Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

Το ξεσάλωμα του παρακράτους!

Το σύστημα και οι παραφυάδες του έχουν ξεσαλώσει. Νιώθουν πως απειλούνται και δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν όλα τα βρόμικα μέσα προκειμένου να πείσουν την κοινή γνώμη –αυτό το φάντασμα που ουδείς το έχει δει, αλλά όλοι το φοβούνται– ότι κάνουν το καθήκον τους για να προστατεύσουν την πατρίδα και τη δημοκρατία. Ο πρωθυπουργός ακολουθώντας πιστά τη σύσταση του Μάκη Βορίδη το 2018, να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, να παρέμβει στο κράτος και στους θεσμούς για να μην κυβερνήσει ξανά η Αριστερά επειδή έχει ελαττωματικές ιδέες, έστησε ένα καθεστώς με πρακτικές που παραπέμπουν στο κακόφημο παρελθόν της συντηρητικής παράταξης.

Οι φίλοι του επιχειρηματίες πήραν ό,τι ζήτησαν και ακόμη παραπάνω (ασυλία, απευθείας αναθέσεις, ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας). Οι ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης για να τον αποθεώνουν από το πρωί μέχρι το βράδυ ενισχύθηκαν πάνω και κάτω από το τραπέζι. Και για να..

στριμωχτούν οι πολιτικοί αντίπαλοί του οργάνωσε σκευωρίες, απομάκρυνε απείθαρχους δικαστικούς λειτουργούς, αγνόησε τα στοιχεία που προσκόμισαν διωκτικές αρχές ξένου κράτους, κάλυψε στελέχη του κόμματός του που βρέθηκαν εκτεθειμένα με τις αδιευκρίνιστες διαδρομές των αδιευκρίνιστων ποσών που εντοπίστηκαν στους λογαριασμούς τους, παραβίασε χωρίς ντροπή το τεκμήριο αθωότητας κατηγορουμένων, επιχείρησε να επηρεάσει την κρίση της Δικαιοσύνης, ανέχτηκε τους υπουργούς του που συκοφαντούσαν το σύμπαν.

Για να θεραπεύσει την ανασφάλεια που τον βασανίζει επέτρεψε στις μυστικές υπηρεσίες να παρακολουθούν δημοσιογράφους και πολιτικούς και όταν πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη δήλωσε άσχετος και αρνήθηκε να πράξει το αυτονόητο, να αναλάβει δηλαδή την πολιτική ευθύνη. Καλεί σε ενότητα και την ίδια στιγμή δαιμονοποιεί ό,τι δεν του αρέσει, όποιον του ασκεί κριτική, αλλά και κατασκευάζει εσωτερικούς εχθρούς. Αδιαφόρησε για τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εγκαλούν την κυβέρνησή του για το προβληματικό κράτος δικαίου και για τις πρακτικές στο θέμα της ελευθερίας του Τύπου (φιγουράρουμε στην 108η θέση του καταλόγου), στοχοποίησε διεθνείς οργανώσεις με πλούσια παράδοση στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μεγάλα μέσα ενημέρωσης –σε μερικά εξ αυτών έχει δώσει ο ίδιος συνεντεύξεις– γιατί τόλμησαν να καταγγείλουν τις βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο και στον Εβρο και να αποκαλύψουν τις σκοτεινές πλευρές του σκανδάλου των υποκλοπών.

Για τον πρωθυπουργό, τους λαλίστατους αυλικούς του και για ορισμένους δημοσιολόγους που σήμερα γλείφουν εκεί που έφτυναν χθες και προσπαθούν να παρουσιάσουν το αφεντικό τους ως ηγέτη μεγάλου βεληνεκούς, οι οργανώσεις (ακόμη και η Διεθνής Αμνηστία) είναι ευάλωτες στην υποψία ότι καθοδηγούνται από τον Ερντογάν και συνεργάζονται με τα κυκλώματα των διακινητών, ενώ τα ξένα μέσα ενημέρωσης έχουν πέσει θύματα της ανελέητης προπαγάνδας των αδίστακτων ακροαριστερών λαϊκιστών οι οποίοι έχουν διεισδύσει παντού και παραμονεύουν σε σκοτεινές γωνίες για να δυσφημήσουν την κυβέρνηση και να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα, παρέα με τους εξωτερικούς εχθρούς.

Τα πράγματα όμως έχουν ζορίσει. Το τηλεοπτικό μήνυμα Μητσοτάκη δεν έπεισε ούτε τους υπουργούς του ούτε τους βουλευτές του. Για την ώρα δεν εκδηλώνονται δημοσίως, αλλά επειδή καταλαβαίνουν πως η σιωπή στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι χρυσός, αλλά ισοδυναμεί με συνενοχή, ετοιμάζονται κάποιοι εξ αυτών να αντιδράσουν. Ακόμη και φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης έχουν λύσει τη σιωπή τους και φέρνουν στο φως ανατριχιαστικές... λεπτομέρειες για τη δράση του κράτους που συμπεριφέρεται σαν παρακράτος. Τα ερωτήματα που θέτουν είναι σοβαρά. Παρακολουθούνταν και άλλοι πολιτικοί; Γιατί εγκρίθηκαν από την αρμόδια εισαγγελέα χιλιάδες παρακολουθήσεις τα τελευταία δύο χρόνια; Τι γίνεται με το διαβόητο παράνομο λογισμικό Predator; Μήπως η κυβέρνηση το νοίκιασε για να κάνει τη δουλειά της; Το μέγαρο Μαξίμου έχει ταμπουρωθεί στη σιωπή και ελπίζει (δουλεύει προς αυτή την κατεύθυνση με τους γνωστούς τρόπους) ότι οι δημοσκόποι θα... ανακαλύψουν ξανά διψήφια διαφορά.

Ανάγωγα

Μέχρι τώρα για το θέμα των υποκλοπών έχουν τοποθετηθεί δημοσίως δύο από τους πρώην κορυφαίους παράγοντες της πολιτικής ζωής: ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Προκόπης Παυλόπουλος. Περιμένουμε τους άλλους.

Τάσος Παππάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: