Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Το πρόβλημα στέγασης του Ειδικού Νηπιαγωγείου Σάμου

Αγαπητοί συνάδελφοι/ισσες,

για το πρόβλημα στέγασης του Ειδικού Νηπιαγωγείου στη Σάμο σας ενημερώνουμε τα εξής:

1. Οι εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Εκπαιδευτικοί – ΕΕΠ – ΕΒΠ), που όλο αυτό το διάστημα κρατούν όρθια τα Ειδικά Σχολεία, γνωρίζουν καλά ότι πρέπει να είναι ανοιχτά, επειδή ο εκπαιδευτικός χρόνος που χάνεται από το κλείσιμό τους, δύσκολα θα μπορούσε να αναπληρωθεί. Οι εκπαιδευτικοί έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις – διεκδικήσεις για την ασφαλή και παιδαγωγικά επαρκή λειτουργία των σχολείων, με επιπλέον μέτρα προστασίας, που παρόλα αυτά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και η Κυβέρνηση αρνούνται να ακούσουν. Δυστυχώς όμως το ΥΠΑΙΘ και η Κυβέρνηση της ΝΔ με την επίκληση της «ατομικής ευθύνης», προσπαθούν όλο αυτό το διάστημα να καλύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες.

2. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι εκπαιδευτικοί του Ειδικού Νηπιαγωγείου (Νηπ/γος – ΕΕΠ – ΕΒΠ), παρά τις αντίξοες συνθήκες και το διαχρονικό στεγαστικό πρόβλημα του Σχολείου δίνουν μόνοι τους τη μάχη να κρατήσουν ανοιχτό και ασφαλές το Νηπιαγωγείο, ώστε να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών τους. Δίνουν μάχη για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος για την ολόπλευρη στήριξή και ανάπτυξή των μαθητών τους σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο για την απόκτηση γνωστικών, συναισθηματικών, κοινωνικών δεξιοτήτων, για την αυτόνομη διαβίωση. Με την αύξηση του μαθητικού πληθυσμού του Νηπιαγωγείου, αναζητούν και εφαρμόζουν τις καλύτερες δυνατές επιλογές όσο αφορά στους διαθέσιμους χώρους που έχουν στη διάθεσή τους (οι οποίες είναι αρκετά περιοριστικές), με γνώμονα πάντα τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τη βελτίωση του εκπαιδευτικού- διδακτικού έργου. Είναι προφανές ότι η προηγούμενη πολύ μικρών διαστάσεων αίθουσα δεν μπορεί να διασφαλίσει ούτε την ασφάλεια ούτε τις βασικές υγειονομικές - παιδαγωγικές προδιαγραφές.

3. Η ευθύνη για την εξεύρεση του πλέον μόνιμου και κατάλληλου χώρου για τη στέγαση του Ειδικού Νηπιαγωγείου ανήκει στους αρμόδιους φορείς (ΥΠΑΙΘ, ΔΙΠΕ, Δήμος). Ζητάμε, μόνιμη λύση που θα στηρίζει και θα ικανοποιεί :

· το παιδαγωγικό & διδακτικό έργο των εκπαιδευτικών,

· τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών,

· την τήρηση των κανόνων ασφάλειας - υγιεινής και

· τα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω πανδημίας

4. Οι εκπαιδευτικοί του νηπιαγωγείου ζήτησαν διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία του Δ.Σ. για να συναντηθεί μαζί τους στο νηπιαγωγείο. Πρότειναν επίσης τηλεφωνική παρέμβαση -παρουσία όλων, στήριξης στα δίκαια αιτήματά τους στη ΔΙΠΕ και στο Δήμο, πράγμα που δεν έγινε. Επιχείρησαν την επικοινωνία και τη συνεργασία με το σύνολο του Δ.Σ. του Συλλόγου, στήριξη και κινήσεις σε συντονισμό και αμφίδρομη ενημέρωση. Αντίθετα, οι «παραιτημένοι» εκπρόσωποι της «Ενωτικής» προχώρησαν κατά την πάγιά τους τακτική σε μονόπλευρες παραταξιακές κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα.

5. Τέλος, η ανακοίνωση της «Ενωτικής», απαξιώνει και προσβάλλει το σύλλογο των εκπαιδευτικών της Ικαρίας με το να παίρνει θέση σε ζητήματα της Ικαρίας, ερήμην του εκεί Συλλόγου.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: