Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Δ/Ν ΣΑΜΟΥ ΣΤΗ ΔΙΠΕ ΣΑΜΟΥ

Μόνιμοι διορισμοί - υπερωρίες αναπληρωτών - λειτουργικά κενά
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 28/11, παράσταση διαμαρτυρίας στην Α/βάθμια Εκπ/ση Σάμου με τα εξής θέματα: Μόνιμοι Διορισμοί - υπερωρίες αναπληρωτών και λειτουργικά κενά που απομένουν στο νησί μας.
Αρχικά, η Δ/ντρια Εκπ/σης συμφώνησε με τις θέσεις της ομοσπονδίας (ΔΟΕ), στο θέμα της ανάγκης μόνιμων διορισμών. Στο δεύτερο θέμα, για τις υπερωρίες των εκπαιδευτικών στα ολιγοθέσια σχολεία, μας απάντησε ότι, στα ολιγοθέσια σχολεία που υπάρχει και δάσκαλος στα ολοήμερα και ειδικότητες, βάσει νομοθεσίας δεν προβλέπονται υπερωρίες. Είπε μάλιστα ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία με άλλες ΔΙΠΕ (Δωδεκανήσου και Κυκλάδων), υπερωρίες δίνονται μόλις σε δύο ολιγοθέσια από όλα τα σχολεία ευθύνης τους…

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι ακριβώς επειδή γνωρίζαμε αυτή την ιδιαιτερότητα των ολιγοθεσίων, ήμασταν οι μόνοι που στις συνεδριάσεις του ΠΥΣΠΕ για τα λειτουργικά κενά (στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού), προσπαθήσαμε να βρούμε μια βιώσιμη λύση που να περιλαμβάνει τις ειδικότητες μαζί με το πρόγραμμα των ΠΕ70, όπως διαμορφωνόταν μέχρι τώρα. Φάνηκε ότι για να μην υπάρξει ζήτημα με τις υπερωρίες, οι ώρες των ειδικοτήτων δε θα μπορούσαν να ξεπερνούν τις 4 ανά σχολική μονάδα ολιγοθεσίου κι αυτό με προσεκτικό σχεδιασμό του ωρολογίου προγράμματος.

Την ίδια στιγμή ο αιρετός της ΔΑΚΕ ζητούσε 4 και 5 διαφορετικές ειδικότητες σε κάθε ολιγοθέσιο (δηλαδή 8-10 επιπλέον ώρες), πράγμα εξωπραγματικό, που το ξέρουν καλά όσοι έχουν δουλέψει σε ολιγοθέσια κι έχουν προσπαθήσει να βγάλουν πρόγραμμα. Καλά τα κούφια λόγια, ακούγονται όμορφα στ΄ αυτιά, αλλά όταν έρχεται η ώρα για το λογαριασμό, πληρώνουν τελικά αυτοί που δε φταίνε.
Εμείς προτείναμε σήμερα, ως ύστατη λύση, να επανεξετασθούν τα σχολικά προγράμματα των ολιγοθεσίων, ώστε να βρεθούν λύσεις και να αποδοθούν οι υπερωρίες των δασκάλων.
Αλλά και στο τρίτο θέμα για τα λειτουργικά κενά φάνηκε πως η σπέκουλα καλά κρατεί από τη μεριά του αιρετού της ΔΑΚΕ και προέδρου του Συλλόγου, για λόγους εντυπωσιασμού και μόνο. Ό,τι έχει ειπωθεί από τη μεριά του για το δήθεν ακάλυπτο κενό του 2ου Δ.Σ. Σάμου που δημιουργήθηκε με την μετακίνηση της αναπληρώτριας από τη Σάμο στη Λάρισα, φάνηκε και πάλι πως ήταν λόγια του αέρα, αφού η ίδια η Δ/ντρια Εκπ/σης είπε πως το κενό καλύφθηκε άμεσα από την απόσπαση εκπαιδευτικού από το Δ.Σ. Θύμαινας (με δική της αίτηση).
Επιπλέον, αυτή τη στιγμή έχει μετακινηθεί συνάδελφος από το Δ.Σ. Βουρλιωτών στο 2ο  Σάμου για να καλύψει νέο λειτουργικό κενό και στην ερώτησή μας, αν υπάρχουν άλλα κενά ΠΕ70 σήμερα, μάς είπε ότι υπάρχει αυτό το κενό του 2ου, το οποίο θα δηλωθεί και όταν καλυφθεί, θα επιστρέψει η συνάδελφος στους Βουρλιώτες.
Τέλος, πλην των κενών σε ειδικότητες, υπάρχουν κενά σε επτά Παράλληλες δασκάλων, δύο νηπιαγωγών, ένα κενό σε τάξη υποδοχής και τάξεις ΔΥΕΠ.
Όσον αφορά τα κενά ειδικοτήτων στο Δ.Σ. Μαραθοκάμπου (Πληροφορικής, Μουσικής και Θεατρικής Αγωγής), για τα οποία ρώτησαν εκπαιδευτικοί του σχολείου, η Δ/ντρια Εκπαίδευσης και ο αιρετός της ΔΑΚΕ επέμεναν ότι υπάρχουν μόνο αυτά της Πληροφορικής και της Μουσικής και όχι της Θεατρικής Αγωγής και πως δε συζητήθηκε ποτέ κάτι άλλο στο ΠΥΣΠΕ. Με την παρέμβασή μας και διαβάζοντας τον πίνακα του ΠΥΣΠΕ τούς δείξαμε τα κενά ειδικοτήτων στο Δ.Σ. Μαραθοκάμπου, επιβεβαιώνοντας τελικά τους εκπαιδευτικούς του σχολείου. Τότε, αναγκάστηκε η πρόεδρος του ΠΥΣΠΕ να φέρει τον πίνακα των λειτουργικών κενών, από όπου αποδείχτηκε του λόγου μας το αληθές. Τελικά τις ώρες της Θεατρικής Αγωγής και της Μουσικής τις κάνει η Δ/ντρια του σχολείου (ΠΕ70). Τους ενημερώσαμε λοιπόν ότι από τη στιγμή που οι ώρες καλύπτονται, δεν φαίνονται πλέον ως λειτουργικά κενά και δεν δηλώνονται από τη ΔΙΠΕ. Η θέση μας είναι ότι οι ώρες των Ειδικοτήτων δεν πρέπει να καλύπτονται από δασκάλους.

Τέλος, ζήτησε η πλειοψηφία της Ενωτικής να γίνει πλήρους ωραρίου εκπαιδευτικός ΠΕ07/Γερμανικής Γλώσσας. Η Δ/ντρια Εκπ/σης είπε ότι μέχρι πρόσφατα, υπήρχαν ακάλυπτες μόνο δύο ώρες γερμανικών στο Δ.Σ. Μυτιληνιών, οι οποίες όμως  καλύφθηκαν από διάθεση της ΔΙΔΕ Σάμου.

Πιο συγκεκριμένα, μας ενημέρωσε ότι στην Α΄ φάση ζητήθηκε κενό Γερμανικών πλήρους ωραρίου, αλλά το υπουργείο έστειλε ΑΜΩ, ξαναζητήθηκε πλήρες κενό και στη Β΄ φάση έστειλαν και 2η ΑΜΩ. Παρά το γεγονός λοιπόν ότι ακάλυπτες ώρες δεν υπάρχουν πλέον, η Δ/ντρια Εκπ/σης φάνηκε να υιοθετεί τη θέση της Ενωτικής (!) και δήλωσε ότι θα γίνει και πάλι αίτημα από τη ΔΙΠΕ Σάμου για πλήρους…


Για να αναβαθμισθεί όμως εκπαιδευτικός πρέπει να υπάρχει ήδη λειτουργικό κενό πλήρους ωραρίου      Αυτή τη στιγμή στη Σάμο, όχι λειτουργικό κενό δεν υπάρχει, αλλά υπάρχει και πλεονάζουσα συνάδελφος. Υπάρχει, λοιπόν, μια ρητορική χωρίς αντίκρισμα, είτε για να ικανοποιηθεί η συνάδελφος είναι για να ανοίγουν πηγαδάκια σχολίων... Αν υπήρχε δυνατότητα κάλυψης πλήρους στην Α΄ και Β΄ φάση, το υπουργείο θα μπορούσε απλά να το κάνει…
Εμείς όμως οφείλουμε να ρωτήσουμε:
F από τη στιγμή που όχι μόνο δεν υπάρχει κανένα κενό πλέον στα γερμανικά, αλλά υπάρχει και 2η εκπαιδευτικός Γερμανικών από διάθεση της ΔΙΔΕ, που πλεονάζει (και τοποθετήθηκε στο Δ.Σ. Βαθέος για 15 ώρες!), πώς θα αναβαθμισθεί από δω και πέρα η συνάδελφος σε πλήρους; Μήπως καλλιεργούνται ψεύτικες ελπίδες σε εκπαιδευτικούς για επικοινωνιακούς και προεκλογικούς λόγους ή μήπως γίνεται προσπάθεια να επωφεληθεί συγκεκριμένη συνάδελφος;  
F Γιατί αυτή η φωτογραφική ξαφνική ευαισθησία της Ενωτικής, τη στιγμή που άλλοι εκπαιδευτικοί γίνονται λάστιχο από σχολείο σε σχολείο;
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ! 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Κακαγιάννης Αντώνης
Αιρετός ΠΥΣΠΕ Σάμου και μέλος του Δ.Σ.
6940556436 - 6944271826 - 22730.61231

Δάλλη Μαρία
Αναπληρώτρια  Αιρετή ΠΥΣΠΕ, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ.
6974476651 - 22730.32940

Δεν υπάρχουν σχόλια: