Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Υπόμνημα προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικότητας και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη μείωση των εισιτηρίων

Το υπουργείο Ναυτιλίας σε διάλογο με τα νησιωτικά Επιμελητήρια της χώρας |  Η ΡΟΔΙΑΚΗΔεν πάει άλλο με την ακρίβεια

Δεν πάει άλλο με τα πανάκριβα εισιτήρια σε καράβια και αεροπλάνα

Εδώ και τώρα μείωση των εισιτηρίων κατά 50%

Οι εργαζόμενοι και ο λαός του νησιού μας βλέπουν, όπως σε όλη τη χώρα, την ακρίβεια να κατατρώει το εισόδημά τους. Σούπερ μάρκετ, λογαριασμοί, βενζινάδικο, θέρμανση και άλλα μας γονατίζουν.

Δεν πάει άλλο, φτάνει πια! Μπροστά βάζουμε τις δικές μας ανάγκες
και όχι τις ανάγκες του κεφαλαίου!

Η κατάσταση με τα εισιτήρια είναι τραγική. Οι τιμές έχουν ξεφύγει σε όλη την Ελλάδα, αλλά ειδικά στη Σάμο το τελευταίο διάστημα υπάρχουν οι μεγαλύτερες τιμές τόσο σε αεροπλάνα όσο και σε καράβια. Στο πλοίο το φτηνότερο εισιτήριο για Πειραιά είναι στα 74€ ενώ στα αεροπορικά υπάρχουν περίοδοι που το φτηνότερο εισιτήριο είναι στα 140€ και βάλε. Είναι δεδομένο ότι με τους σημερινούς μισθούς και τις σημερινές τιμές κόσμος δεν μπορεί να..

ταξιδέψει. Το ζήτημα αυτό αφορά έντονα τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες εκπαιδευτικούς γιατί:

· Πολλοί εκπαιδευτικοί, ειδικά νεοδιόριστοι και αναπληρωτές, ζουν στο νησί μας μακριά από τις οικογένειές τους. Σε συνθήκες που η ακρίβεια κατατρώει το εισόδημά μας, που τα τελευταία χρόνια έχουμε μόνο μειώσεις μισθών, ενώ έχει κοπεί ο 13ος και 14ος μισθός, για πολλούς είναι απαγορευτικό να δουν τις οικογένειές τους στις γιορτές. Αυτό δείχνει ότι είμαστε αντιμέτωποι με μια απάνθρωπη πολιτική που μας γεμίζει αγανάκτηση.

· Πρόβλημα είναι και όταν χρειάζεται να μετακινηθούμε για λόγους υγείας, καθώς τα κενά στο νοσοκομείο είναι πολλά και η ΠΦΥ είναι ανύπαρκτη. Αυτό μας αναγκάζει να πηγαίνουμε στα μεγάλα αστικά κέντρα με δυσβάστακτο κόστος.

Κανένα ημίμετρο- τώρα μείωση τιμών

Διεκδικούμε σήμερα:

·        Να μειωθούν τώρα όλα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και τα ναύλα (οχημάτων - εμπορευμάτων) κατά 50% με ασφαλή μέσα χωρίς να δοθούν νέες επιδοτήσεις και προνόμια στους εφοπλιστές.

·        Μειωμένα εισιτήρια για αναπληρωτές, πολύτεκνους κ.ά.

·        Εξασφάλιση συχνής σύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και μεταξύ τους, με πλοία σύγχρονα και ασφαλή, με βελτίωση και διαμόρφωση σύγχρονων λιμενικών εγκαταστάσεων, αποκλειστικά δημόσιων.

·        Αύξηση μισθών πάνω από τον πληθωρισμό, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο, 13ης και 14ης σύνταξης.

·        Να καταργηθούν οι φόροι στα καύσιμα, η ρήτρα αναπροσαρμογής και τα “πράσινα” χαράτσια στο ηλεκτρικό ρεύμα.

·        Να επανέλθει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα νησιά, κατά 50%.

·        Να καταργηθεί ο  ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Για το  Διοικητικό Συμβούλιο

        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                     Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                                ΜΑΡΟΥΠΑΣ  ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ   

Δεν υπάρχουν σχόλια: