Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 2014

ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ ΣΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ PORTFOLIO

Αγαπητοί συνάδελφοι,

όσο κι αν η βαρβαρότητα της εποχής μας παρουσιάζεται ως αναπόφευκτη από όσους ποντάρουν τα συμφέροντά τους στο φόβο και την υποταγή μας, υπάρχουν πολλές φορές που τίποτα δε συγκρίνεται με την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ και την ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ εκείνων που επέλεξαν να σταθούν μέχρι τέλους στο πλευρό των μαθητών και των συναδέλφων τους και να υπερασπιστούν θαρρετά την ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και το ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.

Για το Σύλλογό μας ήταν πάντα ζητούμενο η ενότητα μεταξύ των συναδέλφων και η ενεργή τους συνεργασία, ώστε να μην αισθάνεται κανείς μόνος απέναντι στα προβλήματα που εμφανίζονται μεγάλα και πιεστικά. Όταν λοιπόν πληροφορηθήκαμε -παρά τα όσα φημολογούνται ψευδώς ότι δήθεν «όλοι συμπληρώνουν στο παρατηρητήριο» - την καθολική άρνηση των συναδέλφων Νηπιαγωγών της Δυτικής Σάμου (και όχι μόνο) να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε διαδικασία και μάλιστα την ταυτόχρονη δήλωσή τους για το ζήτημα αυτό στη σχολική Σύμβουλο της Προσχολικής Αγωγής, αισθανθήκαμε την ηθική υποχρέωση όχι μόνο να ενημερώσουμε άμεσα όλα τα μέλη το Συλλόγου, αλλά και να χαιρετίσουμε την αγωνιστικότητα, την ειλικρίνεια και την ευθύτητα με την οποία οι συναδέλφισσες επιχειρηματολόγησαν απέναντι στις πιέσεις της απερχόμενης σχολικής τους συμβούλου σχετικά με τη διαβόητη αυτοαξιολόγηση και την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Οι συναδέλφισσες έθεσαν τα ζητήματα που ταλανίζουν το δημόσιο σχολείο, ζητήματα που η αξιολόγηση όχι μόνο δε θα λύσει, αλλά περισσότερο θα τα οξύνει μεταστρέφοντας χωρίς επιστροφή κάθε έννοια παιδαγωγικού και συναδελφικού κλίματος:

· Η υποχρηματοδότηση της Παιδείας, την ίδια ώρα που διασπαθίζονται εκατομμύρια ευρώ σε επιτροπές επί επιτροπών, η επιστροφή στον επιθεωρητισμό, τα εκατοντάδες κενά και η αδυναμία κάλυψης βασικών αναγκών τόσο των σχολείων όσο και των μαθητών μας (υποστηρικτικές δομές, μεταφορές κ.ά), ταυτόχρονα με την παρουσίαση των εκπαιδευτικών ως μία από τις πολλές «δεξαμενές απολύσεων» του Δημόσιου τομέα καθιστούν άδικο και ανήθικο το σχέδιο για την αξιολόγηση.

  • Από τα κριτήρια που παρουσιάζονται φαίνεται ότι οι αξιολογητές και τα «στελέχη της εκπαίδευσης» είναι μακριά από τα πραγματικά προβλήματα της παιδείας μας, ενώ τελικά το πραγματικά παιδαγωγικό έργο μας δεν αποτυπώνεται -δε θα μπορούσε άλλωστε- σε καμία από τις φόρμες που θα μας κρίνουν επαρκείς ή όχι.
  • Επίσης είναι κατάφωρη η αδικία που υφίσταται ενάντια στους εκπαιδευτικούς που δεν κατέχουν μεταπτυχιακά ή άλλου τύπου διπλώματα, μετατρέποντας το έργο μας σε ένα ατελείωτο κυνήγι βεβαιώσεων, αδιαφορώντας για το τεράστιο οικονομικό κόστος όλων αυτών, σε μα περίοδο που οι εκπαιδευτικοί αμείβονται με ψίχουλα (σε ακόμη χειρότερο βαθμό ισχύει αυτό για τους κατοίκους των πιο απομακρυσμένων περιοχών, που όχι μόνο δεν έχουν πρόσβαση σε πανεπιστήμια, αλλά ούτε άδειες δεν τους εξασφαλίζονται πάντα)
  • Το αν είμαστε επαρκείς ή όχι, αυτό το δείχνει η ίδια η δουλειά μας που κάνουμε τόσα χρόνια με συνέπεια και αυταπάρνηση και βάζουμε πολλές φορές πλάτη να λειτουργήσει ομαλά το σχολείο για χάρη των παιδιών. Αυτό δεν μπορεί να μας το πάρει κανείς.
  • Τέλος, στεκόμαστε με ομόφωνη απόφαση υπέρ του κλάδου και θα εφαρμόσουμε τις αποφάσεις της ΔΟΕ και του Συλλόγου μας.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου χαιρετίζει την οργανωμένη αυτή στάση των συναδελφισσών μας Νηπιαγωγών αλλά και όλων των συναδέλφων σε όλη τη Σάμο (και είναι πραγματικά πολλοί) που σθεναρά και με αποφασιστικότητα τάσσονται κατά της αξιολόγησης και δηλώνει ότι θα είναι στο πλευρό τους σε οποιαδήποτε άσκηση πίεσης είτε από σχολικούς Συμβούλους είτε από άλλο διοικητικό μηχανισμό.

Δηλώνουμε ότι συμμετέχουμε στην απεργία-αποχή της ΔΟΕ και ΑΠΕΧΟΥΜΕ από κάθε αξιολογική διαδικασία, οποτεδήποτε κι αν καλούμαστε.

Για οποιαδήποτε πρόσκληση σε συνάντηση, ζητάμε το ακριβές αντικείμενο της συνάντησης και -αν πρόκειται για αξιολόγηση- κάνουμε γνωστή τη συμμετοχή μας στην απεργία-αποχή της ΔΟΕ. Ταυτόχρονα ενημερώνουμε ΑΜΕΣΑ τα μέλη του Δ.Σ. προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες.

Καλούμε τους/τις Σχολικούς/Σχολικές Συμβούλους να αναλογιστούν τις ευθύνες τους στη διάλυση του Δημόσιου Σχολείου και να σταθούν έμπρακτα στο πλευρό όλων των συναδέλφων

Συνεχίζουμε συλλογικά, αποφασιστικά και μαχητικά! ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ!

clip_image002clip_image003

clip_image005ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΣΑΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: