Παράνομη έκρινε το ΣτΕ την κατάργηση ή μείωση δύο μαθημάτων από το πρόγραμμα των Γενικών Λυκείων, στις τάξεις της Α' και Β' Λυκείου. Νόμιμη η επαναφορά των Λατινικών ως βασικό μάθημα στις πανελλαδικές.
Μη νόμιμη έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την μείωση και την κατάργηση της διδασκαλίας των μαθημάτων «Πολιτική Παιδεία» που διδάσκεται στην Α’ Λυκείου και του «Σύγχρονου Κόσμου: Πολίτης και Δημοκρατία», μάθημα το οποίο διδάσκεται στην Β’ Λυκείου.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δικαστές της 7μελούς σύνθεσης του ΣτΕ, έκριναν ότι τα ωρολόγια προγράμματα ως προς τα δύο αυτά μαθήματα εκδόθηκαν «μη νομίμως, χωρίς τεκμηρίωση ως προς την τήρηση παιδαγωγικών και επιστημονικών κριτηρίων, παραγνωρίζοντας τα κριτήρια άσκησης της κανονιστικής αρμοδιότητας της διοίκησης».
Το ΣτΕ με την ίδια απόφασή, όμως, έκρινε ότι είναι νόμιμες οι ρυθμίσεις του νόμου 4692/2020, με τις οποίες αντικαταστάθηκε το μάθημα της Κοινωνιολογίας από το μάθημα των Λατινικών ως πανελληνίως εξεταζόμενο μάθημα για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Αυτό συμβαίνει γιατί σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, η επαναφορά της διδασκαλίας του μαθήματος των Λατινικών στο Λύκειο «δικαιολογείται από τη συναγόμενη από τη σχετική διάταξη εκτίμηση του νομοθέτη για τη συμβολή του μαθήματος των Λατινικών στην καλλιέργεια των ανθρωπιστικών σπουδών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου