Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Φοροληστεία για τους φτωχούς, φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους

Το 2014 και 2015, με τα πρώτα μνημόνια αλλά και τις «αντιμνημονιακές» κορόνες, ο λαός στο τέλος του δεύτερου χρόνου είχε φορτωθεί συνολικά 43,5 δισ. ευρώ σε φόρους.

- Το 2018, με το 3ο μνημόνιο έφτασε να πληρώνει 48,85 δισ. ευρώ.

- Το 2022, με την ...«υπευθυνότητα» της ΝΔ και με λεζάντα το ...«δεν φέραμε νέους φόρους», έφτασε να πληρώνει 55,31 δισ. ευρώ. Μόλις τους πρώτους δύο μήνες του 2023, ήδη ο λαός έχει πληρώσει 1,2 δισ. ευρώ παραπάνω από αυτά που προϋπολόγιζαν...

Σε αυτήν την πορεία, οι κυβερνήσεις ήταν πολλές και διαφορετικές. Από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σε ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και από εκεί στη ΝΔ. Και τα λαϊκά νοικοκυριά κάθε φορά τα ίδια και χειρότερα. Να κόβουν κι από τα πλέον απαραίτητα για τα παιδιά τους, τη διατροφή τους, την εκπαίδευση, την περίθαλψη, την αναψυχή...

Από πού προήλθαν όμως τα αυξημένα έσοδα; Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, κατά συντριπτική πλειοψηφία οφείλονται στην υπεραπόδοση των φόρων και κυρίως του πλέον άδικου εξ αυτών, δηλαδή του ΦΠΑ. Επιβαλλόμενος οριζοντίως επί φτωχών (κυρίως) και πλουσίων, ο ΦΠΑ απέδωσε στα κρατικά ταμεία στο εντεκάμηνο του 2022 19,828 δισεκατομμύρια ευρώ, 135 εκατ. ευρώ περισσότερα από τον στόχο. Όσον αφορά τις υπόλοιπες πηγές εσόδων μέσω της φορολογίας, οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης (ΕΦΚ) εισέφεραν 6,344 δισ. ευρώ (52 εκατ. ευρώ κάτω από τον στόχο), τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 2,545 δισ. ευρώ (100 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο), ενώ τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 15,436 δισ. ευρώ (154 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο).

Την ίδια ώρα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι «σεσημασμένοι» στις φορολογικές διευκολύνσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους. Ορισμένα παραδείγματα από τα πιο «κραγμένα»:

-- Η «εθελοντική» φορολογία των εφοπλιστών, που ψηφίζουν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, κι ενώ από το 2014 μέχρι σήμερα η χωρητικότητα του ελληνόκτητου στόλου αυξήθηκε κατά 45,8% και εκτοξεύτηκαν τα κέρδη τους... Θυμίζουμε ότι για τους ...άπορους εφοπλιστές, με τον μεγαλύτερο στόλο παγκοσμίως, ισχύουν σήμερα πάνω από 50 φοροαπαλλαγές, που τις διατηρούν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις!

-- Ο «αναβαλλόμενος φόρος», που από κοινού ψήφισαν (το 2014 η ΝΔ, το 2017 ο ΣΥΡΙΖΑ) και εξασφαλίζει τη φοροασυλία των τραπεζών, την ώρα που εκείνες μόνο τη φετινή χρονιά κατέγραψαν κέρδη 3 δισ. ευρώ και μέσα στο 2023 ετοιμάζονται να ξεσπιτώσουν δεκάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες.

-- Ο Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων με 200 απαλλαγές και εκπτώσεις. Απαλλαγές ύψους 1,3 δισ. ευρώ είχαν 53.021 επιχειρήσεις.

-- Τα δισεκατομμύρια των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας που κάποιες από αυτά θα φορολογούνταν με 905 και ακόμη δεν φορολογήθηκε τίποτα

-- Το καθεστώς των άδικων ειδικών φόρων κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα «ενεργειακά προϊόντα», που από κοινού ψήφισαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιούλη, ενσωματώνοντας τη σχετική Οδηγία της ΕΕ, όπως και τις κάθε είδους σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές στους ομίλους, για να «θωρακιστούν» οι «πράσινες» μπίζνες τους...

Για τους μεν μόνιμη φοροληστεία, για τους δε μόνιμες φοροαπαλλαγές και δυνατότητες φοροαποφυγής. Τι να πούμε… Είμαστε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, όπως θα συμφωνούσε και η πάλαι ποτέ τρόικα.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: