Σάββατο, 11 Απριλίου 2015

Ανατροπή από το ΣτΕ στις μειώσεις των συντάξεων

Στο μικροσκόπιο του Συμβουλίου της Επικρατείας έχουν μπει οι τελευταίες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πιλοτική δίκη που διεξάγεται, υπερισχύουν οι απόψεις περί αντισυνταγματικότητας των σχετικών μνημονιακών νόμων.

Όσοι συνταξιούχοι έχουν προσφύγει, που είναι γύρω στους 15, θα δικαιωθούν και μάλιστα αναδρομικά, γεγονός που σημαίνει ότι θα δουν τις αποδοχές τους να επιστρέφουν στα προ του 2012, επίπεδα.

Αναδρομική θα είναι και ισχύ για όσους έχουν προσφύγει σε διοικητικά δικαστήρια σε χαμηλότερο βαθμό και περιμένουν την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία θα δημιουργήσει δεδικασμένο.

Αναφορικά με εκείνους που δεν έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, θα δικαιωθούν μεν, αλλά θα δουν από εδώ και πέρα τις συντάξεις τους να αυξάνονται, δεν θα ισχύ δηλαδή για αυτούς η αναδρομικότητα.

Πρόκειται για τον νόμο 4093/2012 που προέβλεπε περικοπές των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ 5 έως 15%, κατάργηση δώρων και επιδόματος αδείας, κάτι που τότε είχε όφελος στα ασφαλιστικά ταμεία 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών την Μ. Παρασκευή διέψευσε σενάρια περί αιτήματος του ΔΝΤ για μειώσεις μισθών. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει ότι «το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει κατηγορηματικά το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Αγορά, που κυκλοφορεί αύριο, ότι το ΔΝΤ ζήτησε από τον υπουργό Γιάνη Βαρουφάκη νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, στη συνάντηση που είχε με την Κριστίν Λαγκάρντ την Κυριακή στην Ουάσιγκτον». Παρά ταύτα μόλις χθες ο Δ. Στρατούλης είπε στο Mega ότι ζητήθηκαν εκ νέου μειώσεις στις συντάξεις.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση – βόμβα του ανωτάτου δικαστηρίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις. Διότι θα μπορεί να επικαλεστεί αδυναμία να εφαρμόσει νέες μειώσεις όταν και οι παλιές έχουν κριθεί αντισυνταγματικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: