Λίγες εβδομάδες πριν από την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής από το υπουργείο Παιδείας (αναμένεται το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου) επιχειρούμε μια συνολική εκτίμηση της κίνησής τους, λαμβάνοντας υπόψη αφενός ορισμένα νέα στοιχεία και αφετέρου μια ανάλυση των δεδομένων σχετικά με τις επιδόσεις των υποψηφίων καθώς και με την αντιστοιχία «αριθμός υποψηφίων - θέσεις εισακτέων».
Η ανάλυση περίπου χιλίων μηχανογραφικών (από το Λεκανοπέδιο Αττικής, τον Νομό Θεσσαλονίκης, τον Νομό Ηρακλείου και τον Νομό Ιωαννίνων) φανερώνει ότι και φέτος το κύριο στοιχείο είναι η αναζήτηση τμημάτων και επιστημονικών αντικειμένων κοντά στον τόπο μόνιμης κατοικίας, τάση η οποία έχει αυξημένα χαρακτηριστικά σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία και λόγω της οικονομικής κρίσης και εξαιτίας της αλλαγής στα ΤΕΙ που εντάσσονται στην ανώτατη εκπαίδευση.
Φέτος σε σχέση με πέρσι έχουμε λιγότερους υποψήφιους με βαθμολογία πάνω από τη βάση. Εχουμε όμως επίσης και έναν από τους μικρότερους αριθμούς αριστούχων της τελευταίας δεκαετίας.
Αυτή η γενική εικόνα, η οποία έχει άνιση ένταση και έκταση στην κατανομή της στις τρεις Ομάδες Προσανατολισμού και στα τέσσερα Επιστημονικά Πεδία, μαζί με το δεδομένο της αύξησης των εισακτέων (που και αυτή δεν έχει ίδια χαρακτηριστικά όσον αφορά την κατανομή της στα Πεδία), δίνει μια διαφοροποιημένη διάσταση στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής.
Να το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή: τα περισσότερα τμήματα θα παρουσιάζουν φέτος μικρότερες απαιτήσεις για το άνοιγμα των εισόδων τους (άρα θα έχουν χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής) και άλλα, τα λιγότερα, θα αυξήσουν τις βάσεις εισαγωγής τους.
Η πτώση των βάσεων στην πλειονότητα του συνόλου των τμημάτων αφορά σε μεγαλύτερη έκταση το 1ο Επιστημονικό Πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών, το 2ο Επιστημονικό Πεδίο των Θετικών Επιστημών (Πολυτεχνεία, Φυσικομαθηματικές κ.λπ.) και το 3ο Επιστημονικό Πεδίο των Επιστημών Υγείας (Ιατρικές κ.λπ.), όχι όμως και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο των Οικονομικών και των Επιστημών Πληροφορικής, στο οποίο θα έχουμε μια ανάκατη εικόνα με άνοδο στις βάσεις εισαγωγής στα υψηλόβαθμα και στα μεσαίας βαθμολογίας τμήματα και πτώση στα χαμηλόβαθμα.
Μια ακόμη παρατήρηση είναι απαραίτητη: λόγω του μικρότερου αριθμού των θέσεων σε σχέση με τον αριθμό των υποψηφίων, στο 1ο και στο 3ο επιστημονικό πεδίο θα μείνουν αρκετοί υποψήφιοι εκτός ΑΕΙ, ενώ στο 2ο και στο 4ο θα εισαχθεί το μεγαλύτερο τμήμα των υποψηφίων.
Ανθρωπιστικές επιστήμες (1ο Επιστημονικό Πεδίο)
Στα τμήματα του 1ου Επιστημονικού Πεδίου τα οποία διεκδικούν, τελικά, 24.818 υποψήφιοι (αυτός είναι ο αριθμός των υποψηφίων που πήρε μέρος και στα 4 μαθήματα), τα δεδομένα είναι:
1. Εχουμε μικρότερο αριθμό από πέρσι υποψηφίων που διεκδικούν το πεδίο (περίπου 2.500 λιγότεροι υποψήφιοι)
2. Εχουμε μικρότερο αριθμό υποψηφίων, σε σχέση πάντα με πέρσι, με βαθμολογία πάνω από τη βάση, σε όλα τα μαθήματα
3. Εχουμε μικρότερο αριθμό υποψηφίων με βαθμολογία «Αριστα» (18-20) σε όλα τα μαθήματα εκτός από το μάθημα της Γλώσσας.
4. Τόσο στο πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας «Αρχαία Ελληνικά», κυρίως, όσο, δευτερευόντως και στο δεύτερο μάθημα αυξημένης βαρύτητας «Ιστορία», οι υποψήφιοι με βαθμολογία «Αριστα» είναι λιγότεροι σε σχέση με πέρσι (στα «Αρχαία» από 1.351 πέρσι μειώθηκαν στους 740 φέτος!)
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση των εισακτέων σε αρκετά τμήματα του Πεδίου εκτιμούμε ότι, φέτος, θα είναι ελάχιστα τα τμήματα του Πεδίου που δεν θα υποχωρήσουν στις βάσεις εισαγωγής τους.
Από την άλλη, από τα υψηλόβαθμα τμήματα του Πεδίου, αν εξαιρέσουμε αυτά που έχουν ειδικό μάθημα και τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, είναι φανερό ότι δύσκολα θα απαιτήσει κάποιο περισσότερο από 18.000 μόρια, εκτός της Νομικής Αθήνας.
Πολυτεχνεία και Ιατρικές (2ο και 3ο Επιστημονικό Πεδίο)
Στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών η οποία περιλαμβάνει το 2ο (Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες) και 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας) πήραν μέρος 30.538 υποψήφιοι. Τα βασικά χαρακτηριστικά του 2ου και του 3ου Επιστημονικού Πεδίου είναι ότι περιλαμβάνουν τα περισσότερα περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα.
Παράλληλα, στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο συγκεντρώνονται τα περισσότερα τμήματα με βάσεις εισαγωγής κάτω από τα 10.000 μόρια. Και κάτι ακόμη: στο Πεδίο αυτό θα εισαχθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των υποψηφίων που διεκδικούν τα τμήματά του, σε σχέση με όλα τα άλλα Επιστημονικά Πεδία.
Ορισμένες βασικές παρατηρήσεις:
1. Στη συντριπτική πλειονότητα των τμημάτων και των δύο Πεδίων οι βάσεις εισαγωγής θα έχουν πτωτική πορεία, η οποία θα κυμαίνεται από τα 100 και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάνει και τα 1.000 μόρια.
2. Η μεγαλύτερη ανισοκατανομή στην πτώση των βάσεων εισαγωγής θα αφορά το 2ο Επιστημονικό Πεδίο (100 έως 1.000 μόρια πτώση ανάλογα το τμήμα) ενώ μικρότερη ανισοκατανομή στην πτώση των βάσεων εισαγωγής θα παρουσιαστεί στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (από 100 έως και 500 μόρια πτώση ανάλογα το τμήμα). Ωστόσο και εδώ θα υπάρχει μικρός αριθμός τμημάτων με πτώση μεγαλύτερη των 500 μορίων.
3. Οι βάσεις εισαγωγής στις «ναυαρχίδες» και των δύο Πεδίων θα υποχωρήσουν. Η Ιατρική Αθήνας αναμένεται να κινηθεί ανάμεσα στα 18.850 – 18.950 μόρια (από 19.029 πέρσι), ενώ το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ αναμένεται να κινηθεί ανάμεσα στα 18.000 – 18.150 μόρια (από 18.240 πέρσι).
4. Υποψήφιοι με βαθμολογίες από 5.500 - 9.000 μόρια, εάν έχουν σταυρώσει όλα τα τμήματα του 2ου Επιστημονικού Πεδίου, στη συντριπτική τους πλειονότητα θα είναι εισακτέοι σε κάποιο από αυτά.
5. Η αισθητή πτώση των βάσεων στο 2ο και στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο δεν συνδέεται μόνο από τις χαμηλότερες φέτος επιδόσεις των υποψηφίων (λιγότεροι πάνω από τη βάση στη Φυσική, Χημεία και Βιολογία και λιγότεροι αριστούχοι στη Φυσική και στη Χημεία, πάντα σε σχέση με πέρσι) αλλά και με την αύξηση των θέσεων εισακτέων. Οι φετινές καλύτερες επιδόσεις στη Γλώσσα, στα Μαθηματικά και στη Βιολογία αφοπλίζονται και «γονατίζουν» κάτω από το καταλυτικό βάρος των δύο προαναφερόμενων παραγόντων.
Οικονομικά και Πληροφορική (4ο Επιστημονικό Πεδίο)
Για το 4ο Επιστημονικό Πεδίο είναι απαραίτητες κάποιες αρχικές επισημάνσεις, οι οποίες φωτίζουν τη διαφοροποιημένη συμπεριφορά των βάσεων εισαγωγής στα τμήματα του Πεδίου.
1. Στο Πεδίο διαγωνίστηκαν 24.233 υποψήφιοι, ενώ οι αρκετά καλύτερες επιδόσεις των φετινών υποψηφίων (ιδιαίτερα στη βαθμολογική κλίμακα 18-20 που διαμορφώνει τις βάσεις των υψηλόβαθμων τμημάτων) αφενός στη «Γλώσσα» και στα «Μαθηματικά», αφετέρου στο μάθημα «Ανάπτυξη Προσαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον» (υπερδιπλάσιοι οι αριστούχοι σε σχέση με πέρσι) μειώνει δραστικά σε αρκετές περιπτώσεις (ιδιαίτερα στα υψηλόβαθμα και μεσαίας βαθμολογίας τμήματα του Πεδίου) την επίδραση των χειρότερων επιδόσεων στο μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας».
2. Οι θέσεις των Οικονομικών σχολών που ανήκουν αποκλειστικά στο 4ο πεδίο αυξήθηκαν περίπου 15%.
3. Οι θέσεις των σχολών Πληροφορικής που ανήκουν στο 2ο και 4ο πεδίο αυξήθηκαν περίπου 8%.
4. Στο 4ο πεδίο η διαφορά όσων έχουν πάνω από 14.000 μόρια το 2019 σε σχέση με το 2018 είναι 1.437 υποψήφιοι. Αντίθετα οι υποψήφιοι που έχουν κάτω από 14.000 μόρια είναι λιγότεροι από πέρσι.
Τα παραπάνω στοιχεία φανερώνουν ότι η σημαντική αύξηση των θέσεων στις καθαρά Οικονομικές σχολές (15%) θα αναχαιτίσει τις επιδράσεις των καλύτερων επιδόσεων στο 4ο πεδίο και θα έχουμε ορατή άνοδο των βάσεων στις μεσαίες από την άποψη των βαθμολογικών απαιτήσεων οικονομικές σχολές, η οποία θα κυμαίνεται από 50 - 200 μόρια. Μεγαλύτερη αύξηση της τάξης των 300 – 700 μορίων αναμένουμε στις πιο υψηλόβαθμες σχολές του Πεδίου.
Στα τμήματα από 10.000 έως 12.000 μόρια αναμένουμε ανεπαίσθητες αυξομειώσεις σε σχέση με πέρσι, ενώ στις πιο χαμηλόβαθμες (κάτω από τα 9.500 μόρια) θα έχουμε πτώση.
Τμήματα με ειδικά μαθήματα
Πτώση των βάσεων αναμένεται να έχουν τα τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, καθώς και τα τμήματα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Επίσης μικρή πτώση των βάσεων αναμένεται να έχουν τα τμήματα Αγγλικής Φιλολογίας καθώς και τα τμήματα που απαιτούν ως ειδικό μάθημα τα Αγγλικά.
Αντίθετα τα τμήματα Γαλλικής, Γερμανικής και Ιταλικής Φιλολογίας αναμένεται να μείνουν στα περσινά επίπεδα με μικρές αυξομειώσεις και περισσότερες πιθανότητες μικρής ανόδου της Γαλλικής και Ιταλικής Φιλολογίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου