Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ Π.Ε.: Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι τη Νίκη!

Αυτοί που σε διδάσκουν να πετάς δεν μπορεί να σέρνονται! 

Η σκυτάλη στα πρωτοβάθμια σωματεία

ΔΟΕ ΟΛΜΕ, οφείλουν να επαναπροκηρύξουν άμεσα Α-Α

 

Το εκπαιδευτικό κίνημα δίνει μια ιστορικού χαρακτήρα μάχη εδώ και τρία χρόνια. Προηγήθηκαν πολλές απόπειρες από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις για την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του δημόσιου σχολείου και την υποταγή των εκπαιδευτικών με εργαλείο την αξιολόγηση. Απέτυχαν όλες. Θα αποτύχει και αυτή! Γιατί το διακύβευμα είναι ιστορικό και η εκπαίδευση στο σύνολό της αν κατισχύσει η αξιολόγηση μετατρέπεται σε ένα τέρας σκληρής ταξικής επιλογής, ατομικών φακέλων επιδόσεων και αποδόσεων που θα καταπίνει τα παιδιά του, μαθητές/τριες από τις λαϊκές τάξεις, μετατρέπει τα σχολεία σε μηχανές μέτρησης παραγωγικότητας και κέρδους, μικρές ανταγωνιστικές επιχειρηματικές μονάδες, βασίλεια του ανταγωνισμού, του κανιβαλισμού, της απόρριψης, της κατηγοριοποίησης, της στείρας γνώσης, θραύσματα πληροφοριών, δεξιοτήτων κι ειδικεύσεων, και τους εκπαιδευτικούς να «διδάσκουν» σε ένα ζοφερό τοπίο, φόβου, πειθάρχησης και χειραγώγησης, πλήρους εξουθένωσης, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, χωρίς στοιχειώδη παιδαγωγική ελευθερία, έγκλειστοι σε μια φυλακή τρόμου και τρομοκρατίας, χωρίς ανάσα ελευθερίας και χαράς.

Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Δεν υπάρχει πίσω, μόνο μπροστά!

Οι ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ/ΔΙΚΤΥΟ με τη στάση τους σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ παραδίνουν τα όπλα αρνούμενες να επαναπροκηρύξουν την Απεργία Αποχή, χρησιμοποιώντας ως επιχειρήματα για την υποχώρηση, όλο το οπλοστάσιο των εκβιασμών και του φόβου που διακινούσε τόσους μήνες το ΥΠΑΙΘΑ με εγκυκλίους για ποινές καθώς και την πρόσφατη απόφαση των δικαστηρίων. Ισχυρίζονται ότι το συνδικαλιστικό εργαλείο της Απεργίας-Αποχής  (ΑΑ) ναρκοθετήθηκε, επιτίθενται στα πρωτοβάθμια σωματεία και στην απόφασή τους να κηρύξουν αυτά, υποβαθμίζουν τη σημασία της ΑΑ αφήνοντας ακάλυπτα συγκεκριμένα στάδια της προπαρασκευαστικής διαδικασίας. Οι στάσεις εργασίας είναι απολύτως απαραίτητες και χρήσιμες αλλά δεν μπορούν από μόνες τους να καλύψουν όλες τις αξιολογικές διαδικασίες. Γι’ αυτό άλλωστε η κυβέρνηση επέλεξε να χτυπήσει την ΑΑ.

Εμείς θα πάμε αλλιώς! ΤΩΡΑ αντεπίθεση! Να σηκωθούμε ένα μπόι ψηλότερα!

Ως Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις είπαμε δημόσια από την πρώτη στιγμή αυτού του αγώνα ότι θα δώσουμε το μέγιστο των δυνάμεων μας ώστε να επαναπροκηρύξει την ΑΑ από την ατομική αξιολόγηση η ΔΟΕ, ώστε να προκηρύττει τις στάσεις εργασίας.  Δηλώσαμε ότι θα θέσουμε την πρότασή μας για επαναπροκήρυξη από τα πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία σε όλες τις συλλογικές διαδικασίες των σωματείων (ΓΣ, ΔΣ) και θα συμβάλλουμε με πνεύμα ευρύτατης αγωνιστικής συνεννόησης ώστε ο συντονισμός Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ να δώσει το μέγιστο εύρος σωματείων που θα πάρουν τέτοιες αποφάσεις. Μετά από τις εξελίξεις στο ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ ήρθε η ώρα να πάρουν όλες οι δυνάμεις θέση απέναντι στο κρίσιμο ερώτημα «Υποχώρηση ή Συνέχιση μέχρι τη Νίκη»; Δεν έχουμε καμία ταλάντευση! Η σκυτάλη τώρα στα πρωτοβάθμια σωματεία να επαναπροκηρύξουν αυτά!

 

 Η πρότασή μας προς όλο τον κλάδο, τους/τις εκπαιδευτικούς, τις ΓΣ, τα ΔΣ:


1. Καλούμε τις/τους εκπαιδευτικούς να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους. Μόνο η αυτοοργάνωση του αγώνα και η μαζική συμμετοχή μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και να γείρει την πλάστιγγα προς τη δική μας πλευρά. Μπαίνουμε δυναμικά στις Γενικές Συνελεύσεις όπου έχουν αποφασιστεί ήδη (19 έως 29 Μαρτίου), απαιτούμε να καλεστούν εκεί όπου τα Δ.Σ. ολιγωρούν, πρωτοστατούμε, παίρνουμε αποφάσεις άμεσης επαναπροκήρυξης ΑΑ από το σωματείο και τις ομοσπονδίες, συγκροτούμε επιτροπές αγώνα.

 

Σε αυτές καταθέτουμε για απόφαση για την αξιολόγηση: 

 

-Επαναπροκηρύξεις της ΑΑ από ΔΟΕ-ΟΛΜΕ, συνεχείς προκηρύξεις των στάσεων εργασίας.

-Όπου το πρωτοβάθμιο σωματείο δεν έχει προκηρύξει το ίδιο Απεργία Αποχή, καλούμε να επαναπροκηρύξει τώρα

-Όπου το πρωτοβάθμιο σωματείο έχει επαναπροκηρύξει με απόφαση ΔΣ, καλούμε τη Γενική Συνέλευση να επιβεβαιώσει την προκήρυξη αυτή.

 

2. Κήρυξη νέας Απεργίας Αποχής τις επόμενες ημέρες  από Συλλόγους ΠΕ και ΕΛΜΕ με όποιον τρόπο αυτό είναι δυνατόν! Καμία απολύτως καθυστέρηση ώστε ούτε ένας συνάδελφος/ισσα να μη βρεθεί μόνος/η απέναντι στις απειλές και τους εκβιασμούς. Για τις μια δυο μέρες που πιθανόν να χρειαστεί μέχρι την κατάθεση του εξωδίκου, κάνουμε χρήση των στάσεων εργασίας που είναι σε ισχύ για όλες τις διαδικασίες της αξιολόγησης που αφορούν καθορισμένα ραντεβού (προπαρασκευαστική συνάντηση-παρακολουθήσεις μαθήματος).

 

3.Κήρυξη από Συλλόγους ΠΕ και ΕΛΜΕ μονόωρων-δίωρων στάσεων εργασίας ώστε να χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα και όπου χρειάζεται μαζί με τις στάσεις εργασίας των ομοσπονδιών που είναι σε ισχύ.

 

4. Αξιοποίηση των ταμείων όλων των σωματείων ώστε να καλύπτονται πλήρως οι στάσεις εργασίας των εκπαιδευτικών σχετικά με την ατομική αξιολόγηση.

 

5. Προτείνουμε 48ωρη απεργία για 16 και 17/4 (πρόταση που καταθέσαμε και στο ΔΣ της ΔΟΕ στις 16/3) με όλα τα ζητήματα που αφορούν τις αυξήσεις στους μισθούς, χτύπημα της ακρίβειας, την κατάργηση των νόμων της αξιολόγησης (4692/2020, 4823/21, κλπ), της πειθάρχησης (νόμος και πλατφόρμα για σχολικό εκφοβισμό, πλατφόρμα παρακολούθησης πειθαρχικών κ.λπ.), για μόνιμους μαζικούς διορισμούς αποκλειστικά με πτυχίο και προϋπηρεσία χωρίς προσοντολόγιο και διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, τα δικαιώματα των αναπληρωτών/τριών, το ωράριο των ολιγοθεσίων, την κατάργηση του νόμου για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, τη στήριξη του δημοσίου σχολείου, την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, όλα τα οικονομικά, εργασιακά κι εκπαιδευτικά αιτήματα μας όπως είναι εκφρασμένα στα πλαίσια πάλης που έχουμε καταθέσει και δημοσιεύσει.

6.  Προχωράμε σε μέτρα στήριξης του αγώνα (καμπάνια/αφίσες/εκδηλώσεις κλπ)

7.  Πραγματοποιούμε κινητοποιήσεις στο ΥΠΑΙΘΑ και τις διευθύνσεις

8. Απευθυνόμαστε σε όλα τα συνδικάτα και τα σωματεία δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα για τη στήριξη του αγώνα της εκπαίδευσης για το δημόσιο σχολείο και τα κοινωνικά αγαθά στην υγεία, την παιδεία, την ασφάλιση

9. Ανοίγουμε μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης της κοινωνίας, γονιών και μαθητών για τη βαθιά αντιδραστική τομή που επιχειρείται στο δημόσιο σχολείο με γράμμα/αφίσες, σποτ, εκδηλώσεις

Καλούμε όλες τις δυνάμεις που αναφέρονται στο όνομα της συνέχισης του αγώνα να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση. Να επαναπροκηρύξουν άμεσα τα πρωτοβάθμια σωματεία και να μην περιμένουν την ολομέλεια προέδρων της ΔΟΕ και τη Γενική Συνέλευση προέδρων της ΟΛΜΕ. Γιατί μέχρι τότε οι εκβιασμοί και οι απειλές θα έχουν εκτοξευτεί και δεν πρέπει να μείνει κανένας και καμία συναδέλφισσα συνάδελφος μόνος μόνη απέναντι στους αξιολογητές που ήδη έχουν εξαπολύσει πογκρόμ.

Καλούμε την ΑΣΕ/ΠΑΜΕ να συμβάλει σε αυτό τώρα! Ξεπερνούν τα 90 τα πρωτοβάθμια σωματεία που υπάρχει η δυνατότητα επαναπροκήρυξης. Αυτή η δύναμη πυρός είναι πολύ ισχυρή! Ήδη στον συντονισμό Συλλόγων και ΕΛΜΕ που πραγματοποιήθηκε στις 15/3 , πάνω από 40 σωματεία έχουν αποφάσεις να επαναπροκηρύξουν τα ίδια. Καλούμε την ΑΣΕ/ΠΑΜΕ μη χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα τις απαρτίες των ΓΣ  για να μην επαναπροκηρύξουν τα πρωτοβάθμια σωματεία και αυτό να γίνει η χρήσιμη δικαιολογία για να τελειώσει «τίμια» αυτός ο αγώνας! Αυτή η μάχη δε θα μετρηθεί με τη μεζούρα του ράφτη αλλά με την συμβολή μας να μετατραπεί η οργή και ο φόβος σε καταιγίδα.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Απέναντι στο υπουργείο που δείχνει τα δόντια του δεν χρειαζόμαστε «τίμια» έξοδο αλλά ένα πραγματικό σχέδιο αγώνα. Και τη δέσμευση των πολιτικών δυνάμεων που μιλούν στο όνομα της συνέχισης και της νίκης ότι θα συμβάλλουν για να κρατηθεί ο αγώνας αυτός ανοιχτός, ειδικά τώρα που η κυβέρνηση διευρύνει το μέτωπο της αντιπαράθεσης, βάζοντας στο κάδρο της αξιολόγησης όχι πια τις/τους νεοδιόριστους αλλά όλες/όλους τους εκπαιδευτικούς ασχέτως ΦΕΚ διορισμού.

Είναι φανερό πλέον ότι η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘΑ δίπλα στη τεραστίων διαστάσεων αναδιάρθρωση που επιχειρεί στο δημόσιο σχολείο και συνολικά στην εκπαίδευση, επιχειρεί να κατισχύσει θεσμικός ολοκληρωτισμός, προσπαθεί να ακυρώσει την ανατρεπτική ικανότητα του εκπαιδευτικού κινήματος, να επιβάλλει φόβο και αυτοπειθάρχηση. Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να θεωρηθεί η για 12η φορά προσφυγή στα δικαστήρια (όλες τις απεργίες αποχές, ακόμα και την περσινή 3ωρη στάση εργασίας για την PISA), το νομικό πραξικόπημα που θέλει να επιβάλλει, η προσπάθεια να ακυρώσει κάθε κινητοποίησή μας. Πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση δικαστηρίου ότι η απεργία είναι παράνομη γιατί οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν το δικαίωμα να απεργούν ενάντια σε νόμους του κράτους; Και τότε γιατί να απεργούν; Αν υποταχτούμε σε αυτή την απόπειρα, τότε θα μας πάρει από τα χέρια όλα τα συνδικαλιστικά εργαλεία και τη δύναμη του συνδικάτου και των σωματείων ως δομή ταξικής πάλης.

Η δύναμή μας είναι η δύναμη των δεκάδων χιλιάδων συναδέλφων και συναδελφισσών που στήριξαν τον αγώνα ως τώρα, συμμετέχοντας σε όλα τα καθοριστικά γεγονότα αυτής της τριετίας, αγκαλιάζοντας τις μορφές πάλης, και πατώντας στα κεκτημένα ανατρεπτικά χαρακτηριστικά του εκπαιδευτικού κινήματος, στην αγωνιστική ενότητα και την αποφασιστικότητα νίκησαν θεούς και δαίμονες, εκβιασμούς και απειλές, διώξεις και τρομοκρατικές εγκυκλίους!

Ακύρωσαν κάθε προσπάθεια του υπουργείου που ακόμα και σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη της ατομικής αξιολόγησης δεν έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση ούτε ενός εκπαιδευτικού! Ούτε ενός!

Έτσι θα συνεχίσουμε!

Τώρα χρειάζεται η βάση των εκπαιδευτικών και τα σωματεία να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, αυτοοργάνωση, επιτροπές αγώνα, με τον συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων, συγκεντρώνοντας υπογραφές όπου τα ΔΣ καθυστερούν, εντείνουμε την πίεση μας προς τις ομοσπονδίες να επαναπροκηρύξουν αλλά δεν αναμένουμε στο ακουστικό μας, παίρνουμε την σκυτάλη της αντεπίθεσης, επαναπροκηρύσσοντας τα ίδια!

Τίποτα δεν τελείωσε-Συνεχίζουμε τον αγώνα


150.000 εκπαιδευτικοί απαντούν στον αυταρχισμό του Υπουργείου:


Επειδή μπορούμε


Επειδή έχουμε ιστορική ευθύνη


Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους: τα σχολεία μας, τις/τους μαθήτριες/ες μας, τις ζωές μας, τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλο το λαό


ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΠΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΠΕ-ΕΛΜΕ, ΔΟΕ-ΟΛΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: