Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Μεγάλη συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της εταιρείας «Wolt» των διανομέων στο πλαίσιο της απεργίας τους και των πολυήμερων κινητοποιήσεών τους

Με τη μαζική τους συμμετοχή αντιδρούν στην απόφαση της εταιρείας να μειώσει την αμοιβή τους ανά παραγγελία.

«Όταν ξεκίνησα, η παραγγελία ήταν 2,49 ευρώ, πήγε 2,36, μετά 2,16, τώρα η ελάχιστη μειώνεται στο 1,80, από το οποίο πρέπει να αφαιρέσεις τα έξοδα για τη βενζίνη και το μηχανάκι, την αυτασφάλιση, τον λογιστή... Τη μία φορά δεν μιλήσαμε, τη δεύτερη δεν μιλήσαμε. Ε, τώρα παραπάει», μας λέει διανομέας της Wolt που εργάζεται δύο χρόνια με μπλοκάκι.

Η απεργία έχει συμβολικό βάρος, καθώς οργανώθηκε αποκλειστικά «από τα κάτω», με πρωτοβουλία των εργαζομένων, συνδικαλισμένων και μη, ενώ έχει τη στήριξη της Συνέλευσης Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου, του..

Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Αττικής και του Σωματείου Αυτοαπασχολούμενων Διανομέων Τροφίμων Αττικής. Πολλοί από τους συμμετέχοντες στην απεργία είναι μετανάστες εργάτες, οι οποίοι απασχολούνται με ένα θολό καθεστώς αμοιβών, μέσω σύμβασης έργου από τρίτα πρόσωπα, πληρώνοντας στους έμμεσους εργοδότες τους «χαράτσι» που φτάνει το 30%-35% των εισπράξεων.

Η κινητοποίηση του Σαββατοκύριακου ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη, με την εταιρεία να δηλώνει στην πλατφόρμα της ότι δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους πελάτες της, παρά μόνο «από κοντινά καταστήματα, λόγω φόρτου παραγγελιών».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, περίπου 2.500 δίκυκλα με το γαλάζιο κουτί της Wolt διαδήλωσαν στους δρόμους της Αθήνας, ενώ ακόμα περισσότεροι «ελεύθεροι συνεργάτες» έκλεισαν το app της ηλεκτρονικής εφαρμογής, αρνούμενοι να παραλάβουν παραγγελίες. Ο αριθμός των διανομέων της Wolt στην Αττική υπολογίζεται ότι φτάνει τους 3.500, με τους απασχολούμενους σε εργολάβους να αποτελούν ώς και το 50% του στόλου.

Στο πλαίσιο της τέταρτης μέρας απεργίας των διανομέων στην πλατφόρμα «Wolt» και της συγκέντρωσης έξω από τα γραφεία της εταιρείας, εκπρόσωποι από τα σωματεία και Επιτροπή των απεργών έχουν ζητήσει συνάντηση με την εταιρεία, προκειμένου να πάρουν απαντήσεις στα αιτήματα που έχουν διαμορφώσει.

Ωστόσο, η εταιρεία έχει φτιάξει δική της λίστα και θέλει να επιλέξει με ποιους θα μιλήσει. Συγκεκριμένα, θέλει να αποκλείσει από την Επιτροπή με την οποία θα συναντηθεί, τον εκπρόσωπο του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού.

«Αυτό σημαίνει ότι θέλει να συνεχίσει η αδήλωτη εργασία στους στολάρχες. Αυτό σημαίνει ότι θέλει να συνεχίσουν εκατοντάδες συνάδελφοι μετανάστες να δουλεύουν σε τέτοιες συνθήκες», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Εκτός από το καθεστώς του «συνεργάτη», σημαντικό μέρος των διανομέων εργάζονται σε ακόμα χειρότερες συνθήκες, ως υπάλληλοι «εργολάβων», που τους απασχολούν με λειψά ένσημα και ασφάλιση, ενώ παρακρατούν μεγάλο μέρος των αποδοχών τους.

Την ώρα της κινητοποίησης, έγιναν καταγγελίες ότι στολάρχες απειλούν διανομείς να πιάσουν δουλειά γιατί αλλιώς θα τους "κλείσουν" την εφαρμογή. Στο πλαίσιο αυτό, το Συνδικάτο ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων των διανομέων.

Κάτω από την αποφασιστικότητα των απεργών, στην αντιπροσωπεία θα συμπεριληφθεί ο αντιπρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου.

Απεργοί της Wolt καταγγέλλουν ότι οι αποκαλούμενοι «διαχειριστές στόλου» δρουν ως «νταβατζήδες», επιβάλλοντας ένα είδος «κεφαλικού φόρου» στους απασχολούμενους συμβασιούχους, υποχρεώνοντάς τους να δουλέψουν μέχρι εξόντωσης για να τους φέρουν για παράδειγμα 1.000 ευρώ τον μήνα, από τα οποία παρακρατούν τα 300.

«Όταν ο διαχειριστής τούς έχει ανασφάλιστους ή κολλάει μόνο δύο ένσημα τον μήνα, κονομάει. Λέει, εκεί που δούλευαν 8 ώρες, τώρα θα δουλέψουν 10 και 15 ώρες και θα μου τα βγάλουν τα λεφτά. Η εταιρεία λέει θα πάω την αμοιβή 1,50 ευρώ, θα μου βγάλουν τη δουλειά οι “μαύροι”. Ε, τώρα και οι μαύροι δεν άντεξαν, ξεσηκώθηκαν», λέει χαρακτηριστικά αυτοαπασχολούμενος διανομέας. Μία από τις καταγγελίες στην είναι ότι οι εργαζόμενοι στον εργολάβο δεν δηλώνονται καν με ονόματα, είναι απλοί αριθμοί σε μια εφαρμογή, ενώ υπάρχουν και πολλά εργατικά ατυχήματα ή ακόμα και δυστυχήματα που συγκαλύπτονται, καθώς είναι δύσκολο ακόμα και να διασταυρωθεί η ταυτότητα του θύματος.

Στο μεταξύ, στην κινητοποίηση των εργαζομένων φτάνουν μηνύματα αλληλεγγύης. «Σε μια ώρα ξεκινάει απεργία από τους συναδέλφους της "Wolt" της Γερμανίας. Είμαστε μαζί τους. Τους στέλνουμε κι από εδώ το μήνυμα της νίκης», τόνισαν οι εργαζόμενοι. Στη συνέχεια, από τα μεγάφωνα ακούστηκε μήνυμα αλληλεγγύης που έστειλαν στους συναδέλφους τους, ντελιβεράδες της πλατφόρμας από τη Γεωργία.

«Όλοι μαζί, Έλληνες και μετανάστες, εργαζόμενοι από όλες τις χώρες της Ευρώπης, γινόμαστε μια γροθιά», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού, Γιώργος Στεφανάκης.

ην αλληλεγγύη τους στον αγώνα των διανομέων της «Wolt» στην Ελλάδα, εξέφρασαν οι ντελιβεράδες της «Wolt» στην Γεωργία. Είμαστε δίπλα σας. Όλοι μαζί στον αγώνα. Θα νικήσουμε, ήταν τα λόγια του εκπροσώπου των ντελιβεράδων της «Wolt» στην Γεωργία προς τους διανομείς της «Wolt» στην Ελλάδα.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: