Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Σάμου και ΓΟΝΕΩΝ στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Σάμου

ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ (ΕΝΩΤΙΚΗΣ/ΔΑΚΕ + ΠΑΜΕ)

Χθες, Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμου, για την οποία ο Σύλλογος Δασκάλων είχε στείλει αίτημα ακρόασης αλλά και ενημέρωσης από τους αρμόδιους σε θέματα που αφορούν τα σχολεία μας, όπως το ζήτημα με το 3ο Νηπιαγωγείο Καρλοβασίου (Λιμάνι) και την παραχώρηση (από το Δήμο) σε ιδιώτη τμήματος του οικοπέδου του, τα αδιάθετα ποσά για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, την αντισεισμική θωράκιση/πυρασφάλεια των σχολικών κτιρίων και τα λειτουργικά κενά που παραμένουν στο νησί.

Η Ανεξάρτητη Επικοινωνία είχε διαφωνήσει με το θέμα των κενών (γιατί δεν είναι ζήτημα του Δήμου) και αντ΄ αυτού είχε ζητήσει να μπει το θέμα της μεταστέγασης του 2ου Δ.Σ. Σάμου για το πότε τελικά θα γίνει η μεταστέγαση, αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό από τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ με την αιτιολογία (εκ μέρους της Ενωτικής) ότι έχουν αποφασίσει ήδη για το κτίριο της Παλιάς Νομαρχίας και δεν υπάρχει κάτι άλλο προς ενημέρωσή μας...

Να σημειωθεί ότι στην ίδια συνεδρίαση είχε ζητήσει ακρόαση και ο υπό ίδρυση Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Νηπιαγωγείου Καρλοβασίου προκειμένου να εκθέσει τη δική του οπτική ενάντια στην παραχώρηση και να εκφράσει και τη δική του επιχειρηματολογία για το θέμα, δεδομένου ότι ούτε ρωτήθηκε ούτε ενημερώθηκε ποτέ μέχρι σήμερα από κανέναν επίσημο φορέα (η συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει αναρτηθεί ακόμη στο site του Δήμου, οπότε πρακτικά κανείς δε γνωρίζει τι περιλαμβάνει ακριβώς).

Θεωρήσαμε λοιπόν εξαιρετικής σημασίας την παρουσία των γονέων μαζί με αυτή του Συλλόγου μας, αφού ένα από τα βασικά ζητούμενα του εκπαιδευτικού κινήματος είναι η ενωμένη και συντονισμένη δράση γονέων και εκπαιδευτικών για την κοινή προάσπιση των συμφερόντων του δημόσιου σχολείου.

Εκτός από τα λόγια όμως, χρειάζονται και έργα… που δυστυχώς δεν ευδοκίμησαν στην προκειμένη περίπτωση, αφού Ενωτική και ΠΑΜΕ δεν εμφανίστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί περίμεναν -είπαν- έγγραφη απάντηση από το Δήμο! Παρόντες ήταν εκπαιδευτικοί του σχολείου και γονείς, όπως επίσης μέλη των Αγωνιστικών Κινήσεων, μέλη της Ανεξάρτητης Επικοινωνίας και ο αιρετός της παράταξής μας.

Εμείς είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα το Δ.Σ. ότι απάντηση μπορεί να μην έρθει ή να έρθει καθυστερημένα και ότι η παρουσία μας εκεί ήταν έτσι κι αλλιώς επιβεβλημένη, τουλάχιστον για να στηρίξουμε τους γονείς και να προσπαθήσουμε να μπει το θέμα προ ημερησίας διάταξης, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα της παρέμβασης, που μόνο η έντονη παρουσία κόσμου και φορέων θα μπορούσε να εξασφαλίσει.

Θεωρούμε απαράδεκτη τη στάση αυτή των δύο παρατάξεων του Συλλόγου (ΕΝΩΤΙΚΗΣ/ΔΑΚΕ και ΠΑΜΕ) που, ενώ είχαμε συζητήσει εδώ και καιρό την παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα τους είχαμε επιστήσει την προσοχή για τα έγγραφα που θα έπρεπε να έχουν γίνει από την πρώτη στιγμή, άφησαν να περάσει ο καιρός, τα κατέθεσαν κυριολεκτικά τελευταία στιγμή και τελικά «πούλησαν» την κινητοποίηση και την απόφαση του Συλλόγου απέχοντας από τη συνεδρίαση.

Απαράδεκτη θεωρούμε όμως και τη στάση εκείνων των δημοτικών συμβούλων, που με ιδιαίτερο μένος καταφέρθηκαν εναντίον των παρευρισκομένων, αρνούμενοι και την παραμικρή παρέμβαση, ενώ γνώριζαν το θέμα! Με φράσεις υπεροψίας και ηγεμονισμού και μάλιστα αναφέροντας ότι οι παρεμβάσεις μας επισύρουν ζητήματα ποινικά (!!!) απέδειξαν «τη βαθιά πίστη τους στη δημοκρατία, στο δικαίωμα του πολίτη να έχει λόγο στα όργανα διοίκησης και να εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη του, όπως σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία»… Ευτυχώς!

Να τους πληροφορήσουμε λοιπόν ότι η ιδιότητα του αιρετού δεν κατατάσσει κανέναν σε ανώτερη κοινωνική κλίμακα ούτε προσθέτει ή αφαιρεί δικαιώματα λόγου και ότι το δημοτικό συμβούλιο είναι ακριβώς το όργανο που ο πολίτης έχει δικαίωμα να απευθυνθεί για ζητήματα που αφορούν ευρύτερες κοινωνικές ομάδες. Επανειλημμένα είπαμε ότι η παρουσία μας στο δημοτικό συμβούλιο δεν έχει μόνο το χαρακτήρα διαμαρτυρίας, αλλά θα μπορούσε να είναι και ενημερωτική για κάποιους που δε γνωρίζουν όλες τις παραμέτρους του ζητήματος. Υπήρξαν παρατάξεις που -προς τιμήν τους- έβαλαν το ζήτημα και πρότειναν να γίνει δεκτή η παρέμβασή μας, αλλά και πάλι η πλειοψηφία των συμβούλων ήταν αρνητική…

Εμείς, από κάθε μετερίζι και με οποιαδήποτε ιδιότητα, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για τη δικαίωση αυτού του αιτήματος και θα το αναδείξουμε ακόμη περισσότερο στην τοπική κοινωνία.

Είναι απαράδεκτο να γίνεται η σχολική περιουσία φτηνό αντάλλαγμα για τα πλούσια κέρδη κάποιων… Πέρασαν οι εποχές με τα καθρεφτάκια και τις χάντρες των ιθαγενών, τώρα αγωνιζόμαστε για πλούσια κοινωνικά αγαθά και πάνω απ΄ όλα για τα σχολεία και την Παιδεία μας!

Για το λόγο αυτό και για όλα όσα συμβαίνουν στην εκπαίδευση και ιδιαίτερα όσα αφορούν την προσχολική αγωγή, που το τελευταίο διάστημα δέχεται ισχυρά πλήγματα, καλούμε στην κινητοποίηση για την προσχολική αγωγή, που θα γίνει την Παρασκευή, 1/12, στην πλατεία Καρλοβασίου στις 17.30

clip_image001

Να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στα κυβερνητικά μέτρα και σε κάθε άλλη απόφαση που επιβουλεύεται τα σχολεία μας και την ποιότητα στην εκπαίδευση όλων των παιδιών από τώρα και στο μέλλον!

Με συναδελφικούς και αγωνιστικούς χαιρετισμούς

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΣΑΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: