Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Το φλογερό κήρυγμα του παπά Ανδρέα Κεφαλογιάννη

«Σηκωθείτε από τους καναπέδες και βγείτε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθείτε» - Έντονα πολιτικό το περιεχόμενο του κηρύγματος στην εκδήλωση για την τιμή της μνήμης των ηρώων που έπεσαν στο Σφακάκι

Έναν πύρινο λόγο εκφώνησε χθες Τετάρτη ο παπα – Ανδρέας Κεφαλογιάννης, σε εκδήλωση προς τιμήν των αγωνιστών της μάχης στο Σφακάκι της Κρήτης.

Ο ιερέας ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «το Σφακάκι σηματοδοτεί την αιώνια αντίσταση κατά του Φασισμού, που και σήμερα βοηθούμενος από τις συγκυρίες επιχειρεί και πάλι να απλώσει τα πλοκάμια του» αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι και σήμερα θα βρεθούν αγωνιστές σαν τους Κρητικούς της μάχης του Σφακακίου να τον σταματήσουν. Αναφέρθηκε ακόμα στα μνημόνια, στις απολύσεις στο δημόσιο και στο κλείσιμο της ΕΡΤ. «Σε μας έλαχε ο κλήρος να δώσουμε νέους αγώνες, να δώσουμε και το αίμα μας αν χρειαστεί για να ‘ρθεί η ξαστεριά που όλοι προσδοκούμε», κατέληξε.

Το κήρυγμα:


«Σεβασμιότατε μητροπολίτη Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιε, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, η εκκλησία του ΑΪ Γιώργη τιμάει φέτος και θα τιμάει κάθε χρόνο τέτοια μέρα τους ήρωες του Σφακακίου, τους απλούς και ανόθευτους αγωνιστές που πήραν το τουφέκι και ύψωσαν το δικό τους τείχος αντίστασης απέναντι στον γερμανικό και ιταλικό φασισμό.

Πολλές μάχες δόθηκαν στην διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από αντιστασιακές ομάδες , όμως η Μάχη στο Σφακάκι ξεχωρίζει για πολλούς λόγους μεταξύ αυτών επισημαίνω τους εξής:

1. Οργανώθηκε όχι από ένα μάχιμο κομμάτι της αντίστασης αλλά από ανθρώπους της διπλανής πόρτας, όταν είδαν ότι ο κατακτητής στόχευε να καταφρονέψει γυναίκες και παιδιά
2. Σχεδιάστηκε άψογα, κι αυτό φάνηκε από το αποτέλεσμα. Πιάστηκαν αιχμάλωτοι οι Γερμανοί με τους Ιταλούς
ενώ κανένα γυναικόπαιδο δεν τραυματίστηκε
3. Έστειλε το μήνυμα παντού, ότι όπου υπάρχει θέληση και αποφασιστικότητα ο εχθρός μπορεί να νικηθεί
4. Οι μαχητές του Σφακακίου κουρέλιασαν το γόητρο του υποτίθεται ανίκητου Γ' Ράιχ
5. Ενίσχυσαν το ηθικό όλων των Κρητών, στην προσπάθεια και στον αγώνα να απαλλαγεί το νησί και η χώρα ολόκληρη από τις ορδές του Γερμανικού φασισμού.
6. Ήταν ένα από τα «επειδή» που επικαλέστηκαν οι Γερμανοί για να κάψουν το χωριό.
7. Ήταν η πρώτη ουσιαστική πράξη ένοπλης αντίστασης στην περιοχή κατά του κατακτητή

Το Σφακάκι σηματοδοτεί την αιώνια αντίσταση κατά του Φασισμού, που και σήμερα βοηθούμενος από τις συγκυρίες επιχειρεί και πάλι να απλώσει τα πλοκάμια του.
Αλλά είμαι βέβαιος ότι και σήμερα θα βρεθεί ένας Σμαϊλομανώλης, ένας Λαμπρινομανωλης, ένας Γιαννιός της Χρόναινας, ένας Νταρολευτέρης, ένας Φρυσαλοχαραλάμπης, ένας Νταγιαντομανωλης, ένας Γυπαρης, ένας Θοδωροπετρος, ένας Ξημερογιωργης, ένας Καφατσης, ένας Περβολιος… να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, υψώνοντας το τείχος της αντίστασης και της αξιοπρέπειας απέναντι στους νέους κατακτητές, στους νεοφασίστες, στους νεομπουραντάδες, στους συνεχιστές και εκφραστές των ιδρυτών τα ταγμάτων ασφαλείας, των γερμανοτσολιάδων.

Οι αγωνιστές του Σφακακιού κουβαλούσαν μέσα τους την ανδριοσύνη, την ντομπροσύνη και το αδούλωτο πνεύμα της ανωγειανής ψυχής. Συγκρούστηκαν με τον κατακτητή υπερασπιζόμενοι τα ιερά και τα όσια της πατρίδας, υπερασπιζόμενοι την ιδέα της ελευθερίας και της δημοκρατίας, την ιδέα της εθνικής ανεξαρτησίας, την ιδέα της οικογένειας, την ιδέα ότι οι επόμενες γενεές πρέπει να ζήσουν λεύτερες και περήφανες.

Το Σφακάκι είναι ο φάρος που φωτίζει τους αγώνες της σημερινής γενιάς που έχει κι αυτή να αντιμετωπίσει εξίσου δύσκολες συνθήκες, με το νέο γερμανικό οικονομικό φασισμό να έχει ισοπεδώσει τα πάντα στην νότια Ευρώπη. Παίρνοντας θάρρος και δύναμη από αυτούς τους λαϊκούς αγωνιστές θα πρέπει και εμείς με τη σειρά μας να βγούμε μπροστά και να αποτινάξουμε το νέο γερμανικό ζυγό.

Το δίλημμα αδέλφια είναι ένα και ξεκάθαρο: «Η με τις αλυσίδες ή με τα όπλα», κι όταν λέω όπλα εννοώ ότι το μεγαλύτερο σήμερα όπλο της εργατικής τάξης είναι το δίκιο της και η δύναμη της, αυτή θα πρέπει να αξιοποιήσει.

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι αναγκαία η δημιουργία ενός νέου ΕΑΜ με βασικό στόχο την καθοδήγηση των λαϊκών στρωμάτων για να μπορέσουμε οργανωμένα και μονιασμένα να συγκρουστούμε με το Μινώταυρο του μνημονίου που δεν χορταίνει με όσες ανθρωποθυσίες και να γίνουν. Για να συγκρουστούμε με τα υπερατλαντικά και γερμανικά κέντρα αποφάσεων που έχουν ισοπεδώσει τη ζωή μας, που έχουν καταστρέψει την κοινωνία.

Πολύ φοβάμαι όμως, ότι δεν σταματάνε εδώ , ο περιορισμός της εθνικής κυριαρχίας θα έχει και άλλες συνέπειες, όπως - και το απεύχομαι- τον ακρωτηριασμό της εθνικής μας οντότητας με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη σημερινή και τις επόμενες γενιές.

Το Σφακάκι το λέει καθαρά, «σηκωθείτε από τους καναπέδες και βγείτε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθείτε», φτάνει πια η μοιρολατρία, φτάνουν πια οι κλάψες ήρθε η ώρα αληθινή ώρα για αληθινούς αγώνες, η πατρίδα δεν μπορεί να περιμένει.

Ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος για το μεγάλο ξεσηκωμό, είναι έτοιμος να στείλει από κει που ήρθαν όλα αυτά τα τροϊκανά κοράκια που μας πίνουν καθημερινά το αίμα. Τι άλλο περιμένετε να γίνει; Κόσμος αυτοκτονεί καθημερινά, τους μισθούς τους πετσόκοψαν, τις συντάξεις ο ίδιο, το ασφαλιστικό είναι ανύπαρκτο, οι εργασιακές σχέσεις διαλύθηκαν, η δημόσια περιουσία ξεπουλιέται, τώρα αρχίζουν και βάζει χέρι και στην ιδιωτική περιουσία, σε λίγο θα μας πάρουν και τα σπίτια.

Οι απολύσεις στο δημόσιο είναι μια πραγματικότητα, στέλνουν κόσμο στην ανεργία για να πάρουμε τη δόση. Δεν θέλουμε από τις δόσεις τους, δεν θέλουμε από τα λεφτά τους, αφού πάλι στους ίδιους γυρνάνε, δεν θέλουμε να μας σώσουν άλλο, αυτό που θέλουμε είναι τη ζωή μας, την αξιοπρέπεια μας, την πατρίδα μας.

Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να κλείσουν και τη δημόσια τηλεόραση για να μην μπορεί ο ελληνικός λαός να έχει σφαιρική ενημέρωση. Αυτό που δεν έκαναν ούτε οι Γερμανοί το 1941, ούτε η χούντα το 1967 το έκανε η χούντα του ΔΝΤ. Το μαύρο στην ΕΡΤ αποδεικνύει το μαύρο που υπάρχει στη ζωή μας, τα μαύρα χρόνια που έχουμε περάσει και τα μαύρα χρόνια που έρχονται αν τους αφήσουμε να αποφασίζουν για μας, χωρίς μας. Από αυτό εδώ το βήμα, εγώ ένας ταπεινός ιερέας ζητάει εδώ και τώρα να ανοίξει η ΕΡΤ για να ακουστεί και πάλι η φωνή της Ελλάδας και της Ορθοδοξίας στα πέρατα της γης. Εξάλλου η ΕΡΤ δεν ανήκει σε κανένα κόμμα και σε κανέναν πολιτικό, στο ελληνικό λαό ανήκει γιατί αυτός την πληρώνει.

Από εδώ, από τα Ανώγεια των αγώνων και της αντίστασης, τα Ανώγεια της Δημοκρατίας και της Λευτεριάς στέλνουμε το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι έρχονται νέα Σφακάκια, νέοι σκληροί και δυνατοί αγώνες γιατί σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε να συνεχιστεί το ξεπούλημα της πατρίδας, η εξαθλίωση του λαού, η αύξηση της φτώχειας, η αύξηση της ανεργίας, ή αύξηση του αριθμού των πολιτών που κοιμούνται στους δρόμους και τις πλατείες. Η ώρα για το μεγάλο ξεσηκωμό πλησιάζει, σε διαφορετική περίπτωση θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, τιμούμε το Σφακάκι, τιμούμε τους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης, λίγες ημέρες πριν από την 69 επέτειο του Ολοκαυτώματος του χωριού μας από το Γ΄ Ραϊχ και κατά τη διάρκεια ενός αντιφασιστικού- αντιρατσιστικού τριημέρου που οργανώνει ο Δήμος.

Ένα από τα πλέον οδυνηρά αποτελέσματα των μνημονιακών πολιτικών είναι και η επώαση του αυγού του φιδιού, ένα φίδι που μεγαλώνει καθημερινά στην Ελλάδα και την Ευρώπη, έτοιμο να αμολήσει το δηλητήριο του. Από τους πρόποδες του Ψηλορείτη, στέλνουμε το μήνυμα ότι εδώ ΦΑΣΙΣΤΕΣ δεν χωράνε, αυτός ο τόπος έζησε στο πετσί του το φασισμό, αυτό το χωριό επί 22 ολόκληρα μερόνυχτα καιγόταν από τους Γερμανο-ΝΑΖΙ, άρα ξέρουμε τα καλά τους. Όλοι μαζί αδέλφια θα πρέπει να χτυπήσουμε το τέρας του φασισμού, όλα τα σφυριά μαζί πρέπει να βαράνε. Δεν θα πρέπει να τον αφήσουμε να πάρει και πάλι κεφάλι, δεν θα ξαναζήσει η Κρήτη, η Ελλάδα, η Ευρώπη όσα έζησε πριν από 70 χρόνια. Εκτός κι αν είναι επιλογή των μεγαλο-αφεντικών, για να εξυπηρετήσουν τα σχέδια τους.

Αλλά όπως και να ΄χει το πράμα εμείς σαν τον Ηρακλή με το ρόπαλο θα πρέπει να αντιδράσουμε, το φίδι πρέπει να το χτυπήσεις στο κεφάλι, πριν γίνει Λερναία Ύδρα.

Σεβασμιότατε, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, όσα χρόνια και να περάσουν, όσοι αιώνες και να περάσουν το Σφακάκι και όλα τα Σφακάκια της αντίστασης θα μας καθοδηγούν γιατί η λευτεριά, η δημοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη, η εθνική ανεξαρτησία θα είναι πάντα έννοιες επίκαιρες.

Ας κρατήσουμε ψηλά τα διδάγματα των αγωνιστών της εθνικής αντίστασης, γιατί οι μέρες που έρχονται είναι πολύ δύσκολες κι όλοι εμείς οφείλουμε να σταθούμε όρθιοι για να μπορέσουν τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας να σταθούν όρθια, εξάλλου τους το χρωστάμε. Σε μας έλαχε ο κλήρος να δώσουμε νέους αγώνες, να δώσουμε και το αίμα μας αν χρειαστεί για να ‘ρθεί η ξαστεριά που όλοι προσδοκούμε.

Θα κλείσω με τρεις μαντινάδες του Μίχαλου Δραμουντάνη για τους αγωνιστές του Σφακακιου..
Είχαννε πίστη  αληθινή
Και λευτεριάς μεράκι
Για κεινονα τη δωσανε
Τη μάχη στο Σφακάκι…
Να μείνουνε παράδειγμα
Στο τόπο που τσι ξέρει
Για δε γατεχεις ο καιρός
Ηντα μπορεί να φέρει
Θυσίες θέλει η λευτεριά
Και άντρες στους αγώνες
Και τούτη η προσπάθεια
Θα μείνει στους αιώνες…

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΣΦΑΚΑΚΙΟΥ
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΥ ΕΠΟΝΤΑΙ»

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: