Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ/Ν ΣΑΜΟΥ: Ματαίωση διεξαγωγής εξετάσεων «τύπου PISA» στη Σάμο

Ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα που έρχονται απ’ όλες τις περιοχές της χώρας που το ΥΠΑΙΘΑ προσπάθησε να πραγματοποιήσει τις εθνικές εξετάσεις κατάταξης «τύπου PISA». Οι εκπαιδευτικοί, σε συνεργασία με τους γονείς των μαθητών τους και χωρίς να καμφθούν από τις απειλές και την τρομοκρατία που εξαπέλυσε η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘΑ, ακύρωσαν τις εξετάσεις στα περισσότερα σχολεία. 

Η καθολική συμμετοχή των συναδελφισσών και συναδέλφων στο Δημοτικό Σχολείο Κοκκαρίου, σε συνδυασμό με τη μη συμμετοχή των μαθητών/τριών του σχολείου απέτρεψαν τη διεξαγωγή της εξέτασης «τύπου PISA».

Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που η αποφασιστική στάση των εκπαιδευτικών, με τους γονείς σε μεγάλο βαθμό στο πλευρό μας, ακύρωσε τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του υπουργείου να επιβάλει μια διαδικασία (για τρίτη χρονιά με δειγματοληπτική επιλογή σχολείων, παρόλο που ο νόμος προέβλεπε πανεθνική εφαρμογή από τη δεύτερη κιόλας χρονιά, λόγω ακριβώς της ισχυρής αντίστασης από εκπαιδευτικούς και γονείς τα προηγούμενα δύο χρόνια) κατάταξης και κατηγοριοποίησης των σχολείων, τον τρίτο «πυλώνα» της διαβόητης «αξιολόγησης».

Η σχολική κοινότητα, όταν δρα συντονισμένα και μαζικά, μπορεί να ακυρώσει τις εκπαιδευτικές πολιτικές που οδηγούν στην εμπορευματοποίηση του δημόσιου αγαθού της εκπαίδευσης και στην κατηγοριοποίηση σχολείων-μαθητών -εκπαιδευτικών.

Δε θα επιτρέψουμε να «νεκρώσει» η γνώση και η κριτική σκέψη, κάθε ζωντανή λειτουργία του δημόσιου σχολείου, και να μετατραπεί σε τυποποιημένη μετρήσιμη δεξιότητα, τόση όση απαιτεί η αγορά!

Συνεχίζουμε τον αγώνα για ένα δημόσιο δωρεάν σχολείο της γνώσης, της μόρφωσης και της ολόπλευρης διαπαιδαγώγησης του νέου ανθρώπου και όχι της τυποποίησης και του ανταγωνισμού. Ένα σχολείο δημιουργικό και δημοκρατικό, όπου κάθε παιδί θα αναγνωρίζει τον εαυτό του. Ένα σχολείο που θα χωράει όλα τα παιδιά, όλη τη γνώση, την παιδαγωγική σκέψη και πράξη, που δεν «θα διδάσκει για το τεστ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: