Η επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου θα είναι πιθανότατα στις 25 Απριλίου. Έτσι τη Δευτέρα 24 Απριλίου ο Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Προεδρικό Μέγαρο και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα διαλύσει τη Βουλή με πρόταση της κυβέρνησης. Αφού βεβαίως πρώτα διατυπωθεί το «εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας», για την αντιμετώπιση του οποίου, όπως προβλέπει το άρθρο 41 παρ. 2 του Συντάγματος, ζητείται η πρόωρη διάλυση της Βουλής.
Δύο ήμερες μετά, δηλαδή στις 26 Απριλίου, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης θα δώσει τη θέση του σε υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών και ο Γιάννης Οικονόμου τη θέση του σε νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο – ο οποίος θα είναι πιθανότατα ο Άκης Σκέρτσος.
Στις 28 Απριλίου κάθε κόμμα, με γραπτή δήλωσή του, η οποία θα κατατεθεί..
στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πρέπει να δηλώσει το όνομα και το έμβλημά του για όλη την επικράτεια, τα οποία αναρτώνται στη συνέχεια στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών.
Ιδιαίτερα σημαντική ημερομηνία είναι η 2α Μαΐου, καθώς το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου, θα κρίνει – μέσα σε τρεις μέρες – εάν με τις νέες προϋποθέσεις ο πραγματικός ηγέτης του κόμματος Εθνικό Κόμμα – Έλληνες είναι ο καταδικασμένος Ηλίας Κασσιδιάρης. Εάν ο Άρειος Πάγος αποφασίσει ότι η πραγματική ηγεσία του κόμματος είναι άλλη από τη δηλωθείσα, τότε θα αποκλείσει τη συμμετοχή του κόμματος αυτού στις εκλογές.
Παράλληλα το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου θα ανακηρύξει σε δημόσια συνεδρίαση όλους τους εκλογικούς συνδυασμούς.
Διερευνητικές και δεύτερη κάλπη
Εάν από την πρώτη κάλπη δεν προκύψει καμιά κυβέρνηση αυτοδύναμη, που είναι και το επικρατέστερο σενάριο, καθώς το πρώτο κόμμα θα πρέπει να φτάσει το 46% με 47%, τότε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τον αρχηγό του πρώτου κόμματος και θα του δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Η διαδικασία αυτή αναμένεται να κρατήσει το πολύ 9 ημέρες, όπως ορίζει το Σύνταγμα, εφόσον όλοι οι αρχηγοί κρατήσουν την εντολή τρεις ημέρες έκαστος χωρίς αποτέλεσμα.
Εάν και σε αυτή την περίπτωση δεν προκύψει κυβέρνηση, τότε το Σάββατο 27 Μαΐου η Σακελλαροπούλου θα καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε σύσκεψη για να διερευνηθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Με βάση τις θέσεις των κομμάτων θεωρείται αδύνατο να δημιουργηθεί κυβέρνηση και με αυτή τη διαδικασία.
Σε αυτή την περίπτωση η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ορίσει υπηρεσιακό πρωθυπουργό έναν εκ των προέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας (Άρειος Πάγος, Συμβούλιο της Επικρατείας, Ελεγκτικό Συνέδριο). Επικρατέστερος θεωρείται ο Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Πρόκειται για τον αρχαιότερο εκ των τριών προέδρων.
Στις 29 Μαΐου θα ορκιστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση «όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής» υπό τον Σαρμά και στις 30 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία της νέας Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ενώ θα εκλεγούν ο πρόεδρος και οι αντιπρόεδροι της Βουλής. Η Βουλή θα διαλυθεί την επόμενη μέρα και θα προκηρυχθούν εκλογές το πιθανότερο για τις 2 Ιουλίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου