Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Να αλλάξουμε ριζικά το τοπίο στη ΔΟΕ

Τακτική Γενική Συνέλευση, Τρίτη 28 Μάη, 18:30, 1οΔημ. Σχ. Σάμου

Εκλογές για αντιπροσώπους στη Γ.Σ. της ΔΟΕ, Τετάρτη 29 Μάη, 13:00 έως 19:00


Σχολεία Δυτικής Σάμου: 1οΔημ. Σχ. Καρλοβάσου (Πορφυριάδα)

Σχολεία Ανατολικής Σάμου: 1οΔημ. Σχ. Σάμου

 

Αυτές τις ημέρες, σε όλους τους Συλλόγους Π.Ε. της χώρας, πραγματοποιούνται Γενικές Συνελεύσεις και εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων για την 93η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ οι οποίοι στη συνέχεια θα ψηφίσουν για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΟΕ. Σήμερα στο ΔΣ της ΔΟΕ έχουν 3 έδρες η ΔΑΚΕ, 2 η ΑΣΕ, 2 η ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚ), 2 οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ και 2 το ΔΙΚΤΥΟ. Το νέο Δ.Σ. που θα προκύψει θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή και την επιλογή του καθένα και της καθεμίας από εμάς. Στην κρίσιμη αυτή περίοδο κρίνεται η ύπαρξη και το περιεχόμενο του δημόσιου σχολείου, αν οι εκπαιδευτικοί θα μετατραπούμε σε “άβουλους και μοιραίους” ή θα υπερασπιστούμε τον παιδαγωγικό και κοινωνικό ρόλο μας.

Ποια είναι κατά τη γνώμη μας τα κριτήρια των επιλογών μας:

  1. Φάνηκε ξεκάθαρα ότι αυτό που φοβούνται περισσότερο η κυβέρνηση και το κυρίαρχο πολιτικό και συνδικαλιστικό κατεστημένο είναι η μαζική συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις και στις συλλογικές διαδικασίες. Το πολιτικό σκηνικό το έφεραν στα μέτρα τους. Τώρα, θέλουν να τελειώνουν  με τα σωματεία. Ώστε να μην έχουν καμία αντίδραση. Όμως γελάστηκαν. Οι 70 Γ.Σ. με απαρτία και αγωνιστικές αποφάσεις μέτρησαν για όλους και πρώτα απ’ όλα για το Υπουργείο που αιφνιδιάστηκε. Άρα οφείλουμε να είμαστε στη Γενική Συνέλευση και πρέπει να ψηφίσουμε όσο το δυνατόν περισσότεροι στις εκλογές, δίνοντας δύναμη και μαζικότητα στο σωματείο.

2.  Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουμε; Ποιο πρόσωπο μας έκανε κάποια χάρη; Ποια φαίνεται πιο συμπαθής; Όσο και αν κάθε τι έχει τη σημασία του, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι αντιπρόσωποι που θα εκλέξουμε θα ψηφίσουν συγκεκριμένες παρατάξεις στο ΔΣ της ΔΟΕ. Επομένως πρέπει να κρίνουμε ποια στάση κράτησε κάθε δύναμη και ποιο προσανατολισμό θέλουμε να έχει η Ομοσπονδία το επόμενο διάστημα. Εμείς, με κάθε κόστος είμαστε συνεπείς στη μεγαλειώδη μάχη της αξιολόγησης: την κρίσιμη στιγμή στηρίξαμε τα ενιαία κείμενα (και συμβάλαμε με όλες τις δυνάμεις μας στη διαμόρφωσή τους) που μπλόκαραν την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και ανέδειξαν μια ολοκληρωμένη κριτική αντίληψη για το σχολείο μέσα από τις μαζικές εκδηλώσεις της ΔΟΕ. Γνωρίζαμε ότι θα δεχτούμε λάσπη γι’ αυτή την επιλογή. Η ζωή δεν δικαίωσε όμως εκείνες τις δυνάμεις που τότε στη Γ.Σ. του Συλλόγου μάς αποκάλεσαν «αξιολογητές». Είμαστε συνεπείς στη μάχη της ατομικής αξιολόγησης. Οι συνάδελφοι ξέρουν πως όταν η πλειοψηφία της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΔΙΚΤΥΟ) επιχείρησε να μας αδειάσει, εμείς, έστω και μόνοι μας, επιμείναμε από την αρχή για άμεση κήρυξη απεργίας-αποχής από τους Συλλόγους Π.Ε. και ευρύ συντονισμό Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ πριν την ολομέλεια προέδρων.

3.  Το δημόσιο σχολείο αποτελεί για την κυβέρνηση πεδίο βολής. Η αξιολόγηση, η υποχρηματοδότηση των σχολείων κι οι πενιχροί μισθοί είναι ένα μόνο μέρος της επίθεσης που δεχόμαστε. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου ανθούν αντιλήψεις ατομισμού, βίας και επιθετικών συμπεριφορών, οι εκπαιδευτικοί στοχοποιούνται με κάθε αφορμή, σέρνονται σε δικαστήρια και αστυνομικά τμήματα, θεωρούνται υπεύθυνοι/ες για κάθε παθογένεια του εκπαιδευτικού συστήματος. Ταυτόχρονα, η σχολική γραφειοκρατία πολλαπλασιάζεται με ένα πλήθος από πλατφόρμες που αποσπούν τους εκπαιδευτικούς από το παιδαγωγικό τους έργο. Τι Ομοσπονδία επιλέγουμε απέναντι σε αυτή την επίθεση;

4.  Δεν ψηφίζουμε για να δυναμώσουμε την παρουσία κάποιου κόμματος. Υπάρχουν οι ευρωεκλογές γι’ αυτή τη δουλειά. Ίσα ίσα, πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι κομματικές παρατάξεις ακολουθούν τις επιλογές του κόμματός τους, ενώ οι ανεξάρτητες/αυτόνομες ομάδες των Παρεμβάσεων έχουν να απολογηθούν για τη στάση τους μόνο στους/στις συναδέλφους. Η στάση μας έχει στην αφετηρία της την εκτίμηση ότι οι αγώνες μπορούν να ανατρέψουν την κυρίαρχη πολιτική. Βλέπουμε ένα σωματείο που δε θα αρκείται σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, αλλά θα οργανώνει πραγματικούς αγώνες για να μπορούν να επιβάλουν ρωγμές και κατακτήσεις, να ανοίξει δρόμους ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής.

Ψηφίζουμε για μια Ομοσπονδία:

 -που θα εκφράζει τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας

 -που θα υπερασπίζεται το δημόσιο δωρεάν σχολείο ενάντια στην εμπορευματοποίησή του

-που θα υπερασπίζεται την παιδαγωγική ελευθερία ενάντια στην αξιολόγηση και την υποδούλωση των εκπαιδευτικών

-που θα οργανώνει πραγματικούς αγώνες και όχι μόνο συμβολικές διαμαρτυρίες, ως ουρά της ΑΔΕΔΥ

Στην 93η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ, η Ομοσπονδία πρέπει να αλλάξει πορεία!

Η στήριξη των Παρεμβάσεων είναι στήριξη ενός χώρου που έχει πρωτοστατήσει σε όλους τους μεγάλους αγώνες των τελευταίων δεκαετιών στην εκπαίδευση: για τους μισθούς και τις συντάξεις, για τους διορισμούς και τα δικαιώματα των αναπληρωτών, ενάντια στην αξιολόγηση, για ίση μεταχείριση και δημοκρατία μέσα στα σχολεία. Με τη συνεχή και διαρκή παρουσία μας στα σχολεία σκορπίζουμε τα νέφη της παραπληροφόρησης και κάθε επιχείρησης παραπλάνησης ή διασποράς ψευδών ειδήσεων για τον πόλεμο της αξιολόγησης, απαντάμε έμπρακτα σε κάθε φαινόμενο αυθαιρεσίας και αυταρχισμού, υπερασπίζουμε τη δημοκρατία του Συλλόγου Διδασκόντων και τη συλλογική δράση δίπλα σε κάθε συνάδελφο, δείχνουμε τα αντανακλαστικά μας σε κάθε ζήτημα ασφάλειας, όταν τα ντουβάρια πέφτουν και οι σοβάδες καταρρέουν, αποτρέποντας κάθε επιχείρηση συγκάλυψης από όπου και αν προέρχεται.

Είναι πάνω από όλα στήριξη στη γραμμή του μαζικού ασυμβίβαστου αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή, αντιεκπαιδευτική πολιτική, κόντρα στον αυταρχισμό και την καταστολή.

Τα δικαιώματά μας και το δημόσιο δωρεάν σχολείο είναι αδιαπραγμάτευτα!!

Με συναδελφικούς και αγωνιστικούς χαιρετισμούς:

Δάλλη Μαρία, ΠΕ70, 1ο Νέου Καρλοβάσου

Κακαγιάννης Αντώνης, ΠΕ70, δ/ντής Δ.Σ. Μυτιληνιών

Μαντζώρος Φώτης, ΠΕ06, Δ.Σ. Πυθαγορείου

Παπαδήμου Δέσποινα, ΠΕ60,  2οΝ/Γ Σάμου

Πόθα Μαρία, ΠΕ06, ΔιΠΕ Σάμου (μισθοδοσία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: