«Ο πρωθυπουργός αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων». Με αυτό τον τρόπο σχολιάζει τη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδης, τονίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «βεβαίως και θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί. Η παρακολούθηση δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης από επίσημους κρατικούς μηχανισμούς αποτελεί ένα πολιτικό παράπτωμα, το μέγεθος του οποίου κανείς πολιτικός σε μια σύγχρονη δημοκρατία δεν μπορεί να αντέξει»
● Κύριε Μαραντζίδη, ποιο είναι το σχόλιό σας πάνω στη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού και τον μέχρι στιγμής τρόπο αντίδρασης της κυβέρνησης στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων;
Ο πρωθυπουργός αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων. Οχι μόνο δεν απάντησε σε κρίσιμα ερωτήματα, αλλά το χειρότερο είναι πως έδειξε να μην αντιλαμβάνεται τη σημασία και το βάθος της επίδρασης των τελευταίων γεγονότων στη φυσιογνωμία του κράτους δικαίου και στο πολιτικό σύστημα στη χώρα μας. Πρόκειται για μια κατάσταση ευθέως απειλητική για την ίδια τη δημοκρατία στη χώρα μας, υπονομευτική για τη δημοκρατική συμφωνία της Μεταπολίτευσης, και που δυστυχώς αντιμετωπίστηκε από τον πρωθυπουργό ως μια ατυχής πολιτική εκτίμηση του διοικητού της ΕΥΠ.
● Η δήλωση του πρωθυπουργού δεν μας έκανε σοφότερους. Δεν απαντήθηκε ποιος παρακολουθεί τον Νίκο Ανδρουλάκη. Καμία αναφορά στο λογισμικό Predator και τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων. Το σχόλιό σας;
«Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον», θα σχολίαζα. Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να κλείσει το θέμα, και κάθε μέρα που περνάει μεγαλώνει ο αριθμός των ερωτημάτων που γεννιούνται. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τώρα που άνοιξε ο ασκός του Αιόλου είναι αδύνατον κατά τη γνώμη μου η υπόθεση αυτή να κλείσει χωρίς ικανοποιητικές απαντήσεις.
● Θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί ο πρωθυπουργός;
Βεβαίως και θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί. Η παρακολούθηση δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης από επίσημους κρατικούς μηχανισμούς αποτελεί ένα πολιτικό παράπτωμα, το μέγεθος του οποίου κανείς πολιτικός σε μια σύγχρονη δημοκρατία, όσο απόθεμα πολιτικού κεφαλαίου κι αν διαθέτει, δεν μπορεί να αντέξει. Ο πρωθυπουργός πιστεύει πως θα αφήσει πίσω του την ιστορία αυτή, έστω και με κάποια φθορά στην εικόνα του, η οποία όμως δεν θα του στοιχίσει. Κάνει λάθος. Καμιά δημοκρατία δεν μπορεί να ξεπεράσει ένα τέτοιο γεγονός τόσο ανώδυνα και τόσο επιφανειακά όσο αυτός ελπίζει. Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν, και σε κάποιες από αυτές αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, περιλαμβάνουν πλέον και τον ίδιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου