Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Έκτακτη Γενική Συνέλευση και παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΙΠΕ Σάμου: Πακέτα + αδιαφάνεια + παρατυπίες = «πακέτο» για όλους!

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 29/09/22, η συγκέντρωση και η παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΙΠΕ Σάμου του Συλλόγου Δ/Ν από κοινού με την ΕΛΜΕ Σάμου. Η σχετική απόφαση είχε παρθεί στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση στο Δ.Σ. Αγίου Κων/νου με ψήφους της Ανεξάρτητης Επικοινωνίας και της Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΜΕ), ενώ η Ενωτική/ΔΑΚΕ διαφώνησε και με τα δύο. Ζητήσαμε να μπει επιπλέον στην 3ωρη στάση το θέμα της ΕΔΕ των εκπαιδευτικών του ΚΕΔΑΣΥ, πρόταση που συμφώνησε μόνο η ΑΣΕ (ΠΑΜΕ).

Την ημέρα της παράστασης στη ΔΙΠΕ, προηγήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Πυθαγόρα από την ΕΛΜΕ και το Σύλλογο Δ/Ν Σάμου. Παρόντα ήταν μόνο τα μέλη της Ανεξάρτητης Επικοινωνίας. Το ίδιο συνέβη και αργότερα στην παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΙΠΕ, όπου κάποια στιγμή «πέρασε» και ο πρόεδρος του Συλλόγου... Τα θέματα που βάλαμε ως παράταξη ήταν πολλά, θα αναφερθούμε αναλυτικά παρακάτω.

A Συμπερασματικά πάντως, οι χειρισμοί της διεύθυνσης Α/θμιας Εκπ/σης Σάμου, μετά τον αποκλεισμό των αιρετών του ΠΥΣΠΕ και την αντικατάστασή τους από τους δοτούς «αιρετούς», παραβιάζουν κάθε αρχή διαφάνειας,

ισοτιμίας, ελέγχου και αντικειμενικότητας διαμορφώνοντας κατάλληλο έδαφος για «διευκολύνσεις», «εξυπηρετήσεις» και πελατειακές σχέσεις!

Να τους υπενθυμίσουμε όμως ότι όλοι/όλες οι συνάδελφοι/συναδέλφισσες είτε είναι αναπληρωτε(ριε)ς είτε υπεράριθμοι είτε νεοδιοριζόμενοι πρέπει να αντιμετωπίζονται με βάση την αρχή της ισοτιμίας, ιδιαίτερα, η πλειοψηφία των αναπληρωτών που υποχρεώνονται να μετακινούνται σε 3-4 ή και σε πέντε (5) σχολεία! Έχουμε εργασιακά δικαιώματα και θα παλέψουμε για αυτά μέχρι τέλους! Δε θα επιτρέψουμε να γίνει κανείς μας το μπαλάκι της αναλγησίας διαχρονικά του ΥΠΑΙΘ και των οδηγιών που τα καταπατούν και διαλύουν την λειτουργία του δημόσιου σχολείου!

· Όσον αφορά την απεργία-αποχή, η ΑΔΕΔΥ μετά από αίτημα του Δ.Σ. της ΔΟΕ και την απόφαση του δικαστηρίου κατόπιν της αγωγής της κ. Κεραμέως κατέθεσε εξώδικο όπου κηρύσσει απεργία-αποχή «παρέχοντας έτσι πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης». Συνεχίζουμε την απεργία – αποχή, δεν προχωράμε στον ορισμό μεντόρων και ενδοσχολικών συντονιστών και υπογράφουμε τη δήλωση συμμετοχής που έχει αποσταλεί από τις 12/9/2022, προσθέτοντας τη φράση «…και εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ από 28/9/2022..».

Αναλυτικά τα θέματα στην παράσταση διαμαρτυρίας έχουν ως εξής:

1. Τοποθετήσεις νεοδιόριστων: Υπενθυμίσαμε ότι οι τοποθετήσεις έγιναν, χωρίς να υπολογισθούν τα μόρια από την συνολική προϋπηρεσία τους όπως ορίζουν τα προεδρικά διατάγματα 50/96 και 144/97. Ήταν υποχρεωμένη η Δ/νση να υπολογίσει τη μοριοδότηση των συναδέλφων από την συνολική προϋπηρεσία για περιπτώσεις ισοβαθμίας σε οικογενειακά κριτήρια, εντοπιότητα, συνυπηρέτηση και όχι τη σειρά του πίνακα. Η απάντηση ήταν ότι οι τοποθετήσεις έγιναν όπως και την περσινή χρονιά (που απουσίαζαν οι αιρετοί από το ΠΥΣΠΕ).

2. Πακέτα ειδικοτήτων: Καταγγείλαμε το γεγονός ότι η ΔΙΠΕ Σάμου έφτιαξε τα πακέτα με τέτοιο τρόπο, πού όχι μόνο δεν καλύπτονται οι ώρες στα πολυθέσια σχολεία (ούτε καν στο πρωινό τους πρόγραμμα!), ενώ ταυτόχρονα οι συνάδελφοι εξαναγκάζονται σε μετακίνηση σε 3 ή 4 σχολεία για συμπλήρωση ωραρίου. Τις ώρες που απομένουν στα πολυθέσια ποιος θα τις καλύψει; Μήπως οι δάσκαλοι; Μήπως ξαφνικά ξεχνάμε επιλεκτικά τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών στα μεγάλα σχολεία για να δείξουμε πως κάνουμε έργο στα μικρότερα; Μήπως είναι πολύ υποκριτικό όλο αυτό, αφού, αν όντως τους ενδιέφερε, θα μπορούσαν να προσλάβουν κι άλλους εκπαιδευτικούς και να καλυφθούν τα πάντα χωρίς προβλήματα; Χαρακτηριστικά αναφέρουμε:

· Ειδικότητα σε πολυθέσιο σχολείο με ανάγκη 18 ωρών στη πρωινή ζώνη και 2 ώρες στο ολοήμερο (σύνολο 20), τοποθετήθηκε με λιγότερες ώρες , χωρίς να καλύπτει την πρωινή ζώνη, ενώ τελικά μετακινείται σε άλλα 2 σχολεία. Ποιος θα τις κάνει τις ώρες που λείπουν;

· Επίσης σε 2 πολυθέσια σχολεία δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη Μουσικός. Μήπως και αυτές τις ώρες να τις καλύψουν οι δάσκαλοι;

· Το τραγελαφικό ήταν ότι τοποθέτησαν σε Δημοτικό δύο εκπ/κούς Γαλλικής Γλώσσας δίνοντας από μία ώρα στον καθένα για μάθημα ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΑΞΗ! Τέτοιο ενδιαφέρον για τα παιδιά!

Πάγια θέση της Ανεξάρτητης Επικοινωνίας είναι ότι είμαστε κάθετα ενάντια στα πακέτα σχολείων, γιατί δημιουργούν ανυπέρβλητα παιδαγωγικά και λειτουργικά ζητήματα στα σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί Ειδικοτήτων πρέπει πρώτα να τοποθετούνται -κατόπιν δήλωσής τους- σε κάποιο σχολείο καλύπτοντας πρωινό και ολοήμερο πρόγραμμα και στη συνέχεια να διατίθενται από το ΠΥΣΠΕ για συμπλήρωση ωραρίου σε άλλες πολυθέσιες ή ολιγοθέσιες μονάδες, αφού δηλώσουν σχολεία προτίμησης, όπως γινόταν στο παρελθόν, και με βάση τις διαθέσιμες ώρες.

Η απάντηση της ΔΙΠΕ ήταν ότι τα πακέτα έγιναν σύμφωνα με τα κενά που δήλωσαν οι Δ/ντές των σχολείων… Τις ώρες των ειδικοτήτων όμως δεν χρειάζεται να τις δηλώσουν οι δ/ντές των σχολείων, επειδή προβλέπονται από το ωρολόγιο πρόγραμμα! και είναι γνωστές και στη ΔΙΠΕ Σάμου. Είναι επιεικώς απαράδεκτο να εξαναγκάζονται δάσκαλοι να αναλάβουν ώρες Ειδικοτήτων, λειτουργώντας τελικά με δύο μέτρα και δύο σταθμά!

  1. Βελτιώσεις εκπαιδευτικών: Η απάντηση της ΔΙΠΕ Σάμου ήταν ότι έγιναν βελτιώσεις εκπαιδευτικών. Προφανώς όμως όχι όλες οι βελτιώσεις, αφού μόνιμος εκπαιδευτικός που ζητούσε βελτίωση θέσης σε άλλο σχολείο (όπου υπήρχε λειτουργικό κενό) για να συνεχίσει με την τάξη που είχε (παιδαγωγικοί λόγοι) δεν ικανοποιήθηκε. Αντίστοιχα εκπαιδευτικός που ήταν σε διάθεση και έπρεπε να είχε τοποθετηθεί πριν από την τοποθέτηση των αναπληρωτών παρέμεινε στη διάθεση έως ότου βρεθεί κενό στο σχολείο που ήθελε από την αρχή αλλά δεν το έπιανε…
  2. Παράλληλη στήριξη: Οι προσλήψεις που έγιναν στην Α΄ φάση ήταν ελάχιστες. Αποκρύφτηκε το σύνολο των κενών, καθώς δόθηκαν ακριβώς τόσα όσες και οι προσλήψεις, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ότι ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ δικαιούται πλήρη στήριξη από ΕΝΑΝ/ΜΙΑ εκπαιδευτικό. Δεν μας απάντησε πόσες παράλληλες έχει δηλώσει. «Απλώς θα τις δούμε -είπε-όταν γίνουν οι προσλήψεις». Τελικά μόνο τρεις συνάδελφοι προσλήφθηκαν για την παράλληλη στήριξη, αφήνοντας στο έλεος δεκάδες παιδιά και δημιουργώντας χάος στις σχολικές μονάδες.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δε θα νομιμοποιήσουμε την αντιεκπαιδευτική λογική τους που έχει οδηγήσει ορισμένα παιδιά να μοιράζονται τον εκπαιδευτικό ή που δεν είχαν ποτέ παράλληλη στήριξη, οδηγώντας τις οικογένειες τους να καταφύγουν σε ιδιωτικές παράλληλες, πληρώνοντας από την τσέπη τους για παροχές που όφειλε να προσφέρει δωρεάν το κράτος.

5. Σχολεία διευρυμένου ολοήμερου: Μας ενημέρωσε ότι λειτουργούν 3 δημοτικά στη Σάμο (Βαθέος, 1ο Καρλοβάσου και Όρμου Καρλοβάσου) και 2 νηπιαγωγεία (1ο Σάμου και 3ο Καρλοβάσου). Στην Ικαρία 2 δημοτικά (1ο Αγίου Κηρύκου και 1ο Ραχών ) και 1 νηπιαγωγείο (1ο Αγίου Κηρύκου)

6. ΕΔΕ εκπαιδευτικών του ΚΕΔΑΣΥ: Ζητήσαμε να σταματήσει άμεσα η ΕΔΕ εις βάρος των εκπαιδευτικών του ΚΕΔΑΣΥ, για όλους τους λόγους που έχουμε -ως Σύλλογος- αναφερθεί και να αφεθούν επιτέλους οι συναδέλφισσες να επικεντρωθούν στο δύσκολο έργο τους!

Άγιος Κωνσταντίνος ή απλά Άγιος στο νησί της ΣάμουΕνημέρωση για την έκτακτη Γ.Σ.: Στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου την Τρίτη 27/9 στο Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Κωνσταντίνου παρευρέθηκαν περί τους/τις 30 συναδέλφους/ισσες και αναπτύχθηκε εκτεταμένος διάλογος για όλα τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης.

Από τη μεριά μας περιγράψαμε την ανάγκη για ανάπτυξη πολύμορφων αγώνων για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη ζωή απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε.

Αναπτύξαμε τη θέση μας για συνέχιση του αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση-διάλυση του Δημόσιου Σχολείου με όλα τα μέσα και όλες τις αναγκαίες μορφές: επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής από συντονιστές, μέντορες κλπ. από ΔΟΕ, ΑΔΕΔΥ, Πρωτοβάθμια Σωματεία, ενιαία κείμενα για την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας, κάθε αναγκαία μορφή για την ατομική αξιολόγηση όταν προκύψει η ανάγκη.

Τοποθετηθήκαμε υπέρ της στήριξης πρωτοβουλιών κλιμάκωσης ενόψει της Γενικής Απεργίας της 9ης Νοεμβρίου, με πρώτη τη συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας με στάση εργασίας την οποία μας κάλεσε να συνδιοργανώσουμε η ΕΛΜΕ Σάμου την Πέμπτη 29/9.

Τέλος, ζητήσαμε νέο κάλεσμα για εξ αναβολής Γενική Συνέλευση, ώστε να μπορούν να παρθούν αποφάσεις.

Με συλλογική και μαζική δράση συνεχίζουμε τον αγώνα για το δημόσιο σχολείο και την εργασιακή μας αξιοπρέπεια.

Κακαγιάννης Αντώνης, π. Αιρετός ΠΥΣΠΕ Σάμου και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου, antoniskak18@gmail.com - 6944271826/6940556436

Δάλλη Μαρία, π. αναπληρώτρια Αιρετή ΠΥΣΠΕ και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου dalllimar@yahoo.com – 6974476651

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: