Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

Κινδυνεύει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Έρευνα πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία,  βάσει της οποίας παρουσιάζονται οι  επιπτώσεις που θα υπάρξουν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου  με την θέσπιση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που υιοθετεί με το νέο νομοσχέδιο το υπουργείο Παιδείας.

Όπως προκύπτει από τη ανάλυση των δεδομένων, η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των εισακτέων τουλάχιστον κατά 23% σε σχέση με το 2020.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η εφαρμογή των μέτρων που προωθούνται  θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις τόσο για τα πανεπιστημιακά τμήματα, που πολλά θα απωλέσουν φοιτητές, αλλά και για τις πόλεις και τις περιφέρειες που τα φιλοξενούν.

Σύμφωνα με την έρευνα :

139 τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις να έχουν απώλειες φοιτητών (σε σύνολο 418),

6 τμήματα δε θα έχουν καθόλου εισακτέους,

50 πόλεις θα χάσουν φοιτητές,

17 από τα 24 ΑΕΙ θα υποστούν απώλειες.

Αναλύεται βάσει της μελέτης το ποσοστό των τμημάτων που θα υποστούν απώλειες ανά Περιφέρεια ανάμεσα τους και της Περιφέρειας Βόρειου Αιγαίου, η οποία θα είναι της τάξης του 86%

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι αρνητικές συνέπειες του προτεινόμενου συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ θα έχει αρνητικές συνέπειες σε διάφορα επίπεδα, με κύρια χαρακτηριστικά είναι η συρρίκνωση του Ενιαίου Χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης & Έρευνας, την ένταση των ανισοτήτων και των αποκλεισμών στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, την ανακατεύθυνση χιλιάδων υποψηφίων σε αμφιβόλου ποιότητας και κοστοβόρες λύσεις που προσφέρουν τα ιδιωτικά κολέγια, όπως και την αποδυνάμωση των περιφερειακών ιδρυμάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.

Συγκεκριμένα:

30% περιορισμός των φοιτητών στα ΑΕΙ

Αύξηση της μαθητικής διαρροής στο Λύκειο και μείωση των αποφοίτων λόγω της δυσκολίας εισαγωγής στα ΑΕΙ και της εφαρμογής της Τράπεζας Θεμάτων

Αύξηση της φοίτησης σε φροντιστήρια και των σχετικών οικογενειακών δαπανών

Πλήρης ακύρωση του μορφωτικού ρόλου του λυκείου για όλες τις τάξεις

Μείωση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων δεδομένου ότι πλέον συνδέεται με τον αριθμό των φοιτητών

Κλείσιμο και συγχώνευση Τμημάτων – μείωση ερευνητικού έργου & αύξηση της «διαρροής εγκεφάλων»

Ανακατεύθυνση σπουδαστών στα ιδιωτικά κολλέγια και επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών λόγω των διδάκτρων

Περιορισμός της αναπτυξιακής συνεισφοράς των περιφερειακών Πανεπιστημίων, ειδικά στην επαρχία όπου τα Πανεπιστήμια συνεισφέρουν με μελέτες, έργα και επενδύσεις.

Περιορισμός της πολιτιστικής συνεισφοράς των ακαδημαϊκών κοινοτήτων στην επαρχία.

Σημαντικές αρνητικές συνέπειες στις τοπικές οικονομίες.

Στην ομάδα εργασίας για τη μελέτη συμμετείχαν οι: Αγγελόπουλος Γιώργος • Βεντούρας Ερρίκος • Γεωργαντάς Ηλίας • Κοτσιφάκης Γιώργος • Κοτσιφάκης Θεμιστοκλής • Κυπριανός Παντελής • Λόντος Χαράλαμπος • Μπόγρης Αντώνης • Νταής Στέργιος

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: