Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Δριτσέλη για την τρομοκράτηση εκπαιδευτικών στην εκπαίδευση

Ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ κατέθεσαν ερώτηση σχετικά με την τρομοκράτηση που υφίστανται τον τελευταίο καιρό οι εκπαιδευτικοί από τους Περιφερειακούς Διευθυντές εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα οι βουλευτές στην ερώτησή τους υπογραμμίζουν: «Ιδιαιτέρως έντονο είναι τελευταία το φαινόμενο της αυταρχικότητας και της τρομοκράτησης από μέρους της Διοίκησης Περιφερειακών Διευθύνσεων και Διευθύνσεων  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Πλήθος είναι οι περιπτώσεις που τίθενται Εκπαιδευτικοί σε καθεστώς «αργίας», ύστερα από άσκηση πειθαρχικής δίωξης για ασήμαντες αφορμές που ξαφνικά μετατρέπονται σε σοβαρά «πειθαρχικά παραπτώματα».

Είναι φανερό πως το Υπουργείο Παιδείας, κάνει κάθε προσπάθεια να βρει αφορμές απόλυσης των εκπαιδευτικών και στην προσπάθειά του αυτή σπέρνει το φόβο. Τρανταχτό είναι το παράδειγμα της εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις εκπαιδευτικών (Φ277/412/14476/Δ2 στις 19/11/2012). Πρόκειται για ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο αξιοποιεί κάθε πιθανό πειθαρχικό παράπτωμα του εργαζομένου για να τον οδηγήσει στη διαθεσιμότητα και στην απόλυση, με αφορμές όπως η ασέβεια και απείθεια προς τη διοίκηση, που στερεί κάθε δικαίωμα στον εργαζόμενο για διεκδίκηση των δικαιωμάτων του, αφού αυτό μπορεί να θεωρηθεί ΄΄ασέβεια και απείθεια΄΄. Το Υπουργείο θέτει προς αργία και απόλυση ακόμη και όσους έχουν υποθέσεις που είναι ακόμη εκκρεμείς σε βάρος τους, άσχετα από το τελικό αποτέλεσμα, παραβιάζοντας το ΄΄τεκμήριο της αθωότητας΄΄, όπως στην περίπτωση εκπαιδευτικού του Δημοτικού Σχολείου Ζαχάρως, ο οποίος παραπέμπεται σε πειθαρχικό συμβούλιο και μπαίνει σε διαδικασία αργίας, για λόγους που έχουν να κάνουν με την ιδιότητα του αιρετού Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Ζαχάρως.

Πρόσφατα, επίσης, παραδείγματα είναι και οι περιπτώσεις δύο εκπαιδευτικών του Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και επτά άλλων περιπτώσεων μόνο στην Α’ Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας. Την εφαρμοζόμενη πολιτική έχει καταγγείλει επανειλημμένα τόσο η ΟΛΜΕ όσο και ΔΟΕ κάνοντας λόγω για πολιτική προγραφών εκπαιδευτικών από την κυβέρνηση.

Επειδή είναι άδικη και ιδιαιτέρως αυταρχική η αντιμετώπιση που έχουν οι εκπαιδευτικοί τον τελευταίο καιρό και αυτό προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην εκπαιδευτική  διαδικασία.

Επειδή η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους εκπαιδευτικούς ως όργανα που επιβάλλεται να είναι πειθήνια ώστε να μην απολυθούν.

Επειδή η απόφαση να τίθεται σε αργία  κάποιος που έχει εις βάρος του ΕΔΕ, συνιστά καταπάτηση στοιχειωδών ατομικών δικαιωμάτων και παραβιάζεται το τεκμήριο της αθωότητος.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. 1.Σκοπεύει να πράξει τα δέοντα ώστε να σταματήσουν να υφίστανται οι εκπαιδευτικοί τον αυταρχισμό και την τρομοκράτηση;»

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: