Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Σύσκεψη Αιρετών (20-03-22) - "Δοτά” ΠΥΣΠΕ - Κρατήσεις ΜΤΠΥ νεοδιόριστων

Την Κυριακή, 20 Μαρτίου 2022, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η σύσκεψη των αιρετών της ΔΟΕ, στην οποία συμμετείχαν οι εκλεγμένοι της διετίας 2018-2020, δηλ. μόνο οι τελευταίοι νόμιμα και δημοκρατικά εκλεγμένοι (και αναγνωρισμένοι) αιρετοί του κλάδου. Και ενώ από το 2020 σε όλα τα διοικητικά όργανα έχουν δοθεί παρατάσεις θητείας λόγω covid, μόνο στα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών προχώρησαν σε ηλεκτρονικές εκλογές, γεγονός που καταβαραθρώθηκε από την αποφασιστική και σύσσωμη αποχή του κλάδου μας από το αίσχος της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Φυσικά, όποια σχέση έχει η Νέα Δημοκρατία (ειδικώς) με τη Δημοκρατία (γενικώς) φάνηκε αμέσως μετά, όταν το υπουργείο με 5 και 6 ψήφους όρισε νέους αιρετούς και απαιτούσε να λειτουργήσουν τα δήθεν ΠΥΣΠΕ. Οι τότε εκλεγμένοι παραιτήθηκαν όλοι (και στη Σάμο), κατόπιν απόφασης και της ΔΟΕ, που καλούσε τους εκπαιδευτικούς να μη νομιμοποιήσουν τις εκλογές παρωδία του υπουργείου. Αλλά, είπαμε… Το (νέο)δημοκρατικό μας υπουργείο, αντί να

πάρει το μήνυμα του κλάδου και να δώσει -έστω και καθυστερημένα- παράταση στις θητείες των νόμιμα εκλεγμένων αιρετών, όπως άλλωστε είχε κάνει με τους διευθυντές, τοποθέτησε στις θέσεις αυτών που μόλις είχαν παραιτηθεί άλλα μέλη, που φυσικά ως «δοτά», καμία σχέση δεν έχουν με αιρετούς του κλάδου.

Η ΔΟΕ έβγαλε κάλεσμα προς όλους αυτούς να παραιτηθούν εκ νέου, σεβόμενοι τη βούληση του κλάδου, όπως έδειξε η αποχή του από τις εκλογές, αλλά ελάχιστοι το έπραξαν και μάλιστα προκήρυξε και απεργία-αποχή για να μη συμμετάσχουν στα υπηρεσιακά συμβούλια, αλλά δυστυχώς, δεν έκαναν ποτέ χρήση της απεργίας-αποχής.

Η ΔΟΕ έβγαλε νέα απόφαση, αυτή τη φορά για διαγραφή τους από τους Συλλόγους στους οποίους ανήκουν και έμενε πλέον στα τοπικά Δ.Σ. (μέσω των Γενικών Συνελεύσεων) να υλοποιήσουν τις αποφάσεις αυτές, αφού με τις πράξεις τους αποδεδειγμένα αντιστρατεύονται τους σκοπούς των Συλλόγων. Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δ/Ν Σάμου πήρε ανάλογη απόφαση διαγραφής, την οποία όμως δεν έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα ούτε έχει μπει το θέμα σε Γ.Σ. για να επικυρωθεί η απόφαση.

Αυτά για την ιστορία του πώς φτάσαμε ως εδώ, τέλη Μαρτίου, με ΠΛΗΡΗ αδιαφάνεια και μηδενική δυνατότητα ελέγχου στις υπηρεσιακές μεταβολές, αλλά και στα οργανικά - λειτουργικά κενά των σχολικών μονάδων. 

Όσον αφορά την ανακοίνωση του συλλόγου Δ/Ν Σάμου για τις κρατήσεις του ΜΤΠΥ για τους νεοδιόριστους-ες , σύμφωνα με την ενημέρωση της ΔΙΠΕ Σάμου, η κράτηση για το ΜΤΠΥ ξεκίνησε για το σύνολο των νεοδιόριστων, όπως θα φανεί στα μισθοδοτικά σημειώματα του Απριλίου 2022 και θα ολοκληρωθεί σε 12 ισόποσες δόσεις (31/3/2023). Αξίζει όμως να σημειωθεί, ότι όλοι/ες οι νεοδιόριστοι-ες γνώριζαν για τον τρόπο κράτησης (12 ισόποσες δόσεις), εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τα ΜΚ κατάταξής τους.

Για όλα τα παραπάνω, θέσαμε τον προβληματισμό μας στη σύσκεψη των αιρετών, αλλά και μεταφέραμε την ισχύουσα κατάσταση στα νησιά μας. Έτσι, στην τοποθέτησή μας αναφερθήκαμε στα εξής:

  1. Εκλογές των αιρετών του ΠΥΣΠΕ: Στις εκλογές του ΠΥΣΠΕ η Σάμος είχε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αποχής στην ηλεκτρονική ψηφοφορία. Από τους 400 και πάνω συναδέλφους ψήφισαν λιγότεροι από 10! Στη συνέχεια οι εκλεγμένοι αιρετοί παραιτήθηκαν και στη θέση τους μπήκαν «δοτοί» αιρετοί στα υπηρεσιακά συμβούλια οι οποίοι συμμετέχουν έως σήμερα. Μπορούσαν όμως να χρησιμοποιήσουν την απεργία-αποχή που είχε προκηρύξει η ομοσπονδία για να μη συμμετάσχουν στα υπηρεσιακά συμβούλια, αλλά δυστυχώς δεν το έκαναν.

Βάλαμε λοιπόν έναν προβληματισμό στο σώμα: Αν όλοι οι «δοτοί» αιρετοί είχαν κάνει χρήση της απεργίας-αποχής και δε συμμετείχαν στα υπηρεσιακά συμβούλια, σήμερα, 100 χρόνια από το θεσμό του αιρετού, θα μιλούσαμε ενδεχομένως διαφορετικά. Και το θέμα είναι αν τελικά θα συνεχίσουμε να τους έχουμε μέσα στα σωματεία… Το ερώτημά μας προς τη ΔΟΕ ήταν το εξής: Αν ένας νυν δοτός αιρετός εκλεγεί αντιπρόσωπος στο συνέδριο του Ιουνίου, θα γίνει αποδεκτός από τη ΔΟΕ ή όχι; Η απάντηση δόθηκε από συνάδελφο αιρετό ότι η διαγραφή γίνεται από τους Συλλόγους. Απαντήσαμε ότι το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, αν και είχε απόφαση διαγραφής, δεν έβαλε ποτέ το θέμα σε Γενική Συνέλευση για να ψηφιστεί, με ευθύνη της Ενωτικής/ΔΑΚΕ, που είχε την αυτοδυναμία μέχρι τις πρόσφατες εκλογές.

  1. Τηλεκπαίδευση: Τονίσαμε ότι είναι επιεικώς απαράδεκτο με αφορμή κάθε ακραίο καιρικό φαινόμενο να γίνεται τηλεκπαίδευση, πόσο μάλλον όταν έχει αποδειχτεί ότι είναι ένα μέσο με εντελώς αμφίβολη εκπαιδευτική και παιδαγωγική χρησιμότητα. Ακόμη όμως και τυπικά, ισχύει μόνο για λόγους covid. Οπότε ζητήσαμε να πάρει θέση άμεσα η ΔΟΕ και να καλύψει όλους τους συναδέλφους από τους οποίους ζητείται υποχρεωτικά παροχή τηλεκπαίδευσης λόγω καιρικών συνθηκών (λες κι εκείνοι δεν είναι άνθρωποι) και ιδιαίτερα μάλιστα τους αναπληρωτές οι οποίοι, αν δεν κάνουν τηλεκπαίδευση, δε θα πληρωθούν τη συγκεκριμένη ημέρα, σύμφωνα με οδηγία του (νέο)δημοκρατικότατου υπουργείου μας. Τα είπαμε αυτά…
  2. Αξιολόγηση: Ο Σύλλογός μας είχε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής πανελλαδικά στην απεργία-αποχή και στην απεργιακή κινητοποίηση της ΔΟΕ. Μετά από την δυναμική παρουσία και διάθεση του κλάδου για κλιμάκωση, θα περιμέναμε από τη ΔΟΕ να προκηρύξει νέα απεργιακή κινητοποίηση, αφού σε όλη την Ελλάδα υπήρχαν υψηλά ποσοστά, αλλά δυστυχώς δεν το έκανε. Το αίτημα για επαναπροκήρυξη απεργίας-αποχής παραμένει ενεργό. Γι΄ αυτό ζητήσαμε να επαναπροκηρύξει η ΔΟΕ και απεργία – αποχή για την αξιολόγηση.

Όσον αφορά το πρόσφατο δίπολο «απεργία-αποχή» ή «ενιαία κείμενα», εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να συνυπάρχουν και τα δύο και ο κλάδος να πορευτεί με όλα τα δυνατά μέσα. Γιατί και τα δύο; Γιατί, αν για παράδειγμα σε ένα σχολείο ο Σύλλογος Διδασκόντων συμμετέχει στην απεργία-αποχή, αλλά ο δ/ντής/ντρια δε συμμετέχει, τότε μπορεί να μπει στις πλατφόρμες και να προχωρήσει την αξιολόγηση κανονικά. Όταν όμως ο Σύλλογος Διδασκόντων πάρει απόφαση για ενιαία κείμενα, τότε ο κάθε δ/ντής/ντρια ή άλλος συντονιστής, δεσμεύεται νομικά να αναρτήσει την απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων. Γι΄ αυτό επίσης είναι αναγκαίο κάθε Σύλλογος Διδασκόντων να κάνει πρακτικό ξεχωριστά για κάθε φάση τη διαδικασίας.

  1. Άδειες ανατροφής νεοδιόριστων: Οι συναδέλφισσες δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τις άδειες ανατροφής, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει αναδρομικότητα της απόφασης. Προτείναμε να πάρει θέση η ΔΟΕ και μέσω της νομικής της συμβούλου να ζητήσουν την αναδρομικότητα της απόφασης. Την ίδια θέση είχαμε και στο Δ.Σ. του Συλλόγου μας, δηλ. ότι «από τη στιγμή που απασχολεί πάρα πολλές νεοδιόριστες όχι μόνο στη Σάμο, αλλά πανελλαδικά, θα πρέπει να πάρει θέση η ΔΟΕ και η νομική σύμβουλός της και να πιέσουν το υπουργείο να υπάρξει αναδρομικότητα της απόφασης του ΣΤΕ».
  2. Εκλογές αντιπροσώπων: Ζητήσαμε άμεσα να πάρει θέση η ΔΟΕ για τις εκλογές των αντιπροσώπων, ώστε να γίνουν δια ζώσης μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και, τέλος, για την PISA και τις εξετάσεις στα δημοτικά – γυμνάσια.

Με συναδελφικούς και αγωνιστικούς χαιρετισμούς,

Δάλλη Μαρία

αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου, π. αναπληρώτρια αιρετή ΠΥΣΠΕ Σάμου

Κακαγιάννης Αντώνης

μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου και π. τακτικός αιρετός ΠΥΣΠΕ Σάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: