Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ Δ.Σ. ΔΑΣΚΑΛΩΝ & ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΣΑΜΟΥ

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Στις εκλογές της 16ης Δεκέμβρη, μάς τιμήσατε με την ψήφο σας στηρίζοντας τις θέσεις μας και εκτιμώντας τη μέχρι τότε συνεπή και διαρκή μας παρουσία στο πεδίο της συνδικαλιστικής δράσης. Μας αναδείξατε ως πρώτη δύναμη για να δώσουμε τη μάχη για ένα σύλλογο ακηδεμόνευτης δράσης, αγώνα και πολιτισμού, που θα συμβάλει στην ανάδειξη του εκπαιδευτικού κινήματος, θα αναζητήσει κοινωνικές συμμαχίες με γονείς, εργαζόμενους και νεολαία και θα δείξει ότι το μέλλον για τον κόσμο της μάχιμης εκπαίδευσης μπορεί να είναι ελπιδοφόρο.
Δεν περιμέναμε φυσικά τα αποτελέσματα να γίνουν αυτονόητα αποδεκτά από τις δύο παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ) που με την αδράνεια που επέδειξαν για χρόνια στις θέσεις του προεδρείου του Συλλόγου (τη μία χρονιά τη θέση του προέδρου την είχε η ΠΑΣΚ, ενώ την άλλη η ΔΑΚΕ) απαξίωσαν και τη θέση του εκπαιδευτικού στο Σύλλογο και τον ίδιο το Σύλλογο. Αυτό που τους ενδιέφερε ήταν οι μελλοντικές θέσεις στελεχών εκπαίδευσης, χρησιμοποιώντας το συνδικαλισμό ως εφαλτήριο για το στόχο τους. Γι’ αυτό τυχαίο δεν είναι οι καταγγελίες και οι ενέργειές τους στο Δ.Σ. του Συλλόγου…
1. Με έκπληξη διαβάσαμε τα κείμενα που κυκλοφόρησε η ΔΑΚΕ Π.Ε. Σάμου, καταγγέλλοντας μέλος της παράταξής μας (και ταυτόχρονα πλειοψηφούντα σύμβουλο στις πρόσφατες εκλογές για Δ.Σ.) για δήθεν φασιστική ή αυτοκρατορική ή αλαζονική συμπεριφορά (!), αναρχισμό (!) και αντικαταστατικές ενέργειες (!) όσον αφορά τη συγκρότηση του νέου Δ.Σ.
Είναι πράγματι αξιοθαύμαστο το ότι μια παράταξη που δεν εμφανίστηκε ούτε μια μέρα στα σχολεία να ενημερώσει τους συναδέλφους για όσα συμβαίνουν, που άφησε ακάλυπτο τον ίδιο της τον αιρετό, προκειμένου να πάρει το μέρος του Δ/ντή πρωτοβάθμιας, που ακόμη δεν έχει βγάλει τις αποδείξεις των εκπαιδευτικών για τις συνδρομές 2 ΧΡΟΝΩΝ στη ΔΟΕ, ξαφνικά άνοιξε μέτωπο εναντίον της πλειοψηφούσας παράταξης ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ!!!!!!
Το ίδιο και η ΠΑΣΚ. Στήριξε το Δ/ντή Εκπ/σης και όχι τους αιρετούς. Παραπληροφορεί τους συναδέλφους ότι το Δ.Σ. δε λειτουργεί, ότι δεν υπάρχουν πρακτικά, χωρίς να τους εξηγεί ότι είναι υπεύθυνη, γιατί δε συζητιούνται τα υπόλοιπα θέματα της Η.Δ., επειδή αποχωρεί. Είπε ΟΧΙ στο αντιπροσωπευτικό προεδρείο από την αρχή και στη συνέχεια ότι δε θα βάλει υποψηφιότητα σε καμία θέση στο προεδρείο. Αναγκάστηκε-μετά την εμμονή μας, στην 5η συνεδρίαση να προτείνει  διαπαραταξιακό και στο τελευταίο Δ.Σ. να ζητήσει τη θέση του αντιπροέδρου. Εμείς το αποδεχτήκαμε και δεσμευτήκαμε ότι θα τη στηρίξουμε, χωρίς να κάνει και αυτή το ίδιο για τις υπόλοιπες παρατάξεις. Άρα ποιοι είναι συνάδελφοι, αυτοί που καθυστερούν τη συγκρότηση του συλλόγου σε σώμα;
Η μόνη εξήγηση είναι ότι αναδεικνύουμε θέματα (ωράριο-σεμινάρια-3ωρες στάσεις-παραστάσεις α/θμια/περιφέρεια - συγχωνεύσεις/καταργήσεις- εκδηλώσεις- κ.α.) που ενοχλούν και τη διοίκηση και τους ίδιους. Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό, αν και το ξέρουν πολύ καλά, είναι ότι εμείς δε καθοδηγούμαστε από καμία κομματική παράταξη και δεν εκπροσωπούμε κανένα κομματικό μηχανισμό στο σύλλογό μας, παρά μόνο το πραγματικό συμφέρον των συναδέλφων.
2. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή, συνάδελφοι, ότι είμαστε υπέρ της συγκρότησης του Δ.Σ. σε σώμα με τη συμμετοχή και των τριών παρατάξεων στο προεδρείο του Δ.Σ., όσο το δυνατόν γρηγορότερα (γι΄ αυτό και εξαρχής καταθέσαμε τη συγκεκριμένη πρόταση του αντιπροσωπευτικού-αναλογικού). Επειδή όμως υπάρχει εσκεμμένη παραπληροφόρηση ότι το Δ.Σ. του Συλλόγου δε λειτουργεί, λόγω μη συγκρότησης του προεδρείου, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

1.     Η συγκρότηση του προεδρείου γίνεται είτε με πολιτικό πλαίσιο συνεργασίας δύο παρατάξεων είτε αντιπροσωπευτικό-αναλογικό για λειτουργικούς λόγους. Άρα  πριν μπούμε στη διαδικασία των ψηφοφοριών, πρέπει να υπάρχουν οι προτάσεις όλων των παρατάξεων για τη μορφή του προεδρείου.
2.     Από την πρώτη συνεδρίαση μόνο η Ανεξάρτητη Επικοινωνία ήταν συνεπής ως παράταξη και κατέθεσε την πρόταση για αντιπροσωπευτικό αναλογικό προεδρείο.
3.     Από τότε και μέχρι σήμερα (7η συνεδρίαση) η ΠΑΣΚ διαμορφώνει σιγά σιγά την πρότασή της (στην 5η συνεδρίαση πρότεινε διαπαραταξιακό και στο τελευταίο Δ.Σ. κατέληξε τελικά ότι θα διεκδικήσει τη θέση του αντιπροέδρου), άλλωστε τα πρακτικά υπάρχουν, ενώ η ΔΑΚΕ συνεχίζει να κατεβαίνει με δύο προτάσεις: αντιπροσωπευτικό-αναλογικό, ο κος Μεσοχωρίτης, υποψηφιότητα στη θέση του προέδρου ο κος Ρίγλης…
4.     Δεσμευτήκαμε ως παράταξη να στηρίξουμε για τη θέση του αντιπροέδρου υποψηφιότητα από την ΠΑΣΚ και για τη θέση του γραμματέα από τη ΔΑΚΕ. Αντίθετα η παράταξη της ΠΑΣΚ δε δεσμεύτηκε για καμία υποψηφιότητα των άλλων παρατάξεων…
5.     «Διευκολύναμε» ακόμη και την ΠΑΣΚ (που τόσο καίγεται για το προεδρείο) με την αποχώρησή μας, ώστε ως δεύτερη παράταξη να προβεί σε ψηφοφορίες, όπως θέλει και η ΔΑΚΕ για τη συγκρότηση του προεδρείου κάτι που δεν έγινε αποδεκτό.
6.     Για όσα θέματα της Η.Δ των Δ.Σ. δε συζητήθηκαν μέχρι σήμερα ευθύνονται οι δύο παρατάξεις ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ, που αποχωρούσαν εναλλάξ από τα Δ.Σ.
3. Για να δούμε όμως τι έχει κάνει το Δ.Σ. του συλλόγου μέχρι σήμερα. Έχει βγάλει 14 ΟΜΟΦΩΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, σε όσα θέματα συζητήθηκαν μέχρι σήμερα πλην της συγκρότησης του προεδρείου. Συγκεκριμένα:
ü       Αναμοριοδότηση σχολικών μονάδων,
ü       Εκδήλωση για την Παιδεία, 25/2,
ü       Αποστολή ενημερωτικού δελτίου ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ σε όλα τα σχολεία και πρόσκληση των συναδέλφων στα Δ.Σ.,
ü       Συμμετοχή στην 3ωρη στάση εργασίας, 14/1, με συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης,
ü       Ενημέρωση για το διδακτικό ωράριο των συναδέλφων-υπερωρίες,
ü       Πρόταση για την γνωστοποίηση των κενών σε αιρετούς και Δ.Σ.,
ü       Πραγματοποίηση του χορού του Συλλόγου (με 800 ευρώ κέρδος)
ü       Αίτημα για επιμόρφωση των εκπαιδευτικών εντός Σάμου και εντός εργασιακού ωραρίου με άμεση κάλυψη όλων των εξόδων,
ü       Ψήφισμα αλληλεγγύης προς τους κατοίκους της Κερατέας
ü       Ενημέρωση για τις κάρτες ελευθέρας εισόδου σε αρχαιολογικούς τόπους της Χώρας,
ü       Συμμετοχή στην 48ωρη απεργία, 22-23/2,
ü       Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια για το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών,
ü       Συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε σεμινάρια που διοργανώνονται, εκτός του εργασιακού ωραρίου,
ü       Συμμετοχή στην 3ωρη στάση, 2/3, για το θέμα των μεταφερόμενων μαθητών και συμμετοχή στο συλλαλητήριο στο Βαθύ.
Συνάδελφοι, ποιο ήταν το μεμπτό σε όλα αυτά; Προφασίστηκαν το καταστατικό για το θέμα της ψηφοφορίας. Και ποιος είπε ότι η ψηφοφορία θα γινόταν φανερή; Μυστική θα γινόταν, όπως ορίζει το καταστατικό. Το θέμα είναι ότι επειδή δεν τους βγαίνει (;) η συνεργασία μεταξύ τους και βλέπουν ότι το Δ.Σ. λειτουργεί πάρα πολύ καλά, ανεξαρτήτως προεδρείου, αυτό ενοχλεί τις δύο παρατάξεις και προσπαθούν είτε με καταγγελίες είτε με κωλυσιεργίες να δείξουν ότι το πρόβλημα είναι οι ψηφοφορίες και όχι οι πραγματικές και ουσιαστικές προτάσεις…
Εμείς το μόνο που μπορούμε να διαβεβαιώσουμε όλους τους συναδέλφους είναι ότι όσο περνάει από το χέρι μας όλα τα θέματα θα εξετάζονται κανονικά και δε θ΄ αφήσουμε κανέναν να παρακωλύσει με τερτίπια τη λειτουργία του Συλλόγου. Χρειαζόμαστε ένα προεδρείο που θα σέβεται πάνω απ΄ όλα τη βούληση των συναδέλφων όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες του κλάδου και αρνείται να υπακούσει σε οτιδήποτε, πλην της δημοκρατικής δεοντολογίας και του συναδελφικού και συνδικαλιστικού καθήκοντος.
Η προσπάθειά μας είναι να δημιουργηθεί ένας Σύλλογος που θα ενώνει όλους τους συναδέλφους σε κοινό αγώνα για τα εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα. Σ΄ αυτό τον αγώνα δεν περισσεύει κανένας.
Με συναδελφικούς
και αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Δεν υπάρχουν σχόλια: