ΑΜΕΣΗ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ 2ΧΡΟΝΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Κάτω από την πίεση και τη μεγάλη απεργία του εκπαιδευτικού κόσμου το 2006, με τον Ν.3518/2006 θεσμοθετήθηκε η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων για ένα έτος στο νηπιαγωγείο (αφορά τα νήπια των 5 ετών). Όμως, καμία κυβέρνηση έως τώρα δεν προχώρησε στη θεσμοθέτηση της Δίχρονης Δωρεάν και Δημόσιας Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.
Το Υπουργείο συνεχίζει να κάνει εξαγγελίες για Υποχρεωτική Δίχρονη Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση σε βάθος τριετίας (σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας), χωρίς όμως να κάνει καμιά προετοιμασία ή οργάνωση για τη νομοθέτηση και την εφαρμογή της!
Αυτή την περίοδο το Νηπιαγωγείο βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο της ιστορικής του πορείας. Πολλοί κύκλοι απειλούν και προβαίνουν συντονισμένα σε ενέργειες οι οποίες υπονομεύουν το αναγνωρισμένο από την κοινωνία κύρος του έργου του. Απόδειξη, οι δρομολογούμενες συγχωνεύσεις τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των ΑΤΕΙ με τα Παιδαγωγικά Τμήματα Προσχολικής Αγωγής!
Οι στόχοι είναι σαφείς και διατυπωμένοι στις συνόδους της Λισαβόνας και της Μπολόνιας, τον ΟΟΣΑ και την ΕΕ: α. Λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών και ιδρυμάτων με βάση ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και β. διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και προώθηση της διαρκούς κινητικότητας των εργαζομένων.
Αυτούς τους στόχους εξυπηρετούν οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων. Αυτούς τους στόχους προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με όλες τις αναδιαρθρώσεις που πραγματοποίησε και προωθεί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης: το Νέο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο, το Νέο Ολοήμερο Δημοτικό, το Νέο Λύκειο και ο νόμος για τα Πανεπιστήμια.
Σε αυτήν την κατεύθυνση την 1η Αυγούστου, αιφνιδιαστικά, κατά την προσφιλή της τακτική, ερήμην της εκπαιδευτικής κοινότητας, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επέλεξε να επιβάλει ένα Προεδρικό Διάταγμα το οποίο, υποτίθεται ότι, ρυθμίζει βασικά ζητήματα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, είκοσι, σχεδόν, χρόνια μετά τα Π.Δ. 200 και 201 του 1998, ενώ στην πραγματικότητα ενισχύει τους μηχανισμούς περικοπών και λιτότητας και αναβαθμίζει το ιεραρχικό/αυταρχικό μοντέλο διοίκησης και των ολοένα και περισσότερο ελαστικοποιούμενων σχέσεων εργασίας των εκπαιδευτικών.
Με λίγα λόγια, η πρόταση για ενοποιήσεις των Τμημάτων ΑΕΙ και ΑΤΕΙ γίνονται σε συγκεκριμένο πολιτικό, οικονομικό, εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό πλαίσιο που στοχεύει στην αναδιάρθρωση και κατάργηση μορφωτικών και επαγγελματικών δικαιωμάτων, στην ιδιωτικοοικονομική λειτουργία της εκπαίδευσης και στην υποταγή της αγωγής, της γνώσης και της επιστήμης στις εργασιακές στοχεύσεις των επιχειρηματικών συμφερόντων και της παγκοσμιοποίησης.
Η προσπάθεια να ενοποιηθούν οι ηλικίες 0-6, δηλαδή οι ανάγκες της βρεφικής φροντίδας και μέριμνας, που παρέχεται στον Παιδικό Σταθμό, με την προσχολική αγωγή και εκπαίδευση, που παρέχεται στο Νηπιαγωγείο ή ακόμη και την εκπαίδευση των δύο πρώτων τάξεων του Δημοτικού με το φάσμα να εκτείνεται στις ηλικίες 0-8 (δια μέσου της ενοποίησης των αντίστοιχων σχολών) εξυπηρετεί τους παραπάνω στόχους και το Νηπιαγωγείο γίνεται ο δούρειος ίππος για την προώθηση αυτών των σχεδιασμών.
Επίσης, η πρόσφατη εξαγγελία του για τμηματική εφαρμογή, κατά περιοχές, από την επόμενη σχολική χρονιά χωρίς προηγουμένως να υπάρξει νόμος που να καθιερώνει τη δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση θα διαιωνίζει τη σημερινή κατάσταση, όπου χιλιάδες προνήπια (ηλικίας 4 ετών) που μένουν εκτός του δημόσιου Νηπιαγωγείου θα παραμένουν σε δομές των Δήμων (βρεφονηπιακούς σταθμούς) μέσω voucher ή σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Έτσι όμως μένουν εκτός δομών τα παιδιά μικρότερης ηλικίας, δηλαδή τα παιδιά 2-3,5 ετών (που φέτος μόνο ήταν περίπου 8.000)...
H ANEΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ καταγγέλλει την απαράδεκτη τακτική του αιφνιδιασμού και των μονομερών αποφάσεων του Υπουργείου Παιδείας και απαιτεί την άμεση απόσυρση του Π.Δ. 79/2017 και την θεσμοθέτηση ρυθμίσεων που θα σέβονται τις τεκμηριωμένες θέσεις του κλάδου.
Εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας στις προτάσεις για συγχώνευση των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των Α.Τ.Ε.Ι. με τα Παιδαγωγικά Τμήματα Προσχολικής Αγωγής.
Αδιαπραγμάτευτο αίτημα των τελευταίων 33 ετών για εκπαιδευτικούς και γονείς αλλά και υποχρέωση της πολιτείας αποτελεί η Δίχρονη Δημόσια και Δωρεάν Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση στα παιδιά 4-6 ετών (Νηπιαγωγείο) ενταγμένη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση χωρίς κληρώσεις και αποκλεισμούς, γιατί εξασφαλίζει στο παιδί συνέχεια ως προς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το χώρο και τα πρόσωπα και μπορεί να λειτουργήσει αντισταθμιστικά για τα παιδιά των λαϊκών κοινωνικών τάξεων αμβλύνοντας τις εκπαιδευτικές ανισότητες.
ΚΑΛΟΥΜΕ
· την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρουν τα σχέδια για τις συγχωνεύσεις των συγκεκριμένων ΑΕΙ - ΤΕΙ και να υλοποιήσουν άμεσα την υποχρεωτική 2ετή φοίτηση στο νηπιαγωγείο, στα πλαίσια της ενιαίας 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4–6 ετών, με μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και δημιουργώντας τις αναγκαίες κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές.
· τα Παιδαγωγικά Τμήματα να σταματήσουν κάθε συζήτηση για συνενώσεις - συγχωνεύσεις τμημάτων και οι Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι να σταθούν "ασπίδα" στην υποβάθμιση της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών ανακατατάξεων στα επαγγελματικά δικαιώματα.
· τη ΔΟΕ να κινηθεί άμεσα, να οργανώσει τον αγώνα και να υπερασπιστεί αποφασιστικά την απόφαση του κλάδου για την προσχολική Αγωγή, ώστε να γίνει πραγματικότητα η Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση) 85η και 86η Γ. Σ. Αντιπροσώπων της ΔΟΕ. Να καλέσει σε διακοπή της συνεργασίας των συναδέλφων νηπιαγωγών με τα Πανεπιστημιακά Τμήματα που υιοθετούν τέτοιες προτάσεις- με κοινές συναντήσεις και συνεδριάσεις ενημέρωσης με τους φοιτητές των ΠΤΔΕ και ΠΤΝ.
· Τις/τους συναδέλφους νηπιαγωγούς να υπερασπιστούμε όλοι μαζί το δικαίωμα των παιδιών 4-6 στην απρόσκοπτη φοίτησή τους στο Νηπιαγωγείο αλλά και τα εργασιακά μας δικαιώματα.
· Τους αρμόδιους φορείς να δημιουργήσουν θέσεις για όλα τα παιδιά 0-4 ετών (των οποίων οι γονείς επιθυμούν) στους παιδικούς σταθμούς χωρίς τροφεία και κουπόνια και με μόνιμο προσωπικό.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΣΑΜΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου