Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025

Αριστοτέλης: Οδηγίες – ενημέρωση σχετικά με τις πειθαρχικές διώξεις

Μετά την αυταρχική επιλογή της ΔΙΠΕ να προχωρήσει σε πειθαρχικά, προχωράμε συντονισμένα, συσπειρωμένα και αποφασιστικά! Για την ενημέρωση σχετικά με τις επόμενες ενέργειες, επισημαίνουμε τα παρακάτω με βάση την κοινή ανακοίνωση των ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ για τα βήματα που ακολουθούμε:

Για την απεργία-αποχή:

Για την ατομική αξιολόγηση, είναι σε ισχύ η απεργία – αποχή που κήρυξε η Δ.Ο.Ε. (1/1/2024), και επιβεβαιώθηκε ομόφωνα από την 93η ΓΣ της ΔΟΕ, καθώς και η απεργία αποχή που έχει προκηρύξει ο Σύλλογός μας (20/3/2024). Με βάση αυτό, βρίσκονται σε ισχύ οι δηλώσεις συμμετοχής στην απεργία-αποχή που έχουν υπογραφεί από την προηγούμενη χρονιά (για όσες και όσους παραμένουν στο ίδιο σχολείο) και καλύπτουν τους/τις συναδέλφους από κάθε εξωδιδακτικό καθήκον σχετικά με την ατομική αξιολόγηση.

Επιπλέον η απεργία αποχή είναι νόμιμη μορφή απεργίας που αναγνωρίζεται και προστατεύεται από το Σύνταγμα και τον νόμο. Η αποχή των εκπαιδευτικών από συγκεκριμένα καθήκοντα προβλέπεται από τις διατάξεις του ν.1264/1982, όπως αυτές έχουν ερμηνευτεί από τα αρμόδια Δικαστήρια (όλως ενδεικτικώς Δ.Εφ. 486/1995 κ.α.) και συνιστά απολύτως νόμιμη, συνταγματικά κατοχυρωμένη μορφή συνδικαλιστικής δράσης, αναγνωριζόμενη ως μορφή απεργίας η οποία καλύπτει τους συμμετέχοντες από κάθε πειθαρχική ευθύνη.

Τι κάνουμε όταν ξεκινήσει πειθαρχική δίωξη:

Όσοι/όσες τυχόν δεχθούν κλήση σε πειθαρχικό

  1. Επικοινωνούν και ενημερώνουν ΑΜΕΣΩΣ το σωματείο. Στέλνουν στο mail του Συλλόγου το έγγραφο κλήσης σε πειθαρχικό που παρέλαβαν.
  2. Καλείται στο σχολείο έκτακτος σύλλογος διδασκόντων! Είναι σημαντικό να ενημερωθούν όλες και όλοι για ό,τι συμβαίνει και να υπογραφεί από όλες και όλους το χαρτί στήριξης και αλληλεγγύης στις νεοδιόριστες/ους απεργούς. Όταν χτυπάνε μια/έναν απαντάμε όλες/όλοι!
  3. Δεν παραλαμβάνουν οικειοθελώς το έγγραφο κλήσης σε πειθαρχικό – ζητάνε να επιδοθεί υπηρεσιακά. Αν τους ζητηθεί να υπογράψουν ότι παρέλαβαν την κλήση δεν υπογράφουν, αλλά αν το κάνουν συμπληρώνουν «Επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου.» Ο σύλλογος έχει ήδη παρέμβει δυο φορές στην ΔΙΠΕ Α’ Αθήνας και θα το ξανακάνει, ώστε να διασφαλιστούν όσα προβλέπονται.
  4. Αφού παραλάβουν την κλήση, θα προχωρήσουμε με κοινό έγγραφο που θα υπογράφεται από τον καθένα και την καθεμιά διωκόμενο/ημε σε αίτηση όπου ζητούν να παραλάβουν τον πειθαρχικό τους φάκελο από το πειθαρχικό συμβούλιο με κοινοποίηση και στην ΔΙΠΕ Α Αθήνας. Αυτή η ενέργεια θα οργανωθεί από το σωματείο συλλογικά μέχρι την Παρασκευή 28/2.
  5. Το αμέσως επόμενο διάστημα, με τον δικηγόρο του συλλόγου θα καταθέσουν ένσταση ακυρότητας  ελλείψει ΕΔΕ (παράνομη πρακτική της Διοίκησης να λαμβάνουμε κλήσεις σε απολογία σε Πειθαρχικό Συμβούλιο χωρίς να έχει διενεργηθεί πρώτα Προκαταρκτική Εξέταση [άρθρο 125 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα] ή ΕΔΕ [Ένορκη Διοικητική Εξέταση-άρθρο 126  του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα]). Μια τέτοια διαδικασία στόχο έχει να αποδείξει ότι συμμετέχουμε σε νόμιμη απεργία-αποχή (όπως απέδειξαν και δικαιώθηκαν με αποφάσεις του διοικητικού εφετείου και των ΠΥΣΠΕ οι διευθυντές και προϊσταμένες που συμμετείχαν στην Απεργία Αποχή από την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας που είχαν κηρύξει τα πρωτοβάθμια σωματεία και δικαιώθηκαν οι ενστάσεις τους) και σε νόμιμες στάσεις εργασίας (για τις οποίες μάλιστα μας έχει παρακρατηθεί οικονομικό αντίτιμο από το εκάστοτε Οικονομικό Τμήμα κάθε Διεύθυνσης) και έτσι δεν στοιχειοθετείται Πειθαρχική Δίωξη. Η Διοίκηση παρανομεί εσκεμμένα για να μας εκφοβίσει!
  6. Θα κατατεθεί επίσης με τον δικηγόρο του Συλλόγου αίτημα συνεξέτασης των πειθαρχικών παραπομπών.

Τι ακολουθεί:

Για να συγκροτηθεί το Πειθαρχικό Συμβούλιο και να εξεταστεί μια πειθαρχική δίωξη μπορεί να περάσουν 2-3-4 χρόνια. Αν δεν εξεταστεί η υπόθεση μέσα σε 5 χρόνια, το οποιοδήποτε παράπτωμα παραγράφεται.

Είναι αυτονόητο, ότι σε περίπτωση, που η Διοίκηση, παρά ταύτα παρανόμως προχωρήσει σε εφαρμογή των προβλεπόμενων στο άρθρο 56 του ν. 4823/2021 υπηρεσιακών και πειθαρχικών συνεπειών, εις βάρος απεργών εκπαιδευτικών, πέραν της συνδικαλιστικής αντιμετώπισης του θέματος είναι δυνατή η προσφυγή στην Δικαιοσύνη, όπως εξάλλου έγινε και στο παρελθόν στην αντίστοιχη περίπτωση του ν. 4489/2017, που ανωτέρω εκτέθηκε.

Γνωμοδοτικό σημείωμα Τσίπρα 15.9.2021

Επίσης, μετά την εκδίκαση, υπάρχει η δυνατότητα για ένσταση που οδηγεί και σε αναστολή εκτέλεσης της ποινής μεχρι τη δικαίωση. Τέλος, μετά από όλα αυτά υπάρχει νομικά και η δυνατότητα προσφυγής για ακύρωση στα διοικητικά δικαστήρια.

Μέχρι, την εκδίκαση είναι επιτακτικό να έχουν προχωρήσει οι δικαστικές προσφυγές για ακύρωση της άρνησης μονιμοποίησης ώστε να μην χρησιμοποιηθούν τα πειθαρχικά ως άλλοθι.

ΟΤΑΝ ΧΤΥΠΑΝΕ ΕΝΑΝ/ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΟΛΕΣ/ΟΛΟΙ

ΔΕΝ ΥΠΟΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ – ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ

Η ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΗ!

ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΑΛΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: