Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Καθαιρέθηκε η Μοναχή Διευθύντρια του ΕΠΑΛ Φραγκίστας

Καθαιρέθηκε σήμερα με συνοπτικές διαδικασίες από το ΑΠΥΣΔΕ Στερεάς (μειοψήφησαν οι δύο αιρετοί) η Διευθύντρια του ΕΠΑΛ Φραγκίστας, η οποία κατηγορούνταν από τον γνωστό Διευθυντή Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό Λουκά Δημητρίου ο οποίος ξεκίνησε όλες τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος για την τιμωρία της και την καθαίρεσή της από Δ/ντρια του ΕΠΑΛ.
Μία πολύ άσχημη εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο για το κλείσιμο του ΕΠΑΛ.

Στο πειθαρχικό συμβούλιο της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης Στερεάς, βρέθηκε το πρωί η μοναχή Φεβρωνία, για να παρουσιάσει τη δική της εκδοχή για τις πλασματικές εγγραφές που πραγματοποίησε στο ΕΠΑΛ Δυτικής Φραγκίστας.

Όπως είπε, έπραξε το καθήκον της για να μην κλείσει το συγκεκριμένο σχολείο για το οποίο είναι υπεύθυνη τα τελευταία 16 χρόνια. Η συγκεκριμένη μοναχή, βρέθηκε στη δύσκολη θέση να “απολογηθεί” και να δικαιολογήσει την πράξη της, μετά από καταγγελία του προϊσταμένου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ευρυτανίας.

Στο πλευρό της καθ΄όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ήταν ο γνωστός δικηγόρος Γιώργος Δούμας.

Τελικά το πειθαρχικό συμβούλιο με ψήφους 3 κατά και 2 υπέρ, γνωμοδότησε ότι η μοναχή Φεβρωνία δεν πρέπει να ασκεί τα καθήκοντα της στο συγκεκριμένο σχολείο ως διευθύντρια.

Την τελική απόφαση αναμένεται να λάβει μέχρι τον Σεπτέμβριο, ο διευθυντής εκπαίδευσης περιφέρειας Στερεάς.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ 2 ΑΙΡΕΤΩΝ: Λαμία 6/7/2017

Οι κατηγορίες εναντίον της κας Καφίδα, όπως αυτές προκύπτουν από την ΕΔΕ που διενεργήθηκε, έχουν όλες να κάνουν με τον αριθμό των μαθητών και των μαθητριών στο ΕΠΑΛ Φραγκίστας. Με άλλα λόγια η διευθύντρια του σχολείου κατηγορείται πως προσπάθησε να αυξήσει τεχνηέντως το μαθητικό δυναμικό.

Ωστόσο ο ΔΙΔΕ Ευρυτανίας κ. Λουκάς Δημητρίου στο έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου 27/25.4.2017 που απευθύνει στον ΠΔΕ κ. Χρήστο Δημητρίου καταλήγει: «Ως Δ/ντής Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Ευρυτανίας έχω την άποψη ότι η άσκηση των καθηκόντων της Διευθύντριας του ΕΠΑΛ Φραγκίστας κ Καφίδα Γεωργίας αποβαίνει σε βάρος των εκπαιδευτικών και της πληρέστερης εκπαίδευσης των μαθητών» και γι αυτό ζητά να εφαρμοστεί το άρθρο 26, παρ. 2 του Ν. 3848/2010 και να γνωμοδοτήσουμε σαν μέλη του ΑΠΥΣΔΕ για την απαλλαγή της κ. Καφίδα από τα καθήκοντά της της διευθύντριας για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων της.

Να τονίσουμε εδώ όμως πως τα καθήκοντα και τα χαρακτηριστικά ενός αποτελεσματικού Διευθυντή είναι πολλά, σαράντα τρία- 43- τον αριθμό σύμφωνα με το καθηκοντολόγιο. Μερικά από αυτά είναι: το όραμα για την εκπαίδευση, η κουλτούρα του σχολείου, η παιδαγωγική προσέγγιση -καθοδήγηση εκπαιδευτικών και μαθητών, η εξασφάλιση μέσων, η τεχνογνωσία η μεγιστοποίηση του χρόνου μάθησης, το ανοιχτό στην κοινωνία σχολείο. Ακόμη και στο πρόσφατο έντυπο αξιολόγησης των Διευθυντών πουθενά δεν αναφέρονται η στείρα γραφειοκρατική αντίληψη και αποτύπωση ως βασικό χαρακτηριστικό ενός Διευθυντή/μιας Διευθύντριας. Αν δεχτούμε πως από την πληθώρα αυτή των χαρακτηριστικών η Διευθύντρια υστερεί σε ένα και μόνο και αυτό δευτερεύον, είναι καθήκον του ΔΔΕ να προβεί σε ενέργειες και δράσεις υποστήριξης και απομείωσης αυτού (αρθ 14 .παρ 6. του ν.1340/2002) φ.353.1./324/105657/ƒ1. Στην παρ .7 του ίδιου άρθρου, το οποίο αφορά τους διευθυντές εκπαίδευσης, αναφέρεται αυτολεξεί :«Ενεργούν γενικότερα με γνώμονα την αρχή πως η Διοίκηση της Εκπαίδευσης πρέπει να ασκείται όχι μόνο με την εφαρμογή νομικών διατάξεων και επιστημονικών αρχών αλλά και με την αντίληψη της υποχρέωσης για την εξυπηρέτηση των πολιτών και της κοινωνίας».

Η συνάδελφος Γεωργία Καφίδα υπηρετεί στο ΕΠΑΛ της Δυτικής Φραγκίστας, ένα μικρό σχολείο σε δύσκολη γεωγραφικά περιοχή, 16 χρόνια, από τότε που αυτό δημιουργήθηκε. Όπως προκύπτει, το σχολείο εκτός από την υποστελέχωση την τρέχουσα σχολική χρονιά είχε να αντιμετωπίσει τις επισκέψεις του ΔΔΕ κ. Λουκά Δημητρίου καθώς και τη διενέργεια μιας ένορκης διοικητικής εξέτασης διαδικασίες που δυσχεραίνουν την ομαλή λειτουργία οποιασδήποτε σχολικής μονάδας και δημιουργούν αναστάτωση, πολλώ δε μάλλον της συγκεκριμένης, η οποία βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Γνωμοδοτούμε αρνητικά στο αίτημα απαλλαγής της κ. Καφίδα από τα καθήκοντά της της διευθύντριας και αντίθετα από την πρόταση- συμπέρασμα του ΔΔΕ εύλογα θεωρούμε πως η απαλλαγή της θα αποβεί εις βάρος των εκπαιδευτικών και της πληρέστερης εκπαίδευσης των μαθητών της απομακρυσμένης αυτής περιοχής της Ευρυτανίας .

Η συνάδελφος έχει παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο που είναι αρμοδίως κατάλληλο να κρίνει τυχόν πειθαρχικά της παραπτώματα. Αν ο ΔΔΕ Ευρυτανίας στοχεύει στο κλείσιμο του σχολείου, ας αναλάβει την ευθύνη της πρότασης με πολιτικούς όρους. Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε η λειτουργία σχολικών μονάδων σε απομακρυσμένες περιοχές με την κατάθεση ψυχής των συναδέλφων λειτουργεί υπέρ του κοινωνικού συνόλου.

Η ηθική και υπηρεσιακή εξόντωση της κ. Καφίδα δεν θα βοηθήσει κανένα.

Οι αιρετοί  Λάμπρος Κούτσικος  Όλγα Κολιού

Δεν υπάρχουν σχόλια: