Σάββατο 29 Μαΐου 2010

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ


Στο όνομα της οικονομικής κρίσης, κυβέρνηση, Ε.Ε., και Δ.Ν.Τ εφαρμόζουν νέα σκληρά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, όπως πάγωμα μισθών και συντάξεων για την επόμενη τριετία, εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο, μείωση κατά 20% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση συντελεστών του Φ.Π.Α., μείωση των διορισμών μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών και ανατροπή όλου του ασφαλιστικού συστήματος.
  • Μειώνουν τους μισθούς μας κατά 116 € το μήνα και μετατρέπουν τα επιδόματα αδείας σε φιλοδώρημα 250 € για το Πάσχα και 500 € για τα Χριστούγεννα!
  • Για τη νέα σχολική χρονιά προβλέπεται ότι θα διοριστούν 3.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Από το 2013 θα προσλαμβάνονται μετά από διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π. και με πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας. Έτσι, ο εκπαιδευτικός που κατέχει δύο πτυχία (βασικό και πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης), έχει επιτύχει στις αντίστοιχες εξετάσεις και ίσως και παραπάνω από μία φορές στον ΑΣΕΠ, προκειμένου να διοριστεί τελικά, θα ξανακρίνεται στη 2ετία από τον «Αξιολογητή», το «Μέντορα», το Δ/ντή του σχολείου και το Σχολικό Σύμβουλο για το αν είναι ικανός εκπαιδευτικός, αλλιώς θα μετατάσσεται ή θα απολύεται. 
  • Εισάγεται ο θεσμός της «αυτοαξιολόγησης», με τον οποίο επιδιώκεται να δοθεί χαριστική βολή στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του σχολείου. Το Υπουργείο διαθέτει 7.200.000 ευρώ, που θα μοιραστούν σε Σχολικούς Συμβούλους και Δ/ντές σχολείων για να εφαρμόσουν την αξιολόγηση. Ήδη η ΔΟΕ (και η Γ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου) με αποφάσεις τους ζητούν να μη δεχτεί κανένα σχολείο το πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής της αυτοαξιολόγησης.
  •  Οι νεοδιόριστοι θα παραμένουν υποχρεωτικά για 3 χρόνια στο σχολείο που διορίζονται, (διπλασιάζοντας τα μόρια του σχολείου τους που υπηρετούν κατά την τρίτη πλέον χρονιά) καταστρέφοντας όμως εντωμεταξύ την οικογενειακή τους ζωή και τον προγραμματισμό τους. Από την επόμενη σχολική χρονιά όποιος μετατίθεται θα παραμένει υποχρεωτικά για δύο έτη στη νέα του θέση.
  • Επιχειρείται η αύξηση του ωραρίου των μονίμων εκπ/κών μέσω υποχρεωτικών 5ωρων υπερωριών, ως προϋπόθεση για να προσληφθούν οι νέου τύπου αναπληρωτές-ωρομίσθιοι (αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου). Πρακτικά όμως, αφού οι ώρες θα έχουν συμπληρωθεί πια απ΄ τους μόνιμους, πέφτουν στην ανεργία χιλιάδες αναπληρωτές και ωρομίσθιοι που τα προηγούμενα χρόνια το Υπουργείο τους χρησιμοποίησε ως φθηνό εργατικό δυναμικό στα σχολεία. 
  • Σύμφωνα με δήλωση του Υφυπουργού Παιδείας θα προκηρύσσονται οι θέσεις από τα ίδια τα σχολεία, στα οποία οι εκπαιδευτικοί θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα υπάρξει ένα διαφορετικό εργασιακό καθεστώς για κάθε εκπαιδευτικό, με τελικό στόχο τις ατομικές συμβάσεις με τα σχολεία, όπου θα διαπραγματεύεται μόνος του με τον εργοδότη του, το εργασιακό καθεστώς και την αμοιβή του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όπως γίνεται στο εξωτερικό (Αγγλία, ΗΠΑ).
  • Το τελευταίο σχετίζεται με τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», με την οποία μεταφέρονται πολλές αρμοδιότητες της εκπαίδευσης στην περιφέρεια και στους δήμους, χωρίς όμως δυστυχώς τους αντίστοιχους πόρους. Μοιραία θα δημιουργηθούν σχολεία πολλών ταχυτήτων, στα οποία δεν θα υπάρχει ούτε το ίδιο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών αλλά ούτε και τα ίδια βιβλία… Επίσης γεννάται εύλογα το ερώτημα: πού θα βρουν οι Δήμοι τα κονδύλια για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες των σχολείων; Πώς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στη συντήρηση των σχολικών τους μονάδων, που είναι ήδη προβληματική; Μήπως έτσι η λειτουργία του σχολείου θα περάσει στην ευθύνη των γονιών, των χορηγών και των εκπαιδευτικών και όχι του κράτους; 
  • Με το νέο αντιασφαλιστικό (ασφα-ληστρικό) νομοσχέδιο (οι νέοι εκπ/κοί θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ) ισοπεδώνεται η κοινωνική ασφάλιση και μετατρέπεται η σύνταξη σε επίδομα φτώχειας. Τα νέα μέτρα προβλέπουν: 
  • Από το 2011 οι δημόσιοι υπάλληλοι που συνταξιοδοτούνται πρόωρα θα υποστούν μεγαλύτερη μείωση της σύνταξής τους (από 4,5% σε 6% μείωση για κάθε έτος).
  •  Αύξηση από το 2013 των ορίων ηλικίας των γυναικών στο Δημόσιο με την προσθήκη τουλάχιστον πέντε ετών ακόμη.
  • Το κράτος σταματά να χρηματοδοτεί την Κοινωνική Ασφάλιση. Η συνεισφορά του περιορίζεται σε μια βασική σύνταξη, προνοιακού χαρακτήρα, η οποία θα είναι 360 ευρώ και θα χορηγείται στο 65ο έτος ηλικίας.
  • Η ανταποδοτική σύνταξη (το δεύτερο τμήμα της σύνταξης) θα υπολογίζεται με βάση τα έτη ασφάλισης και με κλιμακούμενους συντελεστές που θα ξεκινούν από 0,9% για τα 15 έτη και θα φτάνουν στο 1,6% στα 40 έτη υπηρεσίας. Με αυτά τα δεδομένα τα ποσοστά της σύνταξης για 35ετία πέφτουν κάτω του 50%. Οι συντελεστές αυτοί θα αλλάζουν σταδιακά. Έτσι, το 2018 θα λαμβάνεται υπόψη η καλύτερη δεκαπενταετία, ενώ το 2030, ο μέσος όρος του εργάσιμου βίου!
  •  Διαμορφώνονται 3 Ταμεία κύριας σύνταξης (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες).
  • Όπως είναι φανερό, με αυτά τα μέτρα, εμπεδώνονται τα 40 έτη υπηρεσίας και το 65ο έτος ηλικίας, ως ελάχιστα όρια για να πάρει κανείς μια σύνταξη !
Οι μέρες και οι μήνες που έρχονται είναι πράγματι κρίσιμοι και για τους εκπαιδευτικούς και για όλους τους εργαζόμενους συνολικά, γιατί υποθηκεύεται το μέλλον μας και καθορίζεται η ζωή μας. Είμαστε σε μια εποχή που όλα περικόπτονται, όλα αμφισβητούνται, ο μισθός, η ασφάλιση, τα κοινωνικά μας δικαιώματα, η θέση μας ως εργαζομένων, η ζωή μας όλη αλλά και το δημόσιο σχολείο. Οφείλουμε ως εργαζόμενοι και εκπαιδευτικοί να αντισταθούμε σ’ όλα αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα. Έχουμε τη δυνατότητα να ακυρώσουμε αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές αρκεί να αντιδράσουμε μαζικά και δυναμικά.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: