Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Και το θέμα των νησιών έθεσε και πιέζει Σουηδία και Φινλανδία

Μπορεί ο πρωθυπουργός να δήλωνε ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν τόλμησε να θέσει σε διεθνές επίπεδο θέμα για τα ελληνικά νησιά, αλλά τελικά -για μια ακόμη φορά- διαψεύστηκε. Το έκανε τελικά στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνόδου του ΝΑΤΟ, όπου κατηγόρησε και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αθέτησε τη μεταξύ τους συμφωνία.

Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της «Εφ.Συν.» στις Βρυξέλλες, Μαρία Ψαρά: «Τελικά, το έκανε ο Ερντογάν: έθεσε ζήτημα για τα νησιά και για τον Έλληνα ΠΘ προσωπικά, ότι αθέτησε τη συμφωνία τους. Αλλά το έκανε στη συνέντευξη Τύπου λήξης της Συνόδου Κορυφής στη Μαδρίτη. #NATO #Turkey».

«Η Ελλάδα θα λογοδοτήσει...»

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε ξανά και με σαφή τρόπο στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, λέγοντας ότι «δεν μπορείς να οπλίσεις τα νησιά αλλά η Ελλάδα το έκανε».

Ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα είναι αυτή που παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας: «Το έκανε 147 φορές, να ξέρει ότι θα λογοδοτήσει».

Και αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε:

«Η πρόσφατη στάση της Ελλάδας δεν ταιριάζει με την δική μας αντίληψη περί πολιτικής. Πρόσφατα έκανα μια προσφορά στον Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη. Του είπα ότι δεν πρέπει να φέρνουμε τρίτα μέρη στα δικά μας θέματα. Φυσικά έσπασε αυτή τη συμφωνία με την εμφάνισή του στο Κογκρέσο».

Και πρόσθεσε ότι στις ΗΠΑ «ο Μητσοτάκης έκανε μια προσπάθεια για εξοπλισμούς».

Μάλιστα, εξέφρασε δυσφορία και για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα: «Υπάρχει ένα θέμα» είπε και «όταν ρωτάμε γι’ αυτό, μας απαντούν ότι βρίσκονται εκεί, λόγω της Ρωσίας. Αλλά οι δικοί μου δεν το “καταπίνουν” αυτό. Δεν το βλέπουμε αυτό θετικά και το είπαμε στους ηγέτες στις διμερείς μας συναντήσεις».

ΝΑΤΟ - Σουηδία - Φινλανδία

Κατά τα λοιπά, είναι έτοιμος να δρέψει τους καρπούς της πολιτικής του, καθώς, μετά και τη στήριξη που πέτυχε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος είπε αναφερόμενος στο θέμα της αγοράς των F16, ότι θα αποστείλει άμεσα αντιπροσωπεία στο Κογκρέσο ώστε «να πετύχει τη στήριξη των Ρεπουμπλικάνων» για το θέμα.

Όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, είπε ότι «αν οι δύο χώρες δεν εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους», η συμφωνία ένταξής τους «δεν θα φτάσει για επικύρωση στο τουρκικό κοινοβούλιο».

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Σουηδία έχει υποσχεθεί ότι θα εκδώσει 73 τρομοκράτες στην Τουρκία.

Ζήτησε από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να επιδείξουν «πραγματική αλληλεγγύη» στη μάχη που δίνει η Άγκυρα κατά της τρομοκρατίας.

«Αυτή η αποφασιστικότητα (κατά της τρομοκρατίας) δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά. Είναι επιτακτική ανάγκη η μάχη να συνεχιστεί κατά τρόπο απολύτως αλληλέγγυο χωρίς καμιά διάκριση μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων», δήλωσε.

Όπως είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βλέπει την υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας ως αναγνώριση των ευαισθησιών της Άγκυρας σε σχέση με την τρομοκρατία και μια «διπλωματική νίκη» για την Τουρκία.

Όσον αφορά το ουκρανικό, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι οι προσπάθειες πρέπει να ενταθούν για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

«Θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε την τηλεφωνική διπλωματία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι και τον πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν αυτό το Σαββατοκύριακο ή στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας για τον διάδρομο μεταφοράς των σιτηρών», πρόσθεσε.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: