Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

ΔΟΕ: 4.032 τα κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Σε 4.032  ανέρχονται τα λειτουργικά κενά στην πρωτοβάθμια, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σε σημερινή συνέντευξη τύπου η ΔΟΕ.  Οι μεγαλύτερες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό (δασκάλους, νηπιαγωγούς, ειδικότητες, ειδική-παράλληλη στήριξη) εντοπίζονται κυρίως στην Αθήνα, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Ειδικότερα, στην Α΄ Αθήνας τα κενά φτάνουν τα 242, στη Β’ Αθήνας τα 259, στη Γ’ Αθήνας τα 240, στην Ανατολική Αττική τα 225 και στη Δυτική Αττική τα 144. Χειρότερη είναι η κατάσταση στα Δωδεκάνησα όπου τα κενά ανήλθαν στα 300, ενώ στο Ηράκλειο καταγράφηκαν 213 και στο Ρέθυμνο 152.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δεύτερο κύμα προσλήψεων θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου με στόχο να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερα κενά, όπως είχε αναφέρει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Απαιτούνται μόνιμοι διορισμοί

Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ χαρακτήρισε σημαντική την κάλυψη των κενών κατά την πρώτη φάση προσλήψεων, υπογράμμισε ωστόσο ότι τα 4.000 κενά στην πρωτοβάθμια αναδεικνύουν τις τεράστιες ανάγκες που έχουν τα σχολεία σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Με αίτημα να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά στη δεύτερη φάση, ο Θανάσης Κικινής επανάλαβε το πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας για την υλοποίηση των μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση.

Όπως τόνισε, ο μεγάλος αριθμός των αναπληρωτών που προσλαμβάνονται στα σχολεία δείχνει ότι οι εκπαιδευτικοί δεν καλύπτουν έκτακτα κενά. Αντίθετα έχει αποδειχθεί ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ζήτησε από τη νέα πολιτική ηγεσία να δεσμευθεί για την πραγματοποίηση διορισμών και στη γενική εκπαίδευση, πέρα από τις 4.500 μόνιμες προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή.

Υπενθύμισε επίσης ότι η ΔΟΕ είχε υποβάλλει σχετικό αίτημα όπου συζητήθηκε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να διερευνηθούν οι λόγοι για τους οποίους δεν πραγματοποιούνται μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση, αλλά και για το ζήτημα της άνισης αντιμετώπισης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε σχέση με τους μόνιμους σε επίπεδο αμοιβών και δικαιωμάτων.

Σε ό,τι αφορά τη δίχρονη προσχολική αγωγή, ο Θανάσης Κικινής υπογράμμισε την ανάγκη καθολικής εφαρμογής του μέτρου, ενώ στηλίτευσε τη στάση της ΚΕΔΕ και του Γιώργου Πατούλη κάνοντας λόγο για προσπάθεια υπονόμευσης του μέτρου.

Δείτε εδώ και εδώ όλα τα λειτουργικά κενά

Δεν υπάρχουν σχόλια: