Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Ενημέρωση από τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου της 19ης Οκτωβρίου 2018

Την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Καρλοβάσου η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου με τη συμμετοχή περίπου 30 συναδέλφων. Έγινε πολύ καλή συζήτηση πάνω στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, αλλά και για κάποια ψηφίσματα που εκκρεμούσαν από το προηγούμενο Δ.Σ. Η προσέλευση δεν ήταν επαρκής για να υπάρχει απαρτία και έτσι οι αποφάσεις πάρθηκαν από το Δ.Σ. σε ανοιχτή συνεδρίαση. Στη διαδικασία συμμετείχαν ενεργά αρκετοί συνάδελφοι/σσες, που πήραν το λόγο και τοποθετήθηκαν για όλα τα θέματα.

1. Για το θέμα της αδιοριστίας και των αγωνιστικών κινητοποιήσεων έγινε πολύ καλή συζήτηση και αντιπαράθεση απόψεων. Από τη μεριά μας καταθέσαμε την ολοκληρωμένη πρότασή μας (μπορείτε να τη δείτε εδώ) και αναπτύξαμε όλους τους λόγους για τους οποίους υπάρχει απόλυτη ανάγκη ρητής, κατηγορηματικής και χωρίς μισόλογα υπεράσπισης της χρονολογίας λήψης του βασικού πτυχίου και της προϋπηρεσίας ως μοναδικών κριτηρίων διορισμού.

Η θέση για «βασικό» (που περιείχε η πρόταση της Ενωτικής Κίνησης στη Γ.Σ. του Συλλόγου) ή «κυρίαρχο» ρόλο της προϋπηρεσίας στα κριτήρια διορισμού (που διατυπώνει σε πρόσφατη ανακοίνωση η πλειοψηφία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας) διευκολύνει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για εισαγωγή προσοντολογίου, είτε του ΟΟΣΑ, είτε τροποποιημένου.

Καμία άλλη παράταξη δεν στήριξε την πρότασή μας και μάλιστα η Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΜΕ) και οι Αγωνιστικές Κινήσεις της άσκησαν έντονη κριτική εμμένοντας στο «διορισμό όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Εμείς επιμείναμε στην υπερψήφιση του αιτήματος για χρονολογία λήψης του βασικού πτυχίου και προϋπηρεσία ως μοναδικά κριτήρια διορισμού χωρίς προσοντολόγια και μάλιστα δεχθήκαμε να μπει σε ψηφοφορία ξεχωριστά από την υπόλοιπη πρότασή μας, ώστε να αποτελεί και θέση του Συλλόγου και να δεσμεύει τον Πρόεδρο στην Ολομέλεια Προέδρων της 20ης Οκτωβρίου. Η πρότασή μας υπερψηφίστηκε με 6 υπέρ και 1 κατά (ΑΣΕ-ΠΑΜΕ).

2. Όσο για την απεργία στις 14 Νοεμβρίου που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και την απεργία που είχε αναγγείλει το ΠΑΜΕ στις 8 Νοέμβρη προτείναμε τη συνέχιση της προσπάθειας ώστε να υπάρξει μία απεργιακή κινητοποίηση με πανεργατικά χαρακτηριστικά είτε στις 8 είτε στις 14 Νοέμβρη είτε σε οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Η πρότασή μας υπερψηφίστηκε με 6 υπέρ-1 κατά (ΑΣΕ-ΠΑΜΕ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΑΣΕ-ΠΑΜΕ αντιπρότεινε 3ωρη στάση εργασίας στις 8 Νοέμβρη, ημέρα που είχε κηρυχτεί απεργία από το Εργατικό Κέντρο Σάμου και το ΠΑΜΕ. Την επόμενη μέρα το ΠΑΜΕ, μετά την απόφαση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας για απεργία στις 14 Νοεμβρίου, καλεί τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες που είχαν κηρύξει απεργία στις 8 να την μετακινήσουν στις 14 Νοεμβρίου με στόχο «το συντονισμό του απεργιακού μετώπου σε μια ενιαία ημερομηνία».

3. Για το προσφυγικό και την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, σε μια εκτενέστατη και σε βάθος συζήτηση που έγινε με τη συμμετοχή σχεδόν του συνόλου των παρόντων, καταθέσαμε την πρότασή μας, που μπορείτε να τη δείτε εδώ, που βασίστηκε σε ομόφωνες αποφάσεις της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου του Δεκεμβρίου 2016 και της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου του Μαΐου του 2017 καθώς και την πρακτική πρόταση να υποδεχτούμε ―μαζί και με γονείς― τα προσφυγόπουλα την πρώτη μέρα που θα πάνε στα σχολεία τους.

Η ΑΣΕ-ΠΑΜΕ πρότεινε να απευθύνουμε το κάλεσμα για την υποδοχή και σε άλλους φορείς του νησιού, πράγμα που ενσωματώσαμε στην πρότασή μας. Στη συνέχεια όμως πρότεινε την προσθήκη στο κείμενο δύο θέσεων οι οποίες θεωρήσαμε ότι αλλοιώνουν το πνεύμα και τη φυσιογνωμία του κειμένου. Η Ενωτική Κίνηση -που δεν είναι ΔΑΚΕ- υιοθέτησε τις προσθήκες του ΠΑΜΕ και έτσι διαμορφώθηκε κοινή πρότασή τους που υπερψηφίστηκε με 5 ψήφους έναντι 2 της δικής μας.

4. Για το ψήφισμα καταδίκης των δηλώσεων στη ΔΕΘ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για το οποίο στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ δεν είχε ληφθεί απόφαση (2 υπέρ, 2 κατά, 2 λευκά) έγινα ξανά συζήτηση και ψηφοφορία.

Η Ενωτική Κίνηση (που δεν είναι ΔΑΚΕ) ζήτησε τη διαγραφή του ονόματος του Κυριάκου Μητσοτάκη από το ψήφισμα, κάτι που δεχτήκαμε, καθώς κάτι τέτοιο δεν αλλάζει τίποτα στο πνεύμα και την ουσία του κειμένου, που είναι η εναντίωση στην αντιεκπαιδευτική πολιτική είτε εφαρμόζεται από τη σημερινή είτε από την όποια αυριανή κυβέρνηση. Υπερψηφίστηκε τελικά με 5 υπέρ, 1 κατά (του Προέδρου του Συλλόγου, αιρετού στο ΠΥΣΠΕ Σάμου και στο ΑΠΥΣΠΕ Βορείου Αιγαίου με τη ΔΑΚΕ και επικεφαλής της Ενωτικής Κίνησης που δεν είναι ΔΑΚΕ) και 1 λευκό (το ΠΑΜΕ συνεχίζει να θεωρεί ότι το ψήφισμα «βγάζει λάδι» τη σημερινή κυβέρνηση).

5. Για το ζήτημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των αναπληρωτών ζητήσαμε να τεθεί σε ψηφοφορία το ψήφισμα που υιοθέτησε το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ και, ενώ το ΠΑΜΕ το στήριξε ανεπιφύλακτα, η Ενωτική που δεν είναι ΔΑΚΕ, μετά από παλινωδίες (διατύπωση αμφιβολιών, δήλωση υπερψήφισης από το Γραμματέα του ΔΣ, προβληματισμός για το αν αδικούνται οι αναπληρωτές που δεν έχουν θέση σε συνδικαλιστικό όργανο(!) και άλλα), ζήτησε πίστωση χρόνου (!) για να ενημερωθεί σχετικά και να τοποθετηθεί οριστικά επί του θέματος…

6. Τέλος, για το ζήτημα της αξιολόγησης, υπερψηφίστηκε η απεργία-αποχή από κάθε αξιολόγηση (με την ΑΣΕ-ΠΑΜΕ να καταψηφίζει τη διατύπωση αυτή και να ψηφίζει το πλήρες πλαίσιό της για το θέμα). Θεωρήσαμε σημαντικό να υπάρξει τη συγκεκριμένη στιγμή ρητή και κατηγορηματική απόφαση για απεργία-αποχή από κάθε αξιολόγηση και επιφυλασσόμαστε να βάλουμε σε άλλη συνεδρίαση το συνολικό μας πλαίσιο προς συζήτηση και ψήφιση.

Κρατάμε ως θετικές εξελίξεις ότι:

1. ο Σύλλογος υπερασπίζεται ως μόνα κριτήρια διορισμού την προϋπηρεσία και το βασικό πτυχίο και απαιτεί από τη ΔΟΕ δυναμική υπεράσπισή τους και απόκρουση κάθε προσπάθειας για προσοντολόγιο οποιασδήποτε μορφής,

2. υπάρχει απεργία με πανεργατικά χαρακτηριστικά στις 14 Νοέμβρη (ΑΔΕΔΥ και μια σειρά Ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα και Εργατικά Κέντρα - μεταξύ των οποίων και το μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της χώρας, αυτό της Αθήνας).

3. υπερψηφίστηκε η απεργία-αποχή από κάθε αξιολόγηση και αποτελεί απόφαση-θέση του Συλλόγου.

4. ο Σύλλογος επιβεβαίωσε επί της αρχής τις ομόφωνα ψηφισμένες θέσεις (σε δύο Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις του) για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.

Για το ζήτημα της καταδίκης των δηλώσεων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, φαίνεται ότι είναι υπέρτερη η ταύτιση του επικεφαλής της Ενωτικής Κίνησης που δεν είναι ΔΑΚΕ και Προέδρου του Συλλόγου που είναι αιρετός στο ΠΥΣΠΕ Σάμου και στο ΑΠΥΣΠΕ Βορείου Αιγαίου εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ, αλλά δεν είναι ΔΑΚΕ, με τη ΔΑΚΕ και τη ΝΔ και τον αρχηγό της (ζαλιστήκατε, ε;) και η συμμόρφωση με το «τράβηγμα του αυτιού» από τα κεντρικά της ΔΑΚΕ από την εναντίωση σε θέσεις και πολιτικές που το εκπαιδευτικό κίνημα αντιπαλεύει, όποιος κι αν τις εκφράζει και προσπαθεί να εφαρμόσει (έστω και πλευρές τους). Και ατυχώς, το ΠΑΜΕ αντιπολιτεύεται αποκλειστικά τη σημερινή κυβέρνηση με την αυτοπροβαλλόμενη ως επόμενη να μένει στο απυρόβλητο.

Για το ζήτημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των αναπληρωτών, είναι αδιανόητο να υπάρχουν αρνήσεις για την ανεπιφύλακτη στήριξη της πλήρους εξίσωσης όλων των δικαιωμάτων των αναπληρωτών συναδέλφων μας (άρα και των συνδικαλιστικών) με οποιοδήποτε πρόσχημα, και μάλιστα από αναπληρωτές που είναι εκλεγμένοι σε συνδικαλιστικά όργανα.

Μαζικοί, αποφασιστικοί αγώνες για την ανατροπή της πολιτικής τους!

Θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους!

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: