Μέλος των Οικολόγων Πράσινων
Σήμερα γνώρισα την ΜΑΝΑ Ρομά. Ζει σε παράγκα 30 τετραγωνικών, χωρίς ρεύμα, με τον άνδρα και τα παιδιά της. Η μεγάλη κόρη της σπούδασε νοσηλεύτρια, έφυγε απ’ το σπίτι και δουλεύει σε νοσοκομείο, η άλλη τελείωσε το λύκειο και σπουδάζει κομμωτική, ο άλλος θα πάει λύκειο, «σ’ ένα μάθημα έμεινε, θα διαβάσει και θα το περάσει», και τα μικρά δημοτικό. Επτά ψυχές, μαζί με τους γονείς τους εννιά, σε μια παράγκα χωρίς ρεύμα...
Έφερε ένα τραπέζι και καρέκλες, να κάτσουμε στην αυλή της, δίπλα στις γλάστρες της, με κέρασε καφέ κι, ενώ τον έπινα, με κοιτούσε στα μάτια κι έλεγε «Θέλω ρεύμα, να μπορούν να διαβάσουν τα παιδιά μου το χειμώνα, να μπορώ κι εγώ να βάλω πλυντήριο. θέλω δουλειά, δουλειά για μένα και τον άνδρα μου, να μπορέσουμε να φροντίσουμε την οικογένειά μας.
Θέλω το δάνειο που μας έταξαν και μας έδωσαν μόνο το μισό. Θέλω τα παιδιά μου να πηγαίνουν στο σχολείο, όπως όλα τα άλλα, να μην έχουν σκισμένα ρούχα, και να μην τα δείχνει η δασκάλα, λέγοντας «να τα τσιγγανόπουλα». Θέλω τα παιδιά μου να σπουδάσουν, δεν θέλω να κάνω τα ίδια λάθη με την μάνα μου, που μ’ έστειλε μόνο δημοτικό. Θέλουμε μια δύναμη, δώστε μας μια δύναμη να...
ανοίξουμε τα φτερά μας»…
Η μόνη απ’ τον καταυλισμό που στέλνει τα παιδιά της στο σχολείο. Το ομολογεί συνάμα με περηφάνια αλλά και ντροπή. Το μεγάλο της στοίχημα: το Σεπτέμβρη να γεμίσει το σχολείο της γειτονιάς με «τσιγγανόπουλα», να μπορέσουν κι οι άλλοι γονείς να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, να μάθουν γράμματα, ακόμα και τα πιο μεγάλα, αυτά που ενηλικιώθηκαν, «να τους δώσουμε δύναμη να πάρουν τις ζωές τους στα χέρια τους»
press-gr
Ενα ελπιδοφόρο μήνυμα για την ενσωμάτωση των Ρομά έρχεται από την Κεφαλονιά, όπου η Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Ανάπτυξης Αργοστολίου (ΔΕΚΑΑ), σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, καταβάλλει συστηματική προσπάθεια για την εκπαίδευση των πληθυσμών Ρομά.
Το Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι κρίνει την εν λόγω πρωτοβουλία ως «μια από τις ελάχιστες εξαιρέσεις καλής πρακτικής».
«Χρειάστηκε πολλή δουλειά για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των Ρομά», εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος της ΔΕΚΑΑ, κ. Αντ. Λουβερδής, που μαζί με τους συνεργάτες του επισκέπτεται τον καταυλισμό τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και συζητεί μαζί με τις 11 οικογένειες που διαμένουν εκεί. Φέτος, 21 Τσιγγανόπουλα φοίτησαν επιτυχώς σε νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο, ενώ για τη σχολική χρονιά 2010-2011 έχουν εγγραφεί 22. «Εχουμε καθιερώσει έναν χρηματικό έπαινο για τους μαθητές γυμνασίου, ενώ έχουμε εξασφαλίσει υποτροφία για εκμάθηση ξένης γλώσσας», προσθέτει ο πρόεδρος της ΔΕΚΑΑ. Τα παιδιά Ρομά ξεκίνησαν να εγγράφονται στο δημοτικό δειλά δειλά στα μέσα της δεκαετίας του '90. «Θέσαμε κάποιους όρους: έπρεπε τα παιδιά να είναι καθαρά και εμβολιασμένα, εκδώσαμε στις οικογένειες βιβλιάρια υγείας», διευκρινίζει η επιστημονική υπεύθυνη της ΔΕΚΑΑ, κ. Κατερίνα Γαρμπή.
«Στην αρχή, λειτούργησε απογευματινό τμήμα για τους Ρομά, μετά το τμήμα έγινε πρωινό και πλέον τα παιδιά έχουν μοιραστεί σε διάφορα τμήματα», εξηγεί η διευθύντρια του 5ου Δημοτικού Αργοστολίου, κ. Ιωάννα Λαΐνη. «Τα παιδιά απολαμβάνουν τη ζωή στο σχολείο, την οποία προτιμούν από την καθημερινότητά τους στον καταυλισμό». Δυσκολίες αντιμετωπίζουν μόνο στη γλώσσα και στην έκφραση «τις οποίες ξεπερνούν με την ενισχυτική διδασκαλία».
Οι μαθητές Ρομά παρακολουθούν το ολοήμερο σχολείο, ενώ μεταφέρονται με ταξί. «Δενόμαστε πολύ με τους Τσιγγάνους μαθητές, καθώς για αυτούς είμαστε ιδιαίτερα σημαντικοί - είμαστε τα πρότυπά τους», ομολογεί η εκπαιδευτικός
Ιωαννα Φωτιαδη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου