Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Δεν συμμετέχουμε στις διαδικασίες για την αξιολόγηση Υπογράφουμε ΟΛΟΙ τη δήλωση απεργίας - αποχής

Αποτέλεσμα εικόνας για Δεν συμμετέχουμε στις διαδικασίες για την αξιολόγηση - Υπογράφουμε ΟΛΟΙ τη δήλωση απεργίας-αποχήςΑγαπητοί συνάδελφοι/ισσες,

μετά από ερωτήματα και απορίες συναδέλφων και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες της ΔΟΕ, επισημαίνουμε τα εξής :

1. Η αποχή των εκπαιδευτικών από συγκεκριμένα καθήκοντα προβλέπεται από τις διατάξεις του ν.1264/1982, όπως αυτές έχουν ερμηνευτεί από τα αρμόδια Δικαστήρια (όλως ενδεικτικώς Δ.Εφ. 486/ 1995 κ.ά.) και συνιστά απολύτως νόμιμη, συνταγματικά κατοχυρωμένη μορφή συνδικαλιστικής δράσης, αναγνωριζόμενη ως μορφή απεργίας η οποία καλύπτει τους συμμετέχοντες από κάθε πειθαρχική ευθύνη.

2. Η Απεργία-Αποχή αποτελεί μορφή αγώνα με την οποία απέχουμε από συγκεκριμένο έργο και στην προκειμένη περίπτωση από τις αξιολογικές διαδικασίες. Έχει αξιοποιηθεί πολλές φορές από το εκπαιδευτικό κίνημα με καθολική συμμετοχή και αποτελεσματικότητα

3. Με βάση την εμπειρία της απεργίας - αποχής στο υπόλοιπο Δημόσιο, την εμπειρία όλων των προηγούμενων χρόνων που δεν έγινε ποτέ καμία περικοπή, αλλά κι όπως επισημαίνει και το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. «δεν προκύπτει, με τα υπάρχοντα δεδομένα, οικονομική επίπτωση για τους συμμετέχοντες», επειδή αφορά μόνο στην αποχή από συγκεκριμένο εξωδιδακτικό καθήκον.

Χαρακτηριστικότερο όλων το σημείο 8 της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών :

“8. Επειδή, ενόψει των ανωτέρω και ειδικότερα της συνταγματικής προστασίας του δικαιώματος της απεργίας και του τεκμηρίου νομιμότητας αυτής, πρέπει να γίνει δεκτό ότι η διάταξη της παρ. 4 του  άρθρου 24Α του ν. 4369/2016 έχει την έννοια ότι η μη εκπλήρωση από μέρους του αξιολογητή των υπαλλήλων της υποχρέωσης αξιολόγησης των υφισταμένων του δεν κωλύει τη συμμετοχή του στις  διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων, όταν τούτο οφείλεται στη συμμετοχή του σε απεργιακή κινητοποίηση που προκήρυξε η οικεία συνδικαλιστική οργάνωση.”

Δικαιώνει απολύτως τα στελέχη που δήλωσαν Απεργία - Αποχή και δε συμμετείχαν στην αξιολόγηση των υφισταμένων τους και ΠΑΡΑΝΟΜΑ αποκλείστηκαν από τη διεκδίκηση θέσης στελέχους.

Διαβάστε ολόκληρη την απόφαση και την ενημέρωση της νομικού συμβούλου της ΑΔΕΔΥ

Επιστολή – ΝΟΜΙΜΗ η συμμετοχή στην απεργία – αποχή,

ΑΠΟΦΑΣΗ Α559_2020 ΔΕφΑθ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΕΦΑΘΗΝΩΝ ΣΤΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΠΕΡΓΙΑΣ-ΑΠΟΧΗΣ ΑΠΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Επί της διαδικασίας και σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της ΔΟΕ για απεργία-αποχή από την αξιολόγηση, υπενθυμίζουμε τα βήματα εφαρμογής της:

  1. Ο/η διευθυντής/ντρια/προϊσταμένη, πριν την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης του Συλλόγου Διδασκόντων για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, δηλώνει ότι συμμετέχει στην απεργία-αποχή και, επομένως, δεν συμμετέχει σε καμία αξιολογική διαδικασία.
  2. Οι συνάδελφοι/σσες δηλώνουν, πριν την έναρξη της διαδικασίας, ότι συμμετέχουν στην απεργία-αποχή.  Η δήλωση αυτή, θα γίνεται σε ειδικό έντυπο που έχει στείλει η ΔΟΕ (επισυνάπτεται) και θα καταθέτουν συλλογικά οι συνάδελφοι και θα καταχωρείται στο πρωτόκολλο του σχολείου.
  3. Οι συνάδελφοι που συμμετέχουν στην απεργία-αποχή θεωρούνται απόντες. Με βάση το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία του Συλλόγου Διδασκόντων για να υπάρχει απαρτία στο όργανο, πρέπει οι παρόντες να είναι περισσότεροι από τους απόντες. Συγκεκριμένα, όπως ορίζεται από την Υ.Α. Αριθ. Φ.353.1/324/105657/Δ1/2002, ΦΕΚ 1340/16-10-2002 Άρθρο 37, π.13, «Ο σύλλογος των διδασκόντων βρίσκεται σε νόμιμη απαρτία και οι αποφάσεις του είναι έγκυρες, όταν τα παρόντα μέλη είναι περισσότερα από τα απόντα». Για παράδειγμα, σε έναν Σύλλογο Διδασκόντων με 10 μέλη, απαιτείται η συμμετοχή 6 μελών για να υπάρχει απαρτία. Επομένως, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, τίθεται θέμα απαρτίας του Συλλόγου Διδασκόντων.
  4. Οι εκπαιδευτικοί Ειδικοτήτων, αν εργάζονται στο σχολείο που έχει προγραμματισθεί η Ειδική συνεδρίαση, καταθέτουν τη δήλωση της ΔΟΕ. Μπορεί να καταθέτουν περισσότερες δηλώσεις, αν συμπίπτει η εργασία τους την ημέρα της ειδικής συνεδρίασης του σχολείου.
  5. Το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό καλύπτεται από το συνδικαλιστικό τους όργανο ΠΟΣΕΕΠΕΑ, το οποίο έχει προκηρύξει από 17/2/21 απεργία-αποχή από την αξιολόγηση.

Α. Εάν δεν υπάρχει απαρτία, η συνεδρίαση λύεται, ΔΕΝ συντάσσεται και ΔΕΝ υπογράφεται πρακτικό στο Βιβλίο πρακτικών του Συλλόγου Διδασκόντων και ο/η διευθυντής/ντρια καταγράφουν στο Βιβλίο Πράξεων του/της διευθυντή/ντριας ότι:

«Στο …….Δημοτικό Σχολείο/Νηπιαγωγείο, στις ……..(ημερομηνία) με βάση την Υ.Α. 6603/ΓΔ4/20-1-2021 με τίτλο: «Συλλογικός προγραμματισμός, εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων ως προς το εκπαιδευτικό τους έργο», προγραμματίστηκε συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων. Διαπιστώθηκε ωστόσο, ότι δεν υπήρχε απαρτία καθώς, λόγω συμμετοχής συναδέλφων στην απεργία-αποχή που έχει κηρύξει η ΔΟΕ (Αρ. Πρωτ. 1313/1/2/2021), οι παρόντες δεν ήταν περισσότεροι από τους απόντες όπως προβλέπεται από την Υ.Α. Αριθ. Φ.353.1/324/105657/Δ1/2002, ΦΕΚ 1340/16-10-2002 Άρθρο 37, π.13. Επομένως, λόγω έλλειψης απαρτίας, η συγκεκριμένη ειδική συνεδρίαση για την ενημέρωση του Συλλόγου Διδασκόντων σχετικά με το νέο σύστημα εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης σχολικών μονάδων, όπως περιγράφεται στα άρθρα της ως άνω Υ.Α. δεν πραγματοποιήθηκε και συνακόλουθα δεν συγκροτήθηκαν ομάδες εκπαιδευτικών για τη διερεύνηση του έργου του σχολείου σε σχέση με τους 14 θεματικούς άξονες του άρθρου 3».

Β. Ακόμα όμως και σε περίπτωση που :

· ο Διευθυντής - κακώς - επιμείνει στην καταγραφή πρακτικού στο βιβλίο πρακτικών, παρά την έλλειψη απαρτίας, τότε οι συνάδελφοι υποβάλλουν εκ νέου τη δήλωση συμμετοχής στην απεργία - αποχή, ζητούν να μη συνταχτεί πρακτικό και αποχωρούν από την διαδικασία.

Είναι αυτονόητο ότι κάθε απόπειρα σύνταξης πρακτικού παρά τη διαπιστωμένη έλλειψη απαρτίας, δεν αποτελεί νόμιμη ενέργεια, δεν έχουν συνταχθεί ποτέ πρακτικά του συλλόγου διδασκόντων χωρίς απαρτία. Σε κάθε τέτοια περίπτωση οι συνάδελφοι που απέχουν επιμένουν ότι δεν υπάρχει απαρτία, δεν υπογράφουν κανένα πρακτικό και επικοινωνούν άμεσα με το Δ. Σ. του Συλλόγου μας.

· υπάρχει απαρτία, οι συμμετέχοντες στην απεργία - αποχή απαιτούν να καταχωρηθεί το περιεχόμενο της δήλωσης, ως άποψή τους, στο βιβλίο πρακτικών, ώστε να γίνεται σαφής η συμμετοχή τους στην απεργία - αποχή και να μην υποχρεωθούν στη συμμετοχή τους στην αξιολογική διαδικασία (συγκρότηση ομάδων εργασίας, συνεδρίαση για τη σύνταξη έκθεσης «Εσωτερικής και Εξωτερικής Αξιολόγησης», κλπ.), κατόπιν αποχωρούν από τη συνεδρίαση χωρίς να υπογράψουν κανένα πρακτικό. Το πρακτικό θα υπογράψουν μόνο εκείνοι οι συνάδελφοι που θα δηλώσουν υπέρ της αυτοαξιολόγησης και θα συνεχίσουν τη συνεδρίαση.

Αγαπητοί συνάδελφοι/ισσες,

η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εξαπολύσει μία τεράστιας έκτασης προπαγάνδα προκειμένου να αποτρέψει το μπλοκάρισμα, για άλλη μια φορά, του ανόσιου έργου της αξιολόγησης. Θα χρησιμοποιήσει τους γνωστούς "πρόθυμους", που θα διασπείρουν φήμες προκειμένου να εκφοβίσουν τους εκπαιδευτικούς και να προκαλέσουν σύγχυση. Τη μάχη θα τη δώσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, οργανωμένα, συλλογικά, μαζικά και μαχητικά.

Συμμετέχουμε όλες και όλοι στην απεργία - αποχή. Κανένας δεν πρέπει να επιλέξει να σταθεί απέναντι στον κλάδο και να γίνει ο πρόθυμος για την εφαρμογή της πολιτικής του Υπουργείου που στρέφεται ενάντια στη δημόσια εκπαίδευση, τη μόρφωση των παιδιών και την εργασία όλων μας.

Ήδη πανελλαδικά τα μηνύματα είναι συντριπτικά. Οι Σύλλογοι διδασκόντων των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων του Συλλόγου μας ήδη έχουν αρχίσει να συμπληρώνουν συλλογικά ανά σχολική μονάδα τη δήλωση συμμετοχής στην απεργία - αποχή. Είναι σημαντικό οι Σύλλογοι Διδασκόντων να μας ενημερώνουν για τις αποφάσεις τους.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαβάστε:

· 27 απαντήσεις για τα ερωτήματα των εκπαιδευτικών για την αξιολόγηση στο:

https://epikoinonia-samou.blogspot.com/2021/02/27.html

· Για την επιχείρηση εκφοβισμού για την αξιολόγηση στο:

https://epikoinonia-samou.blogspot.com/2021/02/blog-post_19.html#more


ΔΗΛΩΣΗ

Με την παρούσα δηλώνουμε ότι συμμετέχουμε στην απεργία- αποχή που έχει προκηρύξει η Δ.Ο.Ε., από κάθε ενέργεια που συνδέεται με το σύστημα αξιολόγησης, το οποίο προωθείται εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την υπ’ αρ. 6603/ΓΔ4/20-1-2021 απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων «Συλλογικός προγραμματισμός, εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων ως προς το εκπαιδευτικό τους έργο»  (Φ.Ε.Κ. Β 140/20-1-2021) σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 33, 34 και 35 του ν. 4692/2020 «Αναβάθμιση του σχολείου και άλλες διατάξεις» (Α΄ 111).

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

του Δημοτικού σχολείου ή του Νηπιαγωγείου


Εάν υπάρχουν και ΕΕΠ/ΕΒΠ στο σχολείο/νηπιαγωγείο,

το κείμενο διαμορφώνεται ως εξής:

ΔΗΛΩΣΗ

Με την παρούσα δηλώνουμε ότι συμμετέχουμε στην απεργία - αποχή που έχει προκηρύξει η Δ.Ο.Ε. και η ΠΟΣΕΕΠΕΑ από κάθε ενέργεια που συνδέεται με το σύστημα αξιολόγησης, το οποίο προωθείται εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την υπ’ αρ. 6603/ΓΔ4/20-1-2021 απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων «Συλλογικός προγραμματισμός, εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων ως προς το εκπαιδευτικό τους έργο» (Φ.Ε.Κ. Β 140/20-1-2021) σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 33, 34 και 35 του ν. 4692/2020 «Αναβάθμιση του σχολείου και άλλες διατάξεις» (Α΄ 111).

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΠ/ΕΕΠ

του ……Δ.Σ. Σχολείου/Νηπιαγωγείου…………………….

Δεν υπάρχουν σχόλια: