Τη Δευτέρα θα συζητηθεί στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής αναφορικά με το ζήτημα των κυρώσεων σε 114 διευθυντές σχολείων που συμμετείχαν στην απεργία-αποχή των σωματείων τους από τις διαδικασίες της αξιολόγησης.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογραμμίζει πως οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε απεργία-αποχή που κήρυξαν τα σωματεία στα οποία ανήκουν, ασκώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους.
«Ουσιαστικά διώκονται για τη συμμετοχή τους σε προκηρυγμένη μορφή διαμαρτυρίας μέσα από τα σωματεία τους, την οποία μάλιστα δεν είχε προσβάλει μέχρι στιγμής δικαστικά ο εργοδότης τους, δηλαδή το ΥΠΑΙΘ» αναφέρει, ζητώντας την άρση των «απαράδεκτων κυρώσεων και απειλών».
Ανάλογη ερώτηση κατέθεσαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του
Νίκου Φίλη, σημειώνοντας πως οι κυρώσεις αυτές δείχνουν ότι «καταρρέει για πολλοστή φορά η αξιοπιστία της κας Κεραμέως, η οποία διαβεβαίωνε ότι η προωθούμενη αξιολόγηση στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα. Αξιοσημείωτο είναι ότι και η τιμωρητικού χαρακτήρα ρύθμιση του άρθρου 56§ 5, 6 του ν. 4823/2021 σε βάρος διευθυντών σχολείων, οι οποίοι άσκησαν το συνταγματικό δικαίωμα στην απεργία, κινείται εκτός του πλαισίου των υπέρ των διωκόμενων εγγυήσεων που κατοχυρώνονται στις συνταγματικές διατάξεις».
Την άμεση άρση του «παράνομου δυσμενούς διοικητικού μέτρου» των κυρώσεων στους 114 διευθυντές και προϊσταμένους σχολείων που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην αξιολόγηση ζήτησε και η ΔΟΕ με επιστολή της στο γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρο Κόπτση.
«Δεδομένου ότι η παράνομη απόφασή σας (η οποία επιβάλλει «ποινές» για συμμετοχή σε απεργία που ουδέποτε κρίθηκε παράνομη) ήδη εκτελείται σε βάρος των συναδέλφων, με αποτέλεσμα να υφίστανται δυσμενείς συνέπειες, σας καλούμε άμεσα εντός του ορίου των 20 ημερών που ορίζει το άρθρο 56, να διαβιβάσετε, ως οφείλετε, τις ενστάσεις μαζί με τους διοικητικούς φακέλους στα αρμόδια Π.Υ.Σ.Π.Ε», υπογραμμίζει η ΔΟΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου