Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Η «Οδύσσεια» ενός τυφλού καθηγητή στην Ικαρία

Καθηγητής µουσικής, ολικά τυφλός, διορίστηκε φέτος στην Ικαρία στο Γυµνάσιο Ευδήλου…

Μια ιστορία η οποία διαδραµατίζεται εδώ και περίπου δύο µήνες στην Ικαρία αποδεικνύει για µία ακόµη φορά αφενός το ψυχικό σθένος και την αξιοπρέπεια ορισµένων ανθρώπων γύρω µας και αφετέρου ένα δυσκίνητο κράτος, εγκλωβισµένο στη γραφειοκρατία, το οποίο δεν µπορεί να δώσει ουσιαστικές λύσεις και περιορίζεται στα «µπαλώµατα» όταν προκύπτουν αιφνίδια κάποια προβλήµατα στη λειτουργία των υπηρεσιών του.

Ο Στέφανος Ευφραιµίδης, ο οποίος χάρηκε µε τον διορισµό του γιατί θα προσέφερε τις γνώσεις του στα παιδιά, βρήκε σπίτι δίπλα στο σχολείο ώστε να µπορεί να µετακινείται άνετα.

Μόνο που δεν υπολόγισε ότι για να συµπληρώσει το ωράριό του έπρεπε να πηγαίνει και σε άλλα… τέσσερα σχολεία, δύο εκ των οποίων στον Αγιο Κήρυκο, ένα στις Ράχες και δύο στον Εύδηλο. Επρεπε δηλαδή να µετακινείται διαρκώς και να καλύπτει τις ανάγκες συνολικά πέντε σχολείων στο νησί, τα οποία απέχουν µεταξύ τους πολλά χιλιόµετρα.

Ο ίδιος, αν και θα µπορούσε, δεν διαµαρτυρήθηκε που ήταν αναγκασµένος, παρά τα προβλήµατα όρασης που αντιµετωπίζει, να κάνει τόσα χιλιόµετρα καθηµερινά αλλά διότι δεν µπορούσε να αντεπεξέλθει οικονοµικά καθώς το κόστος των µετακινήσεων έφτανε στα 450-500 ευρώ τον µήνα. Επρεπε, δηλαδή, να συγκεντρώσει αποδείξεις, να τις καταθέσει και να αποζηµιωθεί για τα έξοδα µετακίνησης πιθανότατα κατά τη λήξη της σχολικής χρονιάς. Και µέχρι τότε, πώς θα ζούσε;

Πρότυπο ζωής

Ο καθηγητής είναι ιδιαίτερα αγαπητός στα παιδιά, αλλά και στους συναδέλφους του και αποτελεί πρότυπο ζωής, καθώς παρά το πρόβληµα που αντιµετωπίζει δεν διαµαρτύρεται για τίποτα, είναι δυναµικός, αθλητής και ορειβάτης, ενώ διδάσκει µουσική και σε παιδιά µε ειδικές ανάγκες που φοιτούν σε σχολείο του νησιού.

Όπως τονίζει στο «¨Εθνος», το πρόβληµα αυτό δεν αφορά µόνο τον ίδιο αλλά πολλούς συναδέλφους του αναπληρωτές. «Τρέχουν κάθε µέρα από τη µία άκρη του νησιού στην άλλη προκειµένου να καλύψουν πολλά σχολεία και να συµπληρώσουν το ωράριό τους και µπορεί να βλέπουν αλλά δεν έχουν αυτοκίνητο για να µετακινηθούν» δηλώνει.

H κατάσταση αυτή κινητοποίησε την ΕΛΜΕ Ικαρίας-Φούρνων, η οποία απευθύνθηκε στις αρµόδιες διευθύνσεις εκπαίδευσης του νησιού αλλά και στο υπουργείο Παιδείας.

«Εχουµε την τύχη να υπηρετεί φέτος στα σχολεία ευθύνης µας ο συγκεκριµένος εκπαιδευτικός, ο οποίος καλύπτει πέντε σχολεία» σηµειώνει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ικαρίας Χρήστος ∆άµαλος, ο οποίος συµπληρώνει: «Επειδή δεν υπάρχει ΚΤΕΛ στο νησί, αναγκαστικά χρησιµοποιεί και ταξί. Τα έξοδά του είναι τεράστια και δεν µπορεί να αντεπεξέλθει  οικονοµικά. Απευθυνθήκαµε σε κάθε βαθµίδα της διοίκησης και σε κάθε διαθέσιµο φορέα ώστε να υπάρξει απόφαση για τη µη εµπλοκή του συναδέλφου στη διαδικασία αποπληρωµής του αυτοκινητιστή, αλλά και µια γρήγορη λύση αφού δεν µπορεί να διαβιώσει µε τα ψίχουλα που περισσεύουν από τον µισθό του µέχρι να αποπληρωθεί για τα καταβαλλόµενα για τη µετακίνησή του στα πέντε σχολεία που τοποθετήθηκε».

Τελικά, προχθές και έπειτα από την κινητοποίηση της ΕΛΜΕ, ο καθηγητής ενηµερώθηκε από τις αρµόδιες ∆ιευθύνσεις Εκπαίδευσης ότι στο εξής θα διδάσκει µόνο στα τρία σχολεία που είναι κοντά του (στον Εύδηλο και στις Ράχες). Μόνο που το πρόβληµα λύθηκε (εν µέρει) για τον εκπαιδευτικό, αλλά όχι για τους µαθητές των σχολείων στον Αγιο Κήρυκο, οι οποίοι θα µείνουν χωρίς καθηγητή µουσικής αφού η Πολιτεία αυτήν τη λύση µπόρεσε να δώσει… «Για µένα βρέθηκε µια λύση τώρα, αλλά τα παιδιά θα µείνουν χωρίς δάσκαλο» λέει στο «Εθνος» ο κ. Ευφραιµίδης, ο οποίος δηλώνει πολύ ευχαριστηµένος από τη ζωή του στο νησί παρότι είναι πολύ µακριά από το σπίτι του στη Θεσσαλονίκη. Τα δύσκολα όµως δεν τον προβληµατίζουν, αφού πέρυσι είχε διοριστεί στο ∆ιδυµότειχο και του χρόνου ποιος ξέρει πού…

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: