Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Ξεχωριστός ο ουρανός της Δευτέρας – Θα συμπέσουν πανσέληνος και μερική έκλειψη

«Δύο σε ένα» επιφυλάσσει το βράδυ της Δευτέρας 7 Αυγούστου, καθώς θα συνυπάρξουν η πανσέληνος -παραδοσιακά η πιο δημοφιλής του καλοκαιριού- καθώς και μία μερική έκλειψη Σελήνης.

H πανσέληνος θα εμφανισθεί στις 22:11 ώρα Ελλάδας, ενώ η έκλειψη, που θα διαρκέσει σχεδόν δύο ώρες, θα έχει φθάσει στο αποκορύφωμά της λίγο πριν, στις 21:22 ώρα Ελλάδας.

Έτσι, όσοι συμμετέχουν σε κάποια «βραδιά πανσελήνου» ή σε άλλη εκδήλωση ή απλώς έχουν βγει βόλτα για να απολαύσουν το γεμάτο φεγγάρι, ας θυμηθούν λίγο νωρίτερα να δουν και τη μερική έκλειψη. Η παρατήρηση της έκλειψης μπορεί να γίνει με γυμνά μάτια, με κιάλια ή με ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο, ενώ η φωτογράφισή της με απλή φωτογραφική μηχανή.

Η σκιά της Γης αναμένεται να καλύψει περίπου το ένα τέταρτο (25%) της διαμέτρου της Σελήνης, ποσοστό που θεωρείται αρκετό για ένα εντυπωσιακό θέαμα. Σύμφωνα με τους αστρονόμους, για τους παρατηρητές από την Ελλάδα η έναρξη της μερικής φάσης της έκλειψης συμπίπτει περίπου με την ανατολή της Σελήνης. Ένα μικρό σκοτείνιασμα της Σελήνης θα είναι ήδη ορατό κατά την ανατολή της Σελήνης καθώς η παρασκιά της Γης θα καλύπτει ήδη ολόκληρο το σεληνιακό δίσκο.

Η ανατολή της Σελήνης θα γίνει στις 20:23 από κατεύθυνση ανατολική-νοτιοανατολική και η έναρξη έκλειψης της σκιάς λίγο αργότερα, στις 20:23. Η μέγιστη έκλειψη θα λάβει χώρα στις 21:22, ενώ το τέλος της έκλειψης σκιάς στις 22:18, λίγο μετά την εμφάνιση της πανσελήνου, οπότε η Σελήνη θα έχει πια βγει από την σκιά της Γης.

Στις 21 Αυγούστου θα ακολουθήσει μια ηλιακή έκλειψη, που όμως δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα.

Ανοιχτό το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα είναι ανοικτό στον χώρο του τηλεσκοπίου Δωρίδη στον λόφο της Πνύκας, από τις 20:30 έως τις 22:30 για τους επισκέπτες που επιθυμούν να παρατηρήσουν τη Σελήνη και την μερική έκλειψή της. Ειδικευμένο προσωπικό θα είναι διαθέσιμο, ώστε να παρέχει πληροφορίες για το φαινόμενο.

Επίσης διαβάστε για τις Περσείδες του Αυγούστου 

Στο τέλος της προσεχούς εβδομάδας και συγκεκριμένα αργά το βράδυ του Σαββάτου 12 Αυγούστου προς ξημερώματα Κυριακής, αναμένεται να κορυφωθεί η πιο εντυπωσιακή βροχή από «πεφταστέρια», οι γνωστές Περσείδες.

Το φαινόμενο αυτό άρχισε από τις 17 Ιουλίου 2017 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 24 Αυγούστου 2017.

Οι Περσείδες είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα και φωτεινά, έχοντας συχνά μακριές πύρινες «ουρές».

Σύμφωνα με τη NASA, οι Περσείδες παράγουν περισσότερα φωτεινά μετέωρα από κάθε άλλη βροχή διαττόντων. Εμφανίζονται σε όλα σχεδόν τα σημεία του ουρανού και όχι σε ένα συγκεκριμένο, μολονότι αρχικά φαίνονταν να προέρχονται από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα, από όπου πήραν και το όνομά τους.

Το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο συμβαίνει, διότι η Γη αυτές τις μέρες διασχίζει την τροχιά του Κομήτη Swift-Tuttle, που είναι γεμάτη από τα υπολείμματα που εγκαταλείπει στην τροχιά του, ενώ περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο. Τα υπολείμματα αυτά ο κομήτης τα εγκαταλείπει κάθε φορά που ευρίσκεται στο περιήλιο του.

Οι Περσείδες – που καταγράφηκαν για πρώτη φορά από κινέζους αστρονόμους το 36 μ.Χ. – προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά, μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων, του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, που διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης.

Ο κομήτης, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1862 από τους αστρονόμους Λιούις Σουίφτ και Χόρας Τατλ (των οποίων φέρει το όνομα), διαθέτει ένα τεράστιο πυρήνα διαμέτρου περίπου 26 χιλιομέτρων, πολύ μεγαλύτερο από τον αστεροειδή με διάμετρο δέκα χιλιομέτρων, ο οποίος έπεσε στη Γη πριν από 66 εκατ. χρόνια και εξαφάνισε τους δεινόσαυρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: