Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Πρόταση για ένα μεταβατικό σύστημα μόνιμων διορισμών στην Εκπαίδευση, του Λάμπρου Σιδερά

H λέξη κλειδί στο νέο σύστημα ΜΟΝΙΜΩΝ διορισμών εάν έρθει το φθινόπωρο θα πρέπει είναι μεταβατικό.

Πρέπει το υπουργείο να θεσπίσει μεταβατικό σύστημα μόνιμων διορισμών υπο την εποπτεία του ΑΣΕΠ με 3 αθροιστικά κριτήρια :

α) προϋπηρεσία (1 μόριο για κάθε μήνα εργασίας)

β) ημερομηνία κτήσης πτυχίου

γ) με μοριοδότηση τελευταίου ΑΣΕΠ (2008), σε όποιον κλάδο υπάρχουν επιτυχόντες.

Η μεταβατικότητα πρέπει να βασιστεί στο γεγονός οτι τα τελευταία 10 χρόνια λόγω μνημονίων δεν έγινε κανένας μόνιμος διορισμός εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα τα οργανικά κενά να τα καλύπτουν αναπληρωτές με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Επίσης στο γεγονός οτι λόγω μνημονίων δεν έγινε επίσης κανένας γραπτός διαγωνισμός εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ τα τελευταία 10 χρόνια .

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής που περιήλθε η χώρα λόγω των μνημονίων είναι ότι σήμερα υπάρχουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί με μεγάλη προϋπηρεσία η οποία δεν πρέπει να αγνοηθεί απο την πολιτεία. Επίσης τέλος θα πρέπει να στηριχθεί και στην απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου που ορίζει ότι συμβάσεις εκπαιδευτικών που διαθέτουν 36 μήνες προϋπηρεσία πρέπει να μετατρέπονται σε αορίστου.

Να σημειώσουμε οτι οι εκπαιδευτικοί ως αναπληρωτές σήκωσαν το βάρος των μνημόνιων και με κόπους και θυσίες κράτησαν ανοιχτά τα σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε οτι κάθε χρόνο οι προσλήψεις αναπληρωτών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φτάνουν τις 24.000. Υπάρχουν δηλαδή σήμερα χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί με 5 έως 10 χρόνια προϋπηρεσία!

Στην Κύπρο ήδη υπάρχει μεταβατικό σύστημα μόνιμων διορισμών με κύριο στοιχείο την προϋπηρεσία).

Λάμπρος Σιδεράς

ΠΕ70

Δεν υπάρχουν σχόλια: