Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Ανακοίνωση της ΔΟΕ για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τη συνεχιζόμενη ολιγωρία του Υπουργείου Εσωτερικών να υπογράψει τη Δ’ δόση του 2012 για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολικών μονάδων παρά τη δέσμευση του αρμόδιου Υπουργού στη Βουλή ότι θα καταβληθούν 4 δόσεις συνολικού ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ.

Μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί 60 εκατομμύρια ευρώ, ενώ την περσινή χρονιά είχαν καταβληθεί 100 εκατομμύρια ευρώ. Παρά το γεγονός ότι ακόμα και ο Υπουργός αναγνώρισε ότι τα χρήματα δεν επαρκούν, καμιά ενέργεια δε γίνεται στην κατεύθυνση της έγκαιρης απόδοσης τους στα σχολεία.

Με δεδομένες τις αυξημένες ανάγκες θέρμανσης ιδιαίτερα στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, πολλές σχολικές μονάδες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα προμήθειας πετρελαίου και δε θα αργήσει η περίοδος που σχολεία θα αναγκαστούν να διακόψουν τη λειτουργία τους λόγω ψύχους.

Υπενθυμίζουμε πως έγκαιρα η Δ.Ο.Ε. ζήτησε την εξαίρεση των σχολικών επιτροπών από τον αυξημένο ειδικό φόρο κατανάλωσης, αίτημα το οποίο δεν ικανοποιήθηκε.

Τα προβλήματα ελλιπούς χρηματοδότησης ενισχύονται από τη δυσλειτουργία στο σύστημα απόδοσης των χρημάτων από τους δήμους στις σχολικές μονάδες. Οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, το διαφορετικό σκεπτικό στη χρηματοδότηση του κάθε σχολείου, η παντελής έλλειψη δυνατότητας ελέγχου (αν π.χ. με το πετρέλαιο θερμαίνονται μόνο τα σχολεία ή και άλλα δημοτικά κτήρια), η προμήθεια υλικών όχι πρώτης προτεραιότητας με βάση τις ανάγκες (π.χ. φωτοτυπικών μηχανημάτων χωρίς να έχουν ζητηθεί) για λόγους ψηφοθηρικών σκοπιμοτήτων, είναι αιτίες που συνηγορούν στην αλλαγή του υφιστάμενου προβληματικού θεσμικού πλαισίου και στην άμεση απόδοση των χρημάτων για τις λειτουργικές ανάγκες στα σχολεία χωρίς τη μεσολάβηση των ΟΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: