Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Νέα βάρβαρη επίθεση ενάντια στις συλλογικές συμβάσεις, τα εργατικά δικαιώματα και τα συνδικάτα

«Παρουσιάζουμε σήμερα ένα μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο-τομή στην αγορά εργασίας υπέρ των εργαζομένων, των συνεπών επιχειρήσεων, της πλήρους απασχόλησης, της αύξησης των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία και της νομιμότητας στην αγορά εργασίας»

αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, σχετικά με τις διατάξεις του υπουργείου που ενσωματώνονται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, το οποίο μπήκε στη Διαβούλευση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βρούτσης αναφέρει ότι επιβεβαιώνεται η σταθερή μας θέση για την ανεξαρτησία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την ενίσχυση της συλλογικής αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων, ενώ, ταυτόχρονα, εναρμονιζόμαστε με την επικρατούσα ευρωπαϊκή πρακτική.

Είναι όμως έτσι;

Ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας δέχεται συντριπτικά πλήγματα και στην ουσία καταργείται η δυνατότητα των εργαζομένων να διεκδικούν συλλογικά καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να μην εφαρμόζουν τις κλαδικές συμβάσεις και να μειώνουν τους μισθούς που αυτές προβλέπουν, ενώ και σε τοπικό επίπεδο οι μισθοί των εθνικών κλαδικών συμβάσεων θα μπορούν να μειώνονται με τοπικές συμβάσεις. Έτσι, οι αρχές της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων και της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης, που επανέφερε κουτσουρεμένα και στρεβλά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καταργούνται ξανά από την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Η κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, με τις δυνατότητες που δίνονται στους εργοδότες να μην τις εφαρμόζουν και το παραπέρα χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, σε συνδυασμό με τα νέα προκλητικά προνόμια στο κεφάλαιο, που περιλαμβάνει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, καταρρίπτουν το μύθο ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι για όλους.

Η ανάπτυξη τους προϋποθέτει την εξαθλίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα, μέχρι τα βαθιά γεράματα και το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα υποταγμένο με άφωνα συνδικάτα. H κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να παραδώσει άμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους τα "δωράκια" που εξήγγειλε πριν μερικές μέρες στη ΔΕΘ, στέλνοντας το βαρύ λογαριασμό γι αυτά στην εργατική τάξη, το λαό.

    Στο πολυνομοσχέδιο «προβλέπονται όροι, που ουσιαστικά καταργούν τις όποιες κλαδικές συμβάσεις είχαν απομείνει ... Η υπερίσχυση των τοπικών συμβάσεων έναντι των εθνικών έρχεται να μειώσει ακόμα περισσότερο τον κατά 25% συμπιεσμένο μέσο μισθό. Εγκαινιάζεται η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, που αποτελεί απαίτηση των βιομηχάνων και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων και στις οποίες "νόμιμα" θα καταστρατηγείται κάθε εργατικό λαϊκό δικαίωμα, ενώ στο ίδιο νομοσχέδιο έρχονται και οι νέες αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, συνέχεια αυτών που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και προωθεί το φακέλωμα των συνδικάτων, των εργαζόμενων, επιχειρεί να βάλει τους αγώνες των εργαζομένων και τη συνδικαλιστική δράση στο γύψο.

   Το πολυνομοσχέδιο ορίζει ως ανώτατη αρχή τον υπουργό Εργασία, «ώστε να καθορίζει με υπουργικές αποφάσεις το συνδικαλιστικό νόμο και τα καταστατικά των Σωματείων, να τα υπερβαίνει, καθώς θα ορίζει και τον τρόπο λήψης αποφάσεων τους» και «προωθεί το φακέλωμα της συνδικαλιστικής δράσης»".

Όλοι οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα, όλες οι ταξικές δυνάμεις με ενότητα δράσης και αποφασιστικότητα πρέπει να απαντήσουν άμεσα.

Οι καιροί ού μενετοί.

Το δυσοίωνο μέλλον που μας ετοιμάζουν είναι εδώ!

Το μέλλον μας, το μέλλον των παιδιών μας, εξαρτάται από τις απαντήσεις που θα δώσουμε, από αυτά που πρέπει να κάνουμε.

Όλοι στον αγώνα για την ανατροπή των αντεργατικών μέτρων, για καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας, για ένα καλύτερο μέλλον.

Επιμέλεια-σχόλιο: Α.Κ.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: