Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια: Για τις αυθαίρετες ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας και τη λασπολογία των ΜΜΕ

Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια: Για τις αυθαίρετες ...Την παραπάνω εικόνα αντίκρισαν αρκετές φορές δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές που επιχείρησαν την προηγούμενη εβδομάδα να ανοίξουν τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες του Υπουργείου Παιδείας. Και ενώ οι εκπαιδευτικοί επιχειρούν με όσα μέσα διαθέτουν και όποιους τρόπους θεωρούν κατάλληλους να έρθουν σε επαφή με τους μαθητές τους και να επιτελέσουν το κοινωνικό και παιδαγωγικό τους έργο, γνωστοί «δημοσιογράφοι» αυλοκόλακες, λειτουργώντας και πάλι ως παπαγαλάκια της κυβέρνησης, ελεεινολογούν και λασπολογούν σε βάρος των εκπαιδευτικών επιχειρώντας να στρέψουν την κοινωνία εναντίον μας και προετοιμάζοντας το έδαφος για δραστικές, οριζόντιες περικοπές μισθών. Σε αυτό το κλίμα, που η ίδια η κυβέρνηση καλλιεργεί για να προωθήσει τις περικοπές των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων, το Υπουργείο Παιδείας απαίτησε το Σάββατο 28/3 με nonpaperαπό τους διευθυντές και τις διευθύντριες να αποστείλουν αυθημερόν σε ειδικό αρχείο στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των εκπαιδευτικών που έχουν ιδρύσει ψηφιακές τάξεις και τον αριθμό εκπαιδευτικών και μαθητών που συμμετέχουν σε αυτές. Πέρα από το γεγονός ότι κανένας πραγματικός λόγος δεν δικαιολογεί τον επείγοντα χαρακτήρα μιας τέτοιας εντολής που δίνεται κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες εκτός ωραρίου μέσα στο Σαββατοκύριακο εγείρονται μια σειρά από σοβαρότατα ζητήματα:

· Οι συγκεκριμένοι πίνακες δηλούν ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν ενδιαφέρεται ούτε λίγο για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και οι γονείς τους. Ρωτά πόσοι μαθητές συμμετέχουν στις ψηφιακές τάξεις. Δεν ρωτάει όμως πόσοι μαθητές δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ψηφιακές τάξεις, πόσοι δεν διαθέτουν τον εξοπλισμό και πόσοι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.Άρα τα στοιχεία που ζητούνται θα καταγράψουν στατιστικά στοιχεία που μόνο για επικοινωνιακή και πολιτικάντικη χρήση θα αξιοποιηθούν.

· Το Υπουργείο, με εργαλείο αυτούς τους πίνακες ουσιαστικά πιέζει παραπάνω από έμμεσα, σε συγκεκριμένη επιλογή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, δηλαδή τις πλατφόρμες (eclass και eme) ή την τηλεδιάσκεψη που ήδη (όπως είχαμε προειδοποιήσει σε προηγούμενη ανακοίνωση) έχει παραχωρήσει σε ιδιωτική εταιρεία. Αυτό ενέχει επίσης σημαντικά στοιχεία ελέγχου, από το υπουργείο. Ελέγχου που δεν ενδιαφέρεται για την ουσιαστική δουλειά που γίνεται από τους εκπαιδευτικούς, σε αυτές τις συνθήκες, αλλά για άλλα πράγματα.

· Η επικοινωνιακή αυτή τακτική πέρα από τους προφανείς της στόχους, να μεταθέσει δηλαδή τις ευθύνες της κυβέρνησης στους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές και να ανοίξει τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα για έλεγχο, ανταγωνισμό σχολείων και αξιολόγηση, έχει και μια ακόμα παρενέργεια. Ωθεί με πρωτοφανή πίεση σε μια διεκπεραιωτικήδιαδικασία που θα αποθεώσει το φαίνεσθαι και θα υπονομεύσει κάθε ουσιαστική παρέμβαση. Αρκεί να φαίνεται ότι κάποιοι εκπαιδευτικοί κάνουν μια ανάρτηση στην eclass και κάποιοι μαθητές την επισκέφτηκαν και όλοι θα κοιμηθούμε ήσυχοι το βράδυ. Η πραγματική, ουσιαστική επαφή όμως εκπαιδευτικών και μαθητών προϋποθέτει υλικούς όρους, χρόνο, μεράκι, συναίσθημα, έγνοια για τους μαθητές που στερούνται των μέσων, επίγνωση της αγωνίας, των φόβων και του άγχους που χαρακτηρίζει τη σημερινή καθημερινότητα. Αυτά είναι τα πραγματικά ζητήματα που καίνε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς. Αλλά ποιος δίνει δεκάρα για όλα αυτά στο Υπουργείο Παιδείας;

· Ποιος φταίει που οι κρατικές πλατφόρμες eclassκαι emeείναι για γέλια (ή μάλλον για κλάματα) και σέρνονται; Ποιος φταίει που ένα, όχι αμελητέο, ποσοστό παιδιών δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, δεν έχουν email, δεν έχουν υπολογιστή ή εκτυπωτή, δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ; Προφανώς όταν «απορροφούνταν» τα κονδύλια για τις ΤΠΕ δεν περίσσευαν χρήματα για να δοθούν υπολογιστές στα παιδιά. Ποιος φταίει που το όποιο υλικό διαθέτει το Υπουργείο είναι του προηγούμενου αιώνα; Ποιος ενδιαφέρεται για τα προβλήματα που βιώνει η λαϊκή οικογένεια;Τα παιδιά που ήδη ήταν χτυπημένα από την κοινωνική ανισότητα, ή την προσφυγιά και τη μετανάστευση, τώρα βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη μοίρα.Αλλά ποιος νοιάζεται, εκτός από εμάς, για την Χριστίνα ή τον Κύριλλο ή τον Άλεξ;Εδώ μιλάμε σίγουρα για ένα εκπαιδευτικό αποκλεισμό που θα βρεθούμε αργά ή γρήγορα μπροστά του. ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ;

· Το Υπουργείο αξιοποιεί την κρίση για πολιτικά και όχι μόνο οφέλη, προετοιμάζει την επόμενη ημέρα ενός νεοφιλελεύθερου, ελεγχόμενου σχολείου που θα περνοδιαβαίνουν τα κερδοσκοπικά συμφέροντα και οι ανταγωνιστικές αξίες. Στοχεύει να διαμορφώσει την αντίληψη ότι το σχολείο είναι μόνο τεχνικές, μόνο διδακτική, μόνο οργάνωση λειτουργιών. Να υποβιβάσει έτσι την παιδαγωγική και κοινωνική του λειτουργία. Υποβιβάζοντας ακριβώς αυτή την πλευρά, στοχεύει απευθείας τον ίδιο τον εκπαιδευτικό και το μαθητή.Προσπαθεί να οικοδομήσει μια κοινωνική συμμαχία ενεργοποιώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό και απαξιώνοντας το δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς του.Γι αυτό η μάχη που δίνουμε τώρα για τα παιδιά, είναι και μάχη για να οικοδομήσουμε τη δικιά μας κοινωνική συμμαχία, τη συμμαχία του Δημόσιου σχολείου, των εκπαιδευτικών και των γονιών, τη συμμαχία των παιδαγωγικών αξιών και των μορφωτικών αναγκών της νέας γενιάς.

Με βάση όλα τα παραπάνω και όλα όσα έχουμε ήδη διατυπώσεις στις προηγούμενες δύο σχετικές ανακοινώσεις του Συλλόγου μας:

· Καλούμε τα στελέχη εκπαίδευσης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά αυτές τις δύσκολες ημέρες, να αγνοούν τα nonpaper και τις αυθαίρετες ενέργειες ή απαιτήσεις του Υπουργείου Παιδείας είτε αφορούν την εξ αποστάσεως είτε την παρουσία στα σχολεία είτε οποιοδήποτε άλλο ζήτημα. Αυτές οι αυθαίρετες απαιτήσεις και πιέσεις δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αναπαράγονται ή, ακόμα χειρότερα, να πολλαπλασιάζονται προς την κατεύθυνση των μαχόμενων εκπαιδευτικών. Ο καθένας και η καθεμία έχουν τις ευθύνες τους και κρίνονται αυτές τις δύσκολες μέρες – για το σωματείο ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΑΡΑΤΗΡΗΤΟ. Το επαναλαμβάνουμε: Οι διαδικασίες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δεν είναι υποχρεωτικές. Επίσης, η χρήση των ψηφιακών σελίδων του Υπουργείου δεν είναι υποχρεωτική – ο κάθε εκπαιδευτικός και το κάθε σχολείο έχει κάθε δικαίωμα και ευθύνη να επιλέγει τα μέσα που θεωρεί καταλληλότερα. Όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο καλά θα κάνει να μας δείξει και τη σχετική εγκύκλιο, Υ.Α., Π.Δ. ή νόμο. Σε τελική ανάλυση λέμε καθαρά προς το Υπουργείο: ΑΦΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ!

· Καλούμε τους συναδέλφους να οργανώσουν τη δουλειά τους με τον τρόπο που εκείνοι θεωρούν καταλληλότερο και πιο αποτελεσματικό. Κάθε σχολείο ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ τα μέσα, τα εργαλεία, τους τρόπους αλλά και το περιεχόμενο που θα αξιοποιήσει γνωρίζοντας καλύτερα τις ανάγκες και τις δυνατότητες των μαθητών του. Έτσι ώστε να διασφαλίζεται η καλύτερη λειτουργία των παρεμβάσεων, η αντιμετώπιση των περιπτώσεων μαθητών που στερούνται των μέσων αλλά και η ενιαία λειτουργία του σχολείου, απέναντι σε κακόβουλες πολιτικές που επιδιώκουν την κατηγοριοποίηση των εκπαιδευτικών. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορούν να αξιοποιηθούν για παράδειγμα, οι ιστοσελίδες των σχολείων, οι ιστοσελίδες των τάξεων, διάφορες δωρεάν εφαρμογές τηλεπικοινωνίας, η επικοινωνία με email κλπ. Ο Σύλλογός μας στηρίζει τη δουλειά αυτή δημοσιεύοντας υλικό, προτάσεις και ιδέες συναδέλφων στην ιστοσελίδα του.

· Απαιτούμε άμεσα από το Υπουργείο Παιδείας να εξασφαλίσει τη δωρεάν παροχή πρόσβασης στο διαδίκτυο σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες και να τους παρέχει δωρεάν τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Κουράγιο συνάδελφοι/ισσες!Σταθείτε και τούτη τη φορά ΟΡΘΙΟΙ! Θα επιστρέψουμε στις τάξεις και στις εργασίες μας! Όταν γυρίσουμε όμως πρέπει να μετρηθούμε και να μη λείπει κανείς! Ούτε μαθητής/τρια, ούτε εκπαιδευτικός, ούτε γονιός. Για το λόγο αυτό: ΠΡΟΣΟΧΗ!

Δεν αναστέλλουμε τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας ως εργαζόμενοι!Σφίγγουμε το χέρι και υποκλινόμαστε στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό των ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ οι οποίοι όλες αυτές τις μέρες, ρισκάροντας τη ζωή τους, δίνουν μάχη με το θάνατο και την ΠΑΝΔΗΜΙΑ για να κρατήσουν στη ζωή τους συνανθρώπους μας που έχουν νοσήσει. Τα αιτήματά τους είναι και δικά μας αιτήματα γιατί αγωνίζονται για τη δημόσια υγεία που τόσο απαξίωσαν οι κυβερνώντες, για τις ζωές όλων μας.Χαιρετίζουμε και ευχαριστούμε όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (καθαριότητα ΟΤΑ, υπάλληλοι μάρκετ, τροφοδοσία, υπηρεσίες κλπ) οι οποίοι όλες αυτές τις μέρες εργάζονται σκληρά, σε απάνθρωπες συνθήκες, για να εξυπηρετήσουν όλες τις ανάγκες μας. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τα αιτήματα των Υγειονομικών, για τα άμεσα μέτρα στήριξης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, καθώς και τα αιτήματα των εργατικών Συνδικάτων για την προάσπιση των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων!

Ψυχραιμία, Αλληλεγγύη, Συλλογικότητα, Αγώνας για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση της πανδημίας
Με μάσκα ή χωρίς, η φωνή μας δε θα πάψει…

Δεν υπάρχουν σχόλια: