Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Χιονίζει και μαυρίζουν οι ζωές μας για άλλη μια φορά

Χάος με χιλιάδες νοικοκυριά σε Αττική και Εύβοια βυθισμένα στο σκοτάδι για πολλές ώρες, κάποια μάλιστα για πάνω δύο 24ωρα στα βόρεια προάστια της Αθήνας, όπως και δεκάδες χωριά στην Εύβοια, αλλά και τρεις νεκρούς αφήνει πίσω της η κακοκαιρία «Μήδεια», που απέδειξε ότι το λεγόμενο «επιτελικό κράτος» είναι μόνο στα λόγια...

Το ζήσαμε άλλωστε και στις πρόσφατες πλημμύρες στην Καρδίτσα και την Εύβοια, όπου επίσης υπήρξε έγκαιρη πρόβλεψη και προειδοποίηση, αλλά τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά, επιβεβαιώνοντας την παντελή έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας, τις γερασμένες υποδομές σε πόλεις της επαρχίας, την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης τέτοιων «έκτακτων» φαινομένων - που γίνονται όλο και πιο τακτικά - με την αξιοποίηση όλων των αναγκαίων μέσων.

Στην Εύβοια δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ο ένας κάλεσε σε βοήθεια αλλά ήταν αποκλεισμένος και όταν πήγαν σε αυτόν ήταν πια αργά και ο άλλος σύμφωνα με πληροφορίες χρειαζόταν μηχανική υποστήριξη αναπνοής αλλά σταμάτησε να λειτουργεί το μηχάνημα κατά τη διάρκεια των πολύωρων διακοπών ρεύματος. 

Ξεκίνησαν τα συνεργεία του στρατού, καθώς και μονάδες της ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος, από την Ελευσίνα, την Πάτρα, την Λαμία και τη Λάρισα, που ανέλαβαν να δώσουν λύση στο μεγάλο πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση στην Αττική, που έχουν βυθίσει στο σκοτάδι συνολικά 29 περιοχές και όλα τα στοιχεία έδειχναν ότι το έργο της αποκατάστασης δεν επρόκειτο να ολοκληρωθεί σύντομα.

Ο σχεδιασμός των δράσεων του στρατού και της Πυροσβεστικής, σε συνεργασία και με άλλες δυνάμεις, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα, έγινε στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Νίκο Χαρδαλιά, στην Πολιτική Προστασία και δόθηκαν επιτόπου οι εντολές και οι κατευθύνσεις για την άμεση υλοποίηση του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από εντολή της κυβέρνησης προς την Πολιτική Προστασία, να αναλάβει την ευθύνη του έργου αποκατάστασης των ζημιών.

Το ίδιο κράτος που μέσα σε λίγους μήνες ολοκλήρωσε και κατέθεσε την Κομισιόν το «αναπτυξιακό σχέδιο» διαχείρισης των 32 δισ. ευρώ για το κεφάλαιο από το ευρωπαϊκό «Ταμείο Ανάκαμψης», συντονίζοντας δεκάδες υπουργεία, γραμματείες, υπηρεσίες και άλλους κρίκους του κρατικού μηχανισμού, με τον πρώτο χιονιά έβαλε απαγορευτικό στην Εθνική οδό, έκλεισε ακόμα και μέσα σταθερής τροχιάς, βύθισε στο σκοτάδι χιλιάδες κατοίκους της Αθήνας …

Απέναντι στην ταλαιπωρία την οποία βιώνουν μέχρι την ώρα τουλάχιστον που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο πρωθυπουργός το μόνο που βρήκε να πει είναι ότι ο κρατικός μηχανισμός και ο ΔΕΔΔΗΕ κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, ενώ για άλλη μια φορά κάλεσε τους πολίτες να προσέχουν.

Οι απανωτές συσκέψεις και οι διαβεβαιώσεις, μεταξύ άλλων από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος ή ότι οι εθνικές οδοί θα μείνουν ανοιχτοί κατέληξαν τελικά σε άλλο ένα «φιάσκο» στην Ε.Ο. Αθηνών - Λαμίας αλλά και σε αναβολή χιλιάδων εμβολιασμών που ήταν προγραμματισμένοι στην Αττική.

Έχουμε χορτάσει από «ικανούς» και «ικανότερους» διαχειριστές. Δεν είναι ούτε ήταν ποτέ απλώς θέμα «ανικανότητας» και «ασυνεννοησίας» του κρατικού μηχανισμού, όπως καταλογίζουν στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης. Το κύριο ζήτημα που όλοι μαζί συγκαλύπτουν - γιατί όλοι μαζί το υπηρέτησαν και το υπηρετούν - είναι ότι το κράτος είναι... επιλεκτικά ικανό όταν πρόκειται για προτεραιότητες που αφορούν τα συμφέροντα των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων, και επιλεκτικά ανίκανο όταν πρόκειται για προτεραιότητες που αφορούν τις ανάγκες των πολλών.

Πού γίνεται ολοφάνερο αυτό; Στο γεγονός ότι οι όμιλοι - ανάδοχοι των Εθνικών οδών, παρότι οι εργαζόμενοι τους χρυσοπληρώνουν με τσουχτερά διόδια, δεν εξασφάλισαν το να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι. Στο γεγονός ότι οι όμιλοι στην ηλεκτρική ενέργεια, παρά το «πάρτι» στα τιμολόγια, δεν εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη παροχή ρεύματος σε τέτοιες συνθήκες. Είναι όλοι αυτοί που το κράτος «κόβει» από υποδομές σχετικές με τις λαϊκές ανάγκες για να τους προσφέρει ευνοϊκές ρυθμίσεις, απαλλαγές και ενίσχυση. Πρόκειται δηλαδή για ταξική επιλογή.

Γι' αυτό δεν υπάρχει ο σχεδιασμός ουσιαστικής προστασίας της ζωής, της περιουσίας του λαού, και γι' αυτό πριν από κάθε «έκτακτο φαινόμενο» μόνιμη επωδός είναι το «καθίστε σπίτι». Δηλαδή το κράτος, πετώντας στο λαό το μπαλάκι της ατομικής ευθύνης, λέει: «Εγώ σε προειδοποίησα. Από τη στιγμή που κυκλοφορείς μπορεί να σου συμβούν τα πάντα, αλλά εγώ δεν έχω καμία ευθύνη!».

Ούτε κουβέντα βέβαια για τις πιέσεις της εργοδοσίας προς τους εργαζόμενους «να κόψουν το κεφάλι τους» και να είναι «απίκο» στη δουλειά. Ούτε λέξη για τους ανθρώπους που δεν έχουν την πολυτέλεια να κάτσουν σπίτι, είτε για λόγους υγείας είτε για άλλες ανάγκες που δεν αναστέλλονται στην κακοκαιρία. Ούτε λέξη για όσους παγώνουν μέσα στα σπίτια τους εξαιτίας της ενεργειακής φτώχειας.

Πότε επιτέλους θα βάλουμε ένα τέλος σε αυτές τις καταστάσεις;

Πότε επιτέλους θα βάλουμε ένα τέλος σε αυτές τις λογικές;

Πότε επιτέλους θα ρίξουμε το αλάτι των αγώνων στον πάγο της ταξικής τους αδιαφορίας και θα τους σκουπίσουμε ως την άκρη του δρόμου;

Επιμέλεια: Ν.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: