Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

Ανακοίνωση των γονέων του Λυκείου Καρλοβάσου

Αποτέλεσμα εικόνας για Ανακοίνωση των γονέων του Λυκείου ΚαρλοβάσουΘα θέλαμε να ενημερώσουμε σχετικά με την κατάσταση στο Γενικό Λύκειο Καρλοβασίου, Σάμου, τα ακόλουθα:

Στις 12 Ιανουαρίου, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, έγινε καθίζηση όγκου χωμάτων στο πρανές το οποίο βρίσκεται στη νότια πλευρά του σχολικού κτιρίου με αποτέλεσμα να πέσουν κάποια δέντρα επάνω στο κτίριο καθώς και πέτρες στον στενό διάδρομο στη νότια πλευρά του κτιρίου. Το σχολείο παρέμεινε κλειστό τις επόμενες ημέρες 16, 17 και 18 Ιανουαρίου με απόφαση του Δήμου. Έκτοτε, επειδή δεν έχουν γίνει οι δέουσες ενέργειες, οι γονείς έκλεισαν το σχολείο στις 21 και κατόπιν από τις 23 οι μαθητές μετά από ψηφοφορία προχώρησαν σε κατάληψη ζητώντας ανάληψη ευθύνης για την ασφάλειά τους και μετεγκατάσταση των επτά τμημάτων του Γενικού Λυκείου σε ασφαλή χώρο ούτως ώστε να συνεχίσουν τη χρονιά τους και να επικεντρωθούν στα μαθήματά τους.

Θεωρούμε ότι η κατάσταση θα πρέπει να λάβει άμεση προσοχή και αντιμετώπιση από την κοινότητα, την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς καθώς ενέχει κίνδυνο για τις ζωές των μαθητών και εκπαιδευτικών και στερεί από τα παιδιά το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση και την ασφάλεια. Παρακαλούμε όλους τους αρμόδιους να συνδράμουν ώστε να διασφαλίσουμε για τα παιδιά του Καρλοβάσου τα δικαιώματά τους όπως ορίζονται από το Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συμβάσεις. Καταφεύγουμε σε αυτήν την κοινοποίηση εφόσον οι τοπικές αρχές δεν προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των παιδιών.Αποτέλεσμα εικόνας για Ανακοίνωση των γονέων του Λυκείου Καρλοβάσου

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών για την αντιμετώπιση κατολισθήσεων-καθιζήσεων υπάρχει μια σειρά μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την ανάσχεση-ανακοπή του φαινομένου αφού γίνει μελέτη από γεωτεχνικούς. Αντί αυτού οι τεχνικοί και υπεύθυνοι του Δήμου σε όλες τις συναντήσεις με τους γονείς και μαθητές καταφεύγουν σε προφορικές διαβεβαιώσεις και άρνηση ανάληψης ευθύνης ή έγγραφης διαβεβαίωσης για την ασφάλεια του χώρου. Το μόνο ενυπόγραφο έγγραφο είναι ένα ενημερωτικό σημείωμα της 18ης Ιανουαρίου, που αφορούσε τα δύο πρώτα εικοσιτετράωρα εξέλιξης του φαινομένου, στο οποίο προτείνεται να λειτουργήσει το σχολείο αφού κλείσουν πέντε αίθουσες διδασκαλίας και τρία γραφεία. Θεωρούμε ότι αυτό δεν παρέχει ασφάλεια στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, γιατί το κτίριο είναι μακρόστενο και μικρό και γιατί οι μαθητές που θα βρίσκονται στον πρώτο όροφο θα εγκλωβιστούν εκεί χωρίς πρόσβαση στη σκάλα για να διαφύγουν εφόσον συστήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να αποφεύγουν το κλιμακοστάσιο.

Επιπλέον οι προφορικές διαβεβαιώσεις των ΤΥ του Δήμου πέφτουν σε αντιφάσεις ότι είναι ασφαλές να συνεχίσουν τα μαθήματά τους τα παιδιά στο κτίριο αλλά θα ενημερώνουν όταν βρέχει και έχει θυελλώδεις ανέμους να μην προσέρχονται οι μαθητές στο σχολείο. Ισχυρίζονται ακόμη ότι το τοιχίο (δυόμιση μέτρων), στην κορυφή του οποίου αρχίζει το πρανές με μεγάλα πεύκα, θα συγκρατήσει την κατολίσθηση ενώ αυτό δεν είναι μπροστά από την πλαγιά αλλά ακριβώς κάτω από αυτήν. Ακόμη ότι η λάσπη, οι πέτρες και τα μεγάλα πεύκα, που κάποια έχουν ξεκολλήσει και φαίνονται οι ρίζες τους, θα πέσουν στον μικρό διάδρομο (δυόμιση μέτρων περίπου) που βρίσκεται ανάμεσα από το τοιχίο-πλαγιά και τον τοίχο και τα παράθυρα των αιθουσών του σχολείου ενώ πάνω από όλο το κτίριο δεσπόζει η πλαγιά του λόφου. Πάνω από την πλαγιά υπάρχει δρόμος από όπου διέρχονται αυτοκίνητα με αποτέλεσμα οι κραδασμοί να επιβαρύνουν την ήδη υπάρχουσα κατάσταση αλλά και να ελλοχεύει κίνδυνος για τα διερχόμενα οχήματα καθώς και ο ίδιος ο δρόμος έχει υποστεί καθιζήσεις κάτω από την άσφαλτο.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ανακοίνωση των γονέων του Λυκείου ÎšÎ±ÏÎ»Î¿Î²Î¬ÏƒÎ¿Ï…Η ΤΥ του Δήμου, μιλώντας στους γονείς, ανέφερε ότι το ρήγμα ξεκινάει από τη μία άκρη του σχολικού κτιρίου και διαγράφοντας ένα ημικύκλιο καταλήγει στην άλλη άκρη του, εκεί που αρχίζει η πλευρά του ΕΠΑΛ.

Πέρα από την παρούσα έκτακτη κατάσταση θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι το κτίριο αυτό λειτουργεί ως Λύκειο εδώ και τριάντα χρόνια πάνω από το νεκροταφείο Καρλοβάσου, ενώ είχε αρχικά κτιστεί για οικοτροφείο ή εστία. Η κατάσταση του κτιρίου είναι άσχημη, υπάρχουν βασικές ελλείψεις (όπως αλεξικέραυνο) και προβλήματα όπως λεπτά τζάμια, μόνο μία σκάλα, προβλήματα με τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, σοβάδες που πέφτουν, αίθουσες που μπαίνουν νερά.

Όλα τα ανωτέρω συμβάλλουν στο αίσθημα ανασφάλειας μαθητών και γονέων σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στην παρούσα έκτακτη κατάσταση δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας των μαθητών, ούτε καν άσκηση ετοιμότητας για την ασφαλή διαφυγή τους όταν θα γίνει η κατολίσθηση.

Επί τέταρτη συνεχή εβδομάδα οι μαθητές παραμένουν χωρίς μαθήματα. Έχουν επιδείξει ωριμότητα παίρνοντας την ευθύνη για τη ζωή τους στα χέρια τους εφόσον η κοινωνία δεν αντιμετωπίζει το θέμα με την ανάλογη της περίστασης σοβαρότητα. Απειλείται η ζωή και η σωματική ακεραιότητά τους από τη μία και η σχολική χρονιά τους από την άλλη. Είναι ευθύνη των αρμόδιων Υπουργείων και της Κοινότητας να βρεθεί ασφαλής χώρος μετεγκατάστασης των επτά τμημάτων του Γενικού Λυκείου μέχρι να γίνει εμπεριστατωμένη μελέτη του φαινομένου και να παρθούν μέτρα ουσιαστικής επίλυσης του προβλήματος όπως ορίζει η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Χωρίς κανένα συμφέρον ή πολιτική σκοπιμότητα, κάνουμε έκκληση, ως αληθινοί γονείς που επιτελούν το έργο τους ως γονείς, να διαφυλαχτεί η ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών και να διασφαλιστεί η εκπαίδευσή τους. Ας κάνουμε όλοι τις απαραίτητες ενέργειες για να μην γράψουμε ιστορία στο Καρλόβασι της Σάμου θρηνώντας θύματα λόγω αμέλειας και ολιγωρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: