Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Οι κεραίες βρήκαν τον δάσκαλό τους

Δικάζεται αύριο στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο ο εκπαιδευτικός που δίνει αγώνα για την απομάκρυνση κεραιών κινητής τηλεφωνίας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

Στο εδώλιο ο δάσκαλος που… «αποβάλλει» τις κεραίες. Εχοντας στο πλευρό του μια ολόκληρη γειτονιά και πλήθος ψηφισμάτων συμπαράστασης από φορείς και συλλόγους της Θεσσαλονίκης, δικάζεται αύριο στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο ο εκπαιδευτικός Ντίνος Παντελίδης, που δίνει αγώνα για την απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών.

Ο Ντίνος Παντελίδης παραπέμφθηκε κατηγορούμενος έπειτα από μήνυση του ιδιοκτήτη πολυκατοικίας στην οδό Ζαΐμη, όπου είχαν τοποθετηθεί δύο κεραίες κινητής τηλεφωνίας δίπλα σε παιδική χαρά, σε παιδικό σταθμό, στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής, στο 14ο νηπιαγωγείο Συκεών, στα 3ο και 6ο Δημοτικά Σχολεία και 3ο και 6ο Νηπιαγωγεία. Η γειτονιά κινητοποιήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα το 2009, με δημόσιες εκδηλώσεις ενημέρωσης, μαζεύοντας εκατοντάδες υπογραφές και απαιτώντας να φύγουν οι κεραίες («νόμιμη» και παράνομη). Αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων ήταν να υποχρεωθεί ο ιδιοκτήτης να αποσύρει την παράνομη κεραία, που δεν ήταν αδειοδοτημένη.

Δικαίωμα στη ζωή

Ο δάσκαλος που πρωτοστάτησε στις αντιδράσεις κατηγορείται ουσιαστικά επειδή διεκδίκησε μαζί με τους γείτονές του το δικαίωμα να ζουν στη γειτονιά τους χωρίς να… ακτινοβολούνται καθημερινά εδώ και 13 χρόνια. Ο κόσμος της περιοχής που συμμετέχει σ’ αυτό τον αγώνα διεκδικεί:

• Κατάργηση του ν.3431/2006, που δίνει το δικαίωμα στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να εγκαθιστούν όπου θέλουν κεραίες χωρίς την έγκριση των τοπικών κοινωνιών.

• Απομάκρυνση όλων των κεραιών που βρίσκονται κοντά σε χώρους όπου υπάρχουν ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικές χαρές, νοσοκομεία) μέχρι την απόσταση των 500 μέτρων.

• Αποκάλυψη όλων των κεραιών από τα καμουφλάζ εξαπάτησης.

• Πλήρη χαρτογράφηση και έλεγχο νομιμότητας όλων των κεραιών που είναι εγκατεστημένες στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών και άμεση απόσυρση όλων των παράνομων κεραιών.

• Να απομακρυνθούν όλες οι κεραίες που οι συνελεύσεις των γειτονιών δεν συμφωνούν με την εγκατάστασή τους.

• Δημιουργία τομέα δημοτικής πεδιομέτρησης, ο οποίος θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των πολιτών των συλλόγων και των δημοτικών κινήσεων.

• Επανασχεδιασμό του δικτύου κεραιών μετά από μελέτη που θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη της πολιτείας και των τοπικών κοινωνιών, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

«Η δίωξη στον Ντίνο Παντελίδη από τον ιδιοκτήτη της πολυκατοικίας στη οδό Ζαΐμη δεν είναι καθόλου τυχαία κι έχει και συμβολικό χαρακτήρα. Θέλει να φοβίσει και να τρομοκρατήσει όσους/-ες αγωνίζονται για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, να στείλει ένα μήνυμα πως πρέπει να είμαστε πειθαρχημένοι και σιωπηλοί στις αποφάσεις της κάθε εξουσίας που αποφασίζει για τη ζωή μας», αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής που συμπαραστέκονται στον κατηγορούμενο εκπαιδευτικό.

Ο δάσκαλος Ντίνος Παντελίδης εργάζεται στο δημόσιο σχολείο με μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Συμμετέχει στα κοινωνικά κινήματα, τα κινήματα υπεράσπισης δικαιωμάτων και στο εκπαιδευτικό κίνημα. Εκλέγεται για σειρά ετών στα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών. Το 2009 διατελούσε γραμματέας στον Η’ Σύλλογο Θεσσαλονίκης, το 2010-2011 εκλέχτηκε μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) και σήμερα είναι αντιπρόεδρος του ΣΤ’ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσσαλονίκης και αιρετός στο υπηρεσιακό συμβούλιο Π.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας. Αγωνίζεται για το δημόσιο δωρεάν σχολείο, για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: