αρχαιρεσίες και το αποτέλεσμα: Η ύπαρξη ενός μόνο υποψηφίου για το Δ.Σ. στο ψηφοδέλτιο της «Ενωτικής» είχε σαν αποτέλεσμα η Εφορευτική Επιτροπή με βάση το καταστατικό του Συλλόγου και τον νόμο 1264 να κατανείμει τις δύο έδρες στην Ανεξάρτητη Επικοινωνία και στις Αγωνιστικές Κινήσεις, επειδή είχαν τα μεγαλύτερα υπόλοιπα ψήφων.

Ø Πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου: Την Παρασκευή 15 Δεκέμβρη έγινε η πρώτη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. του Συλλόγου. Στην αρχή της συνεδρίασης ζητήσαμε να συζητηθεί προ ημερήσιας διάταξης το mail που είχε μόλις στείλει ο Σύμβουλος ΠΕ70 προς τα δημοτικά σχολεία με τίτλο «ευγενική υπενθύμιση»· το ύφος ήταν πράγματι ευγενικό, η προτροπή όμως σε «εκ νέου υποβολή Συλλογικού Προγραμματισμού» μέχρι 18/12 από τις σχολικές μονάδες, ισοδυναμούσε με προτροπή προς τους/τις Διευθυντές/τριες και Προϊσταμένους/ες να αγνοήσουν τις νόμιμα ληφθείσες αποφάσεις από τους Συλλόγους Διδασκόντων για υιοθέτηση των Ενιαίων Κειμένων και την επακόλουθη ανάρτησή τους από τους Συντονιστές στην πλατφόρμα του ΙΕΠ. 

Η προτροπή αυτή, συντονισμένη με την εγκύκλιο Κατσαρού, είναι προτροπή σε πράξεις είτε παράνομες είτε προδήλως παράνομες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην προτελευταία και την τελευταία ανακοίνωση της Ομοσπονδίας. 

Συζητήθηκε τελικά δεύτερο και πάρθηκε απόφαση για κείμενο προς τα σχολεία, το οποίο διαμορφώθηκε στην ηλεκτρονική διαβούλευση μεταξύ των μελών του ΔΣ.

· Στο πρώτο θέμα συζητήθηκε το ζήτημα της κενής θέσης στο Δ.Σ. που προέκυψε από την ανακατανομή των εδρών λόγω της ύπαρξης ενός μόνο υποψηφίου στο ψηφοδέλτιο της «Ενωτικής» και της άρνησης των Αγωνιστικών Κινήσεων να καταλάβουν τη μία από τις δύο αδιάθετες έδρες. [Θυμίζουμε εδώ ότι ως παράταξη δεχτήκαμε, με αίσθημα ευθύνης, να καταλάβουμε την άλλη αδιάθετη έδρα, παρά τον αρχικό προβληματισμό μας, για λόγους αναλογικότερης προς το εκλογικό αποτέλεσμα εκπροσώπησης. Διαφορετικά η Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΜΕ) θα είχε πέντε έδρες στο Δ.Σ.].

Στη συζήτηση που προηγήθηκε εκθέσαμε τον προβληματισμό μας και για τις δύο πιθανές απαντήσεις στο πρόβλημα:

· Η πρώτη, είτε το ΔΣ να λειτουργούσε με 6 μέλη με μία κενή θέση (αλλά με πλησιέστερη στο εκλογικό αποτέλεσμα εκπροσώπηση, με μερική σύνθεση του ΔΣ, χωρίς όμως αυτοδυναμία της Αγωνιστικής Συσπείρωσης).

· Η δεύτερη, είτε θα αναπληρωνόταν η θέση που κατέλαβαν και δεν αποδέχτηκαν οι Αγωνιστικές Κινήσεις από συνάδελφο της Αγωνιστικής Συσπείρωσης (με πλήρη πλέον σύνθεση του ΔΣ και αυτοδυναμία της Αγωνιστικής Συσπείρωσης, αλλά απόκλιση από το εκλογικό αποτέλεσμα -οι 77 ψήφοι της Αγωνιστικής Συσπείρωσης απέχουν πάρα πολύ από το μισό των 204 εγκύρων ψηφοδελτίων).).

Τέθηκε όμως το θέμα από την Αγωνιστική Συσπείρωση ότι η δεύτερη λύση θα υλοποιούνταν μόνο με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ. Εκτιμήσαμε ότι η λευκή ψήφος θα διευκόλυνε την άρση του αδιεξόδου, αλλά δεν έγινε αποδεκτή από την Αγωνιστική Συσπείρωση και η επιμονή στην ομοφωνία μας οδήγησε, με γνώμονα τη λειτουργία του ΔΣ, να συναινέσουμε διατηρώντας τις επιφυλάξεις μας.

Ø Στο θέμα της συγκρότησης του ΔΣ: Επί της αρχής, η θέση μας για τη συγκρότηση του προεδρείου είναι σε αγωνιστική-προγραμματική βάση, ακόμη και αν η προγραμματική σύγκλιση είναι περιορισμένη. Με δεδομένο ότι η Αγωνιστική Συσπείρωση στην οποία απευθύναμε την πρόταση αντέτεινε, όπως είναι πάγια θέση της, την αναλογική συγκρότηση, μπήκαμε στη συζήτηση αναλογικής συγκρότησης του προεδρείου.

Στο αναλογικό προεδρείο η πρώτη δύναμη καταλαμβάνει τη θέση του Προέδρου και οι επόμενες, με τη σειρά τους, επιλέγουν τη θέση του Αντιπροέδρου ή του Γραμματέα. Πάγια θέση μας (που είναι εναρμονισμένη και με την πρακτική σε Συλλόγους και Ομοσπονδίες) είναι ότι η κάθε παράταξη επιλέγει τη θέση που επιθυμεί στο προεδρείο. Αντίθετα, και η Αγωνιστική Συσπείρωση, αλλά και η «Ενωτική» όλα τα προηγούμενα χρόνια υποστήριζαν ότι η σειρά συγκρότησης του προεδρείου είναι: πρώτη δύναμη τον πρόεδρο, η δεύτερη τον Γραμματέα και η τρίτη τον Αντιπρόεδρο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εντάσεις και καθυστερήσεις στη συγκρότηση προεδρείου. Η «Ενωτική» λοιπόν, ως δεύτερη δύναμη (σε ψήφους) ζήτησε τη θέση του Αντιπροέδρου, ενώ ανάλογα (με τη λογική που υποστήριζε ως τώρα) έπρεπε να ζητήσει τη θέση του Γραμματέα.

Εμείς, με τη σειρά μας, αφού αναδείξαμε αυτήν την αντίφαση, δηλώσαμε ότι είμαστε πρόθυμοι να συμβάλλουμε στη λειτουργία του Δ.Σ. από οποιαδήποτε θέση, συμπεριλαμβανόμενης της θέσης του Γραμματέα και δηλώσαμε υποψηφιότητα για τη θέση αυτή με την ελπίδα για έμπρακτη αναγνώριση ότι οι τέσσερις έδρες της δεν σημαίνουν ότι δεν θα επιδιώκεται η σύνθεση ή η σύγκλιση και μάλιστα απευθύναμε κάλεσμα προς την Αγωνιστική Συσπείρωση για ουσιαστική αγωνιστική συνεννόηση. Στην ψηφοφορία που ακολούθησε ψηφίσαμε λευκό για τη θέση του Αντιπροέδρου για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω.

Τέλος, συμφωνήσαμε στην πρόταση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης για οργάνωση εκδήλωσης με θέμα την αξιολόγηση με κύριο ομιλητή τον Περικλή Παυλίδη, καθηγητή και Πρόεδρο του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ. Στη συζήτηση κρίθηκε χρήσιμη και η συμμετοχή μελών του Δ.Σ. της ΔΟΕ. Από τη μεριά μας προτείναμε την συμβολή στην εκδήλωση του συναδέλφου Δημήτρη Μαριόλη, συγγραφέα του βιβλίου «ο ιέραξ είναι εδώ: επιθεωρητές και αξιολόγηση στο σχολείο της εθνικοφροσύνης (1949-1974)» και θα διερευνηθεί η δυνατότητα συμμετοχής του.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, 

Καλές γιορτές, με υγεία, προσωπική ευτυχία σε όλες/ους, καλή ξεκούραση και μια καλή, δημιουργική και αγωνιστική χρονιά να έχουμε.

Και μην ξεχνάτε: είτε υπάρχει Αη-Βασίλης είτε δεν υπάρχει, το Δώρο των Χριστουγέννων, όπως και όλα τα άλλα: 

  • μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας με αποκατάσταση των απωλειών από το 2012 ως σήμερα 
  • το σχολείο των όλων, των ίσων, των διαφορετικών
  • τους διορισμούς των αναπληρωτών και τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων 
  • την εξίσωση των δικαιωμάτων αναπληρωτών και μονίμων και τη διεύρυνσή τους για όλους/ες· την ικανοποίηση των αναγκών και των αιτημάτων της εργαζόμενης πλειοψηφίας

δε θα το φέρει αυτός. Θα το φέρει ο πολύμορφος, παρατεταμένος, μαχητικός, ακηδεμόνευτος αγώνας όλων μας μέσα κι έξω από τις σχολικές τάξεις, στο Σύλλογο Διδασκόντων, στις Συνελεύσεις και τις δράσεις του Συλλόγου, στις απεργίες, τις διαδηλώσεις, τα συλλαλητήρια.

Θα είμαστε και ως πρόσωπα και ως παράταξη εκεί. Να είστε κι εσείς.

ΑΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: