Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Οι θέσεις της ΑΚΙΣ ΣΑΜΟΥ για το μεταναστευτικό και τη δημιουργία Hotspot στη ν. Σάμο

Η ιδέα μίας πολυπολιτισμικής ή όχι Ευρώπης αφορά τους λαούς της Ευρώπης, που στην πλειοψηφία τους αδιαφορούν για τα προβλήματα που βιώνει σήμερα ο ελληνικός λαός, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης εισροής των προσφύγων και των παρανόμως εισερχομένων μεταναστών.

Το κατά πόσο είναι πραγματοποιήσιμη η πολυπολιτισμική Ευρώπη ή το κατά πόσο είναι προϊόν φαντασίας, δεν ενδιαφέρει τους...
κατοίκους των ακριτικών νησιών μας. Δεν ενδιαφέρει τους Σαμιώτες, που εμπράκτως έχουν δείξει την αλληλεγγύη τους και το σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και που τώρα διαισθάνονται ότι η δημιουργία ενός κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων (Hotspot) καταστρέφει τη μοναδική αναπτυξιακή προοπτική του νησιού τους, τον τουρισμό.

Πολλοί ντόπιοι και ξένοι παράγοντες βιάστηκαν να πουν ότι η Ελλάδα, ή στη δική μας περίπτωση ο Δήμος Σάμου, διαχειρίζεται με επιτυχία την κρίση του προσφυγικού ζητήματος. Ήδη η σχετική υπουργική απόφαση δημιουργίας του Hotspot στη Σάμο, που δημοσιεύτηκε μόλις την 8η Ιανουαρίου 2016 στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας, τους διέψευσε. Ήδη η παράλογη κατάληψη του εμπορικού λιμένα της Σάμου από τους πρόσφυγες και το πρόσφατο ατύχημα που συνέβη στο χώρο του λιμανιού, με το θάνατο της αθώας 10χρονης προσφυγοπούλας, τους έχει διαψεύσει. 

Ρωτήθηκαν οι συνδημότες μας, εάν ήθελαν στη χερσαία ζώνη του λιμένος Μαλαγαρίου, σε πρώτη θέα δηλαδή, να στηθεί ένας ολόκληρος προσφυγικός καταυλισμός. Ρωτήθηκε ο σαμιακός λαός και κυρίως το Δημοτικό Συμβούλιο, δηλαδή το κύριο όργανο διοικήσεως του Δήμου Σάμου, εάν εγκρίνει τη δημιουργία ενός κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων (Hotspot) και τις αρνητικές επιπτώσεις που θα δημιουργήσει ο εγκλωβισμός των ανεπιθύμητων προσφύγων. Και τι έκανε το έτερο όργανο διοικήσεως του Δήμου, δηλαδή ο ίδιος ο Δήμαρχος Σάμου, ο οποίος διατυμπανίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι βρίσκεται συνεχώς στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Τι πρόλαβε να περισώσει ο Δήμαρχος Σάμου από τις αυταρχικές και αντιδημοκρατικές αποφάσεις της Κυβέρνησης.

Γιατί πρέπει για μία ακόμη φορά ο Δήμαρχος Σάμου να έπεται των εξελίξεων και να σύρεται από τα γεγονότα. Τελικά διερωτόμαστε:

Ποιοί αποφασίζουν για μας, χωρίς εμάς;

Ποιός διοικεί αυτόν τον τόπο;

H Δημοκρατία με τον κυρίαρχο λαό μας, ο Δήμαρχος Σάμου με το Δημοτικό Συμβούλιο, ή όποιος προλάβει, που δυστυχώς στην προκειμένη περίπτωση προλαβαίνουν οι ανεξέλεγκτες ΜΚΟ που έχουν κατακλίσει το νησί μας και υποκαθιστούν τις κρατικές υπηρεσίες.

Η ΑΚΙΣ, προβλέποντας ότι η συγκεκριμένη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε ανεπανόρθωτη ζημιά, με καταστροφικές συνέπειες για την τοπική οικονομία και την κοινωνία, καλεί τη Δημοτική Αρχή.

1. Να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στον σαμιακό λαό και να μην ενδώσει στη δημιουργία του hotspot, φέρνοντας έστω και καθυστερημένα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, προς λήψη σχετικής απόφασης.

2. Να απομακρύνει, σε συνεργασία με την περιφέρεια Β. Αιγαίου, άμεσα τις εγκαταστάσεις προσωρινής διαμονής των προσφύγων από τη χερσαία ζώνη των λιμένων Σάμου και Καρλοβάσου και να απαιτήσει από την κυβέρνηση η διαχείριση των προσφυγικών ροών να γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε η παραμονή των προσφύγων στο νησί μας να μην ξεπερνά το ένα 24ωρο.

3. Να ζητήσει από την κυβέρνηση να προβεί στην καταγραφή των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Σάμο και να απαιτήσει την απομάκρυνση, αφενός μεν όσων δεν προσφέρουν κοινωνικό έργο, αφετέρου δε όσων επιτείνουν με τις ενέργειές τους την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στο νησί μας.

4. Να απαιτήσει από την κυβέρνηση τη μετεγκατάσταση του υπάρχοντος κέντρου υποδοχής και φιλοξενίας των παρανόμως εισερχομένων μεταναστών από την πόλη της Σάμου σε έτερο χώρο εκτός αστικού και τουριστικού ιστού.

Αντώνιος Σίμος
Δημοτικός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: