Να μην συμπληρώνονται τα βιβλία ύλης και τα απουσιολόγια ώστε να μην περάσει ο εκβιασμός της «κανονικότητας» της τηλεκπαίδευσης καλεί τους εκπαιδευτικούς η ΕΛΜΕ Σάμου. Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι δεν είναι δυνατό να νομιμοποιηθεί η λεγόμενη εξ αποστάσεως εκπαίδευση ως κανονική εκπαιδευτική διαδικασία.
Η ανακοίνωση:
Δεν συμπληρώνουμε βιβλία ύλης και απουσιολόγια!
Με απανωτές εγκυκλίους, το υπουργείο προώθησε με γρήγορους ρυθμούς τη διαδικασία νομιμοποίησης της λεγόμενης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ως κανονικής εκπαιδευτικής διαδικασίας.
- Στήνει αμιγώς διαδικτυακά τμήματα σε επίπεδο περιφέρειας.
- Ενίσχυσε το υβρίδιο δια ζώσης εκπαίδευση / τηλε-«εκπαίδευσης» αφού στα σχολεία στα οποία μπαίνει σε καραντίνα δύο εβδομάδων ένα τμήμα, οι συνάδελφοι καλούνται να κάνουν σε αυτό το τμήμα εξ αποστάσεως, ενώ είναι στο σχολείο και κάνουν δια ζώσης διδασκαλία στα υπόλοιπα τμήματα.
- Κάνει υποχρεωτική τη διαδικασία για εκπαιδευτικούς και μαθητές με υποχρέωση στους πρώτους να καταχωρούν απουσίες και να προχωρούν κανονικά την ύλη.
- Γενικεύει την εφαρμογή της σε όλα τα σχολεία της Β’βάθμιας εκπαίδευσης με την έναρξη του lockdown, χωρίς να κάνει λόγο για μείωση της ύλης λόγω των ειδικών συνθηκών.
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε την κρίση ως ευκαιρία, όπως ομολογούσε εξαρχής η υφυπουργός Παιδείας. Ως ευκαιρία για να κλιμακώσει την επίθεση απέναντι στα δικαιώματα στις σπουδές και στη δουλειά. Έτσι, αναιρεί και τις ίδιες τις τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών της (Μητσοτάκης, Γεραπετρίτης, Ζαχαράκη) ότι «η τηλε-εκπαίδευση χρησιμοποιείται μόνο για να διατηρείται η επαφή των μαθητών με το σχολείο», ότι «μέσω αυτής δεν μπορεί να προχωρήσει η ύλη και ως διδαχθείσα χαρακτηρίζεται μόνο η ύλη που έχει καλυφθεί δια ζώσης», ότι «είναι προαιρετική για μαθητές και εκπαιδευτικούς», ότι «αυξάνει τις ανισότητες στη μόρφωση και θίγει τα φτωχά παιδιά».
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Σάμου θεωρεί ότι:
- Η εξ-αποστάσεως δεν μπορεί να αποτελεί εκπαιδευτική διαδικασία. Το σχολείο δεν λειτουργεί στη βάση διαλέξεων ούτε είναι αποδεκτή η λογική του σχολείου για λίγους και εκλεκτούς.
- Η εξ-αποστάσεως οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες στις σπουδές. Όχι μόνο γιατί τα φτωχά παιδιά δεν διαθέτουν τα μέσα αλλά και γιατί σε τηλε-περιβάλλον οι πιο φτωχοί και πιο αδύναμοι μαθητές πετιούνται (για έναν λόγο παραπάνω) πιο εύκολα εκτός της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
- Για τους παραπάνω λόγους, η όποια επαφή εκπαιδευτικών με μαθητές σε κλειστά τμήματα/σχολεία δεν είναι εκπαιδευτική διαδικασία. Η ρευστοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας (πότε δια ζώσης, πότε εξ αποστάσεως, πότε με κάμερα από το σχολείο, πότε από το σπίτι κλπ) αποτελεί μια διαλυτική κατάσταση.
- Η ύλη δεν μπορεί να προχωρά μέσω τηλε-«εκπαίδευσης» και καμία τέτοια διαδικασία δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Άρα, αποτελεί πρόκληση να καλούνται οι εκπαιδευτικοί να συμπληρώνουν απουσιολόγια και βιβλία ύλης.
- Η εξεταστέα ύλη πρέπει να μειωθεί δραστικά από τώρα.
- Τα διαδικτυακά τμήματα σε επίπεδο περιφέρειας ανοίγουν το δρόμο σε κλεισίματα τμημάτων –ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές- και άρα οξύνουν την πολιτική της αδιοριστίας.
- Αποδείχτηκε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την πολιτική και θεσμική νομιμοποίηση της τηλε-«εκπαίδευσης», για να προωθήσει ένα συνολικότερο αντιδραστικό σχέδιο, που σχετίζεται με χρησιμοποίησή της ως απεργοσπαστικό μηχανισμό των μαθητικών καταλήψεων, για τηλε-συνελεύσεις και τηλε-ψηφοφορίες και, συνολικά, με την προώθηση του παλιού ονείρου του κεφαλαίου για προώθηση της τηλε-εργασίας.
Με δεδομένα όλα αυτά οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΟΛΜΕ/ΔΟΕ/ ΑΔΕΔΥ εδώ και μήνες (ακόμα και μετά την έκδοση του ΦΕΚ 3882 της 12/9/20 που όριζε ως υποχρεωτική την τηλε-«εκπαίδευση») κρύβονται, αδρανούν ή και στηρίζουν ανοιχτά αυτή την αντιδραστική κυβερνητική επιχείρηση. Έστρωσαν έτσι το δρόμο ώστε να βρεθεί ο κλάδος σε δύσκολη θέση στη νέα γενικευμένη επιχείρηση εφαρμογής της τηλε-«εκπαίδευσης» όπως ήδη αναγγέλθηκε με το δεύτερο πανελλαδικό lockdown.
Το πόσο αδίστακτη είναι η επιχείρηση αυτή της «κανονικότητας» με τηλε-«εκπαίδευση» αποκαλύπτεται από το γεγονός ότι προωθείται και στα σχολεία της σεισμόπληκτης Σάμου! Με τους μετασεισμούς σε εξέλιξη και ενώ εκπαιδευτικοί, μαθητές και οι γονείς τους δεν έχουν καν εξασφαλισμένη ασφαλή στέγη!
Με βάση τα παραπάνω, απέναντι στη νέα κυβερνητική απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων ,το ΔΣ της ΕΛΜΕ Σάμου
- καλεί τους συναδέλφους να μην συμπληρώνουν βιβλία ύλης, να μην συμπληρώνουν και να μην «στέλνουν» απουσιολόγια. Η τηλε-«εκπαίδευση» δεν (μπορεί να) είναι υποχρεωτική για τους μαθητές μας!
- απαιτεί τη δραστική μείωση της ύλης και την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων
- απαιτεί τη συνολική κατάργηση του θεσμικού πλαισίου για τηλε-«εκπαίδευση» και κάμερες
Διεκδικούμε ασφαλή σχολικά κτίρια και ανοιχτά σχολεία με μέτρα προστασίας από την πανδημία
ΕΛΜΕ Σάμου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου