Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Αθώοι για όλα με... 41%

Χθες, η Βουλή συζήτησε και υπερψήφισε την πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής αναφορικά με το έγκλημα των Τεμπών. Δηλαδή για τον άδικο χαμό 57 ανθρώπων για τον οποίο υπάρχουν ποινικές ευθύνες που ξεκινούν από τον αρμόδιο, τότε, υπουργό και κατεβαίνουν ώς τους αρμόδιους υπαλλήλους του ΟΣΕ που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την τραγωδία.

Δεν υπάρχει έγκλημα χωρίς υπεύθυνους, δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί έγκλημα χωρίς ενόχους. Κι αυτό που έγινε στα Τέμπη ήταν έγκλημα από την αρχή ώς το τέλος. Υπό αυτή την έννοια προκαλεί αναμφίβολα απορίες το γεγονός ότι το ΚΚΕ βιάστηκε να καταθέσει πρόταση για εξεταστική επιτροπή και δεν συντάχθηκε με την υπόλοιπη αντιπολίτευση που ζητούσε προανακριτική.

Είναι αλήθεια πως και η εξεταστική και η προανακριτική επιτροπή εκτελούν εισαγγελικά καθήκοντα. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι για την εξεταστική επιτροπή δεν είναι εκ προοιμίου δεδομένες οι αποχρώσες ενδείξεις ποινικών ευθυνών για πολιτικά πρόσωπα, παρά μόνο οι πολιτικές. Αντίθετα, η προανακριτική επιτροπή θεωρεί δεδομένες τις ενδείξεις ποινικών ευθυνών των πολιτικών προσώπων και συγκροτείται για να τις αποδώσει με ακρίβεια.

Κατά συνέπεια, το ερώτημα για το ΚΚΕ είναι ένα και μοναδικό: Πιστεύει πως δεν υπάρχουν, έστω, αποχρώσες ενδείξεις ποινικών ευθυνών για τα πολιτικά πρόσωπα και πρέπει να διερευνηθεί η τυχόν ύπαρξή τους;

Ήταν από την αρχή γνωστό -και αποκαλύφθηκε στη συνέχεια με την υποψηφιότητα του Κ. Καραμανλή στις βουλευτικές εκλογές- πως η κυβέρνηση είχε έναν και μοναδικό σκοπό: να κουκουλώσει τις ευθύνες της και να τις μεταφέρει στα «μικρά ψάρια». Κι αυτό το πετυχαίνει με την επανεκλογή της, με την επανεκλογή του κ. Καραμανλή και με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που απέκτησε στις εκλογές. Το 41% φαίνεται πως ξεπλένει τα πάντα.

Ο κ. Βορίδης, ως εκπρόσωπος του κ. Μητσοτάκη, μιλώντας χθες στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης του ΚΚΕ για εξεταστική επιτροπή, υποστήριξε ότι «δεν συνάγεται θέμα αναζήτησης ποινικών ευθυνών», άρα δεν χρειάζεται καμία προανακριτική επιτροπή.

Με αυτό το σκεπτικό το κυβερνητικό κόμμα υπερψήφισε την πρόταση του ΚΚΕ για εξεταστική την οποία θα οδηγήσει εκεί που θέλει, γιατί θα έχει την πλειοψηφία, και απέρριψε την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για προανακριτική. Αθώοι με 41%. Τι άλλο θέλετε;

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: