Με τη λήξη της σχολικής χρονιάς η κατάσταση στα Νηπιαγωγεία είναι έκρυθμη. Το θέμα των εγγραφών -για το οποίο το Συντονιστικό έχει κάνει πρόταση να γίνονται τον Ιανουάριο –έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε Νηπιαγωγούς και γονείς, τους οποίους κρατάει σε ομηρία όλο το καλοκαίρι αφού δεν οριστικοποιούνται οι εγγραφές τώρα και οι κληρώσεις για τις θέσεις φοίτησης μετατέθηκαν για το Σεπτέμβριο. Αλλά και το θέμα της μη θεσμοθέτησης του ωραρίου εξακολουθεί να δημιουργεί πολλά προβλήματα στους Νηπιαγωγούς, οι οποίοι δέχονται πιέσεις για παράνομη αύξησή του με τη μορφή της πρωινής προαιρετικής ζώνης,…
παρά το γεγονός ότι υπάρχει κάλυψη από τη ΔΟΕ για στάσεις εργασίας. Επισημαίνουμε ότι στο προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία που θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση δεν έχει συμπεριληφθεί κανένα από τα θέματα του Νηπιαγωγείου που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, αν και πολλά από αυτά δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος.
Από το Υπουργείο έχει αποσταλεί εγκύκλιος συμπλήρωσης ερωτηματολογίου έρευνας με Αρ. Πρ.: Φ15/666/88462/Δ1 4-6-2015 που διενεργείται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) στο χώρο της προσχολικής εκπαίδευσης με θέμα «Διερεύνηση Αναγκών των Νηπιαγωγών», η οποία έχει εγκριθεί με την με αρ. 31/26-5-2015 πράξη του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π. Στόχος της έρευνας είναι η συστηματική καταγραφή των αναγκών που αντιμετωπίζουν οι νηπιαγωγοί, οι οποίοι υπηρετούν στα νηπιαγωγεία όλης της επικράτειας. Η καταγραφή των αντιλήψεων/αναγκών των νηπιαγωγών θα γίνει με τη χρήση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου. Το ερωτηματολόγιο είναι ανώνυμο, οι νηπιαγωγοί μπορούν να το συμπληρώσουν εκτός του διδακτικού τους ωραρίου και επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των νηπιαγωγών να απαντήσουν, εφόσον το επιθυμούν.
Οι Νηπιαγωγοί απαντούν επώνυμα ότι: οι πραγματικές ανάγκες των Νηπιαγωγών είναι γνωστές από χρόνια σε όλες τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας, στο ΙΕΠ, στην εκπαιδευτική κοινότητα, στους γονείς, στην κοινωνία. Είναι καταγεγραμμένες σε υπομνήματα, σε προτάσεις νόμων, σε διεκδικητικά πλαίσια συλλόγων Π.Ε., Ενώσεων Γονέων, του Συντονιστικού Νηπιαγωγών, του ΟΣΚ, της ΔΟΕ, των τμημάτων παιδείας κομμάτων,των Σχολικών επιτροπών των Δήμων κ.ά.
Πραγματικά τι νόημα έχει η διενέργεια μιας έρευνας όταν όλα τα πραγματικά στοιχεία που αφορούν τα Νηπιαγωγεία είναι ήδη καταγεγραμμένα στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες του Υπουργείου (με το ηλεκτρονικό σύστημα Myschool) και του ΙΕΠ ;
Τι είδους επιλεκτική έρευνα είναι αυτή που ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για νέους τύπους Νηπιαγωγείων και έχει ερωτήσεις κλειστού τύπου για εισαγωγή διδασκαλίας απο ειδικότητες, για αυτοτελή γνωστικά αντικείμενα στο Νηπιαγωγείο;
Τι είδους έρευνα είναι όταν δεν περιλαμβάνει στον τομέα της επιμόρφωσης την πιο ουσιαστική μορφή της, που είναι η μετεκπαίδευση με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα;
Τι νόημα έχει μια έρευνα όταν δεν περιλαμβάνει τα δυο θεμελιώδη ζητήματα του Νηπιαγωγείου που είναι η θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και του ωραρίου των Νηπιαγωγών; Ο αποκλεισμός της ηλικιακής ομάδας των προνηπίων από την εκπαίδευση είναι έγκλημα εναντίον αυτών των παιδιών και ντροπή για ολόκληρο το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Στην Ελλάδα η ηλικία των τεσσάρων χρόνων είναι ηηλικία-θύμα σε όλη την εκπαίδευση, αφού η προσβασιμότητα των παιδιών αυτής της ηλικίας σε δομές Προσχολικής εκπαίδευσης είναι 67%, ποσοστό το οποίο είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με την Ευρώπη όπου το ποσοστό προσβασιμότητας είναι 95%. Η φοίτηση των παιδιών ηλικίας τεσσάρων χρόνων (νήπια β΄ ηλικίας/προνήπια) στο Νηπιαγωγείο είναι θέμα τύχης και αποτέλεσμα κληρώσεων. Η θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής δίχρονης Προσχολικής αγωγής και η σύνδεσή της με την πρωτοβάθμια, μέσω της ομαλής μετάβασης από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό σχολείο, είναι μια ουσιαστικής σημασίας παρέμβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα. Η υποχρεωτική δίχρονη Προσχολική αγωγή εξασφαλίζει στο παιδί συνέχεια ως προς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το χώρο και τα πρόσωπα και δίνει στους εκπαιδευτικούς τον απαραίτητο χρόνο για να ασχοληθούν με θέματα που σχετίζονται με συστηματικές προληπτικές παρεμβάσεις. Το Συντονιστικό Νηπιαγωγών εδώ και χρόνια θέτει το ζήτημα σε όλες τις συζητήσεις που έχει με τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας και άλλους φορείς.
Το ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ζήτησε και στην τελευταία συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Τάσο Κουράκη συστηματική καταγραφή των αναγκών που αντιμετωπίζουν οι Νηπιαγωγοί και όλων των στοιχείων της προσχολικής εκπαίδευσης, δεν ζήτησε ανώνυμο ερωτηματολόγιο που θυμίζει έρευνα μεταπτυχιακού β΄ διαλογής. Πιθανόν να δούμε πολλές προτάσεις και έρευνες για δήθεν «καινοτομίες» στο άμεσο μέλλον για την προσχολική αγωγή λόγω του ότι θα υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020, 10.1-4ος εκπαιδευτικός στόχος «Αύξηση της συμμετοχής στην προσχολική εκπαίδευση» (με προϋπολογισμό 43.700.000 Ευρώ).
Αναλυτικά:
1.ΧΩΡΟΣ – ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Δεν έχει νόημα να καταγράψουν οι Νηπιαγωγοί για άλλη μια φορά σε έρευνα τα στοιχεία που αφορούν το οξύτατο κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα Νηπιαγωγεία. Είναι γνωστό ότι το 60% στεγάζονται σε ακατάλληλα κτίρια. Εκτός αυτού, έχει γίνει καταχώρηση στο Myschool της χωρητικότητας των τάξεων και του αριθμού των παιδιών. Όσο για τον εξοπλισμό και την ανανέωσή του είναι γνωστό ότι, λόγω της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησης, δεν είναι εφικτό να γίνει αυτό.
Διεκδικούμε
- Λύση του κτιριακού προβλήματος των Νηπιαγωγείων με εξασφάλιση κατάλληλων κτιριακών υποδομών για όλα τα παιδιά 4-6, οι οποίες να ανταποκρίνονται στις βιολογικές και εκπαιδευτικές ανάγκες αυτής της ηλικίας. Αυστηρή τήρηση των προδιαγραφών για τα Νηπιαγωγεία αλλά και των κριτηρίων ασφαλείας (σωματικής και ψυχολογικής) του ΟΣΚ (3 τμ ανά μαθητή, χώροι υγιεινής, πρόσβαση σε ΑμεΑ, αύλειος χώρος, κλειστός χώρος για κινητικές δραστηριότητες, πυρασφάλεια, αντισεισμικός έλεγχος).
- Μείωση του αριθμού των νηπίων σε 1:15 ώστε να υπάρχει η δυνατότητα υλοποίησης του παιδαγωγικού προγράμματος του Νηπιαγωγείου.
- Λειτουργία όλων των ολοήμερων Νηπιαγωγείων με κουζίνα, τραπεζαρία και χώρο χαλάρωσης ξεχωριστό από την αίθουσα διδασκαλίας.
- Το σχεδιασμό προγράμματος απαλλοτριώσεων οικοπέδων και κατασκευής σύγχρονων και με προδιαγραφές ασφαλείας Νηπιαγωγείων τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες φοίτησης όλων των παιδιών (νηπίων – προνηπίων).
- Να αποδοθεί η οργανικότητα που αντιστοιχεί σε κάθε Νηπιαγωγείο ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών και αφού ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας κάποιων Νηπιαγωγείων.
- Είμαστε αντίθετοι στις καταργήσεις Νηπιαγωγείων και τις συμπτύξεις σε νέα πολυθέσια ή πολυδύναμα Νηπιαγωγεία, τα οποία εκτός των άλλων προβλημάτων που θα δημιουργήσουν, είναι και κατά κύριο λόγο αντιπαιδαγωγικά και επικίνδυνα για τα παιδιά αυτής της ηλικίας.
- Μοριοδότηση των Νηπιαγωγείων ανάλογα με τα μόρια που έχει και το όμορο δημοτικό σχολείο.
2. ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ – ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΟΡΓΑΝΩΣΗ
ΤΟΥ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Δηλώνουμε υπεύθυνα ότι δεν υπάρχει Νηπιαγωγός σε πανελλαδική κλίμακα που δε γνωρίζει πώς να αλληλεπιδρά αποτελεσματικά με τα παιδιά και να ενθαρρύνει τα νήπια ώστε να αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τις γωνιές του Νηπιαγωγείου και τον εξοπλισμό τους κατά τη διάρκεια του ελεύθερου παιχνιδιού και κατά τη διάρκεια των οργανωμένων δραστηριοτήτων ή σχεδίων εργασίας που οργανώνει στο Νηπιαγωγείο. Αν υπήρχε να είναι σίγουροι ότι θα το είχαμε καταγγείλει πρώτα εμείς από το ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ.
Προφανώς οι συντάκτες του ερωτηματολογίου δεν απευθύνονται σε Νηπιαγωγούς αλλά σε εκπαιδευτικούς άλλων βαθμίδων. Οι γωνιές δραστηριοτήτων είναι ο βασικός πυλώνας πάνω στον οποίο στηρίζεται όλο το πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου. Δεν μπορεί να υπάρξει Νηπιαγωγείο χωρίς γωνιές δραστηριοτήτων και Νηπιαγωγός που να μην στηρίζει το πρόγραμμά της σ` αυτές, εμπλουτίζοντάς τις ακόμα και σε καιρούς οικονομικής κρίσης με ό,τι υλικό διαθέτει (άχρηστο υλικό, κατασκευές παιδιών, κ.α.)
3. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ
Από την έναρξη εφαρμογής και λειτουργίας του θεσμού μέχρι σήμερα, παρατηρείται βαθμιαία αύξηση του αριθμού των τμημάτων των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων (από 160 τμήματα που υπήρχαν τη σχολική χρονιά 1997 – 1998, τo 2008 ανέρχονταν σε 2.759 και σήμερα είναι 3.388 ), πράγμα που αποδεικνύει την χρησιμότητα και την σημασία που ο εν λόγω θεσμός απέκτησε στην ελληνική κοινωνία.
Η αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης δύναται να υποστηρίζεται με επιτυχία στο πλαίσιο ενός Ολοήμερου προγράμματος Νηπιαγωγείου. Η στήριξη – ενίσχυση και αναβάθμιση του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου κρίνεται αναγκαία στις κοινωνικονομικές συνθήκες που διανύει η χώρα μας και ενώ η σημασία του είναι αναγνωρισμένη από την κοινωνία και υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για τη δημιουργία νέων τμημάτων Ολοημέρων σε όλη την Ελλάδα, η εκπαιδευτική πολιτική που σχεδιάζεται και εφαρμόζεται συντελεί στη θεμελιακή αποδόμηση αυτού του σημαντικότατου θεσμού και δημιουργεί κινδύνους που σχετίζονται με την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών και αυξημένους εργασιακούς κινδύνους για τους Νηπιαγωγούς. Οι μέχρι σήμερα ενέργειες του ΥΠΟΠΑΙΘ, όπως η μη στελέχωση των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων με τον αναγκαίο αριθμό εκπαιδευτικού προσωπικού, αλλά και με το κατάλληλα εκπαιδευμένο βοηθητικό προσωπικό, συνέτειναν στην υποβάθμιση και αποδόμηση του εκπαιδευτικού προγράμματός του, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τη βιωσιμότητα του θεσμού αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και την ασφάλεια των νηπίων, η οποία αποτελεί το πρώτιστο μέλημα μας.
Οπωσδήποτε θεωρούμε απαραίτητες συνθήκες ως προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων της λειτουργίας του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής του και τη συνεργασία των Νηπιαγωγών. Επίσης θεωρούμε αναγκαία την ευαισθητοποίηση των γονέων ως προς τα οφέλη του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου και την επιμόρφωση των Νηπιαγωγών σε θέματα που αφορούν το σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Και με βάση τα παραπάνω είναι επιτακτική ανάγκη για τη νέα σχολική χρονιά η άμεση κάλυψη των κενών εκπαιδευτικών στα σχολεία από τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΠΑΙΘ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η άμεση λειτουργία των Ολοημέρων και να μην επιβαρύνονται οι γονείς.
Μας προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι οι συντάκτες του ερωτηματολογίου με έντεχνο τρόπο προσπαθούν να εισάγουν την προοπτική δημιουργίας ενός τρίτου τύπου σχολείου, ο οποίος θα έχει ως πόλο αναφοράς τους γονείς και όχι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τα παιδιά. Οι ανάγκες των γονιών είναι πολλές και ποικίλες και δεν είναι δυνατόν το διδακτικό ωράριο του Νηπιαγωγείου να τις καλύπτει όλες. Το σχολείο έχει εκπαιδευτικό πρόγραμμα και δεν μπορεί να γίνεται «κέντρο διερχομένων» ούτε «πάρκινγκ παιδιών».
Αναφέρουν συγκεκριμένα ένα «Νέο τύπο σχολείου που θα εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες των γονέων (π.χ. αλλαγή ωραρίου ολοήμερου νηπιαγωγείου)».
Προφανώς έχουν έτοιμο το σχέδιο για Νηπιαγωγείο με ωράριο 8-2 με μια οργανική θέση Νηπιαγωγού και έναν αναπληρωτή μέσω ΕΣΠΑ που, αν και όταν βρεθεί τρόπος , θα γίνει η πρόσληψή του. Φυσικά υπάρχει και ο πιο εύκολος τρόπος, αφού δεν έχει θεσμοθετηθεί το ωράριο των Νηπιαγωγών: να αυξήσουν το ωράριο με Υπουργική απόφαση και να καλύπτει το διδακτικό ωράριο του Νηπιαγωγείου 8-2 ένας Νηπιαγωγός!
Στη συνέχεια αναφέρονται στο θέμα της εισαγωγής ειδικοτήτων στο Νηπιαγωγείο.
Αναφέρουν συγκεκριμένα «Εμπλουτισμό του προγράμματος του ολοήμερου νηπιαγωγείου με τη διδασκαλία γνωστικών αντικειμένων από εκπαιδευτικούς σχετικών ειδικοτήτων (πχ. φυσική αγωγή, εικαστικά, κ.α.)».
Είναι απίστευτη η επιμονή κάποιων εδώ και χρόνια να εισάγουν ειδικότητες για τη διδασκαλία γνωστικών αντικειμένων στο Νηπιαγωγείο. Να τους υπενθυμίσουμε ότι οι προσπάθειες του υφυπουργού Παιδείας κ. Κουκοδήμου πέρυσι να διορίσει καθηγητές φυσικής αγωγής στα Νηπιαγωγεία απέτυχαν. Εκτός από τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας και οι γνωμοδοτήσεις των υπευθύνων στο ΙΕΠ ήταν αρνητικές για την εισαγωγή της ειδικότητας στο Νηπιαγωγείο.
Το Συντονιστικό Νηπιαγωγών αφού συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία θα αναρτήσει μελλοντικά αναλυτικά κείμενα όπου θα αναφέρονται και θα τεκμηριώνονται οι λόγοι για τους οποίους είμαστε αντίθετοι στα επικίνδυνα πειράματα των ΝΕΑΕΠ και της εισαγωγής των ειδικοτήτων στα Νηπιαγωγεία.
Στηρίζουμε το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο και διεκδικούμε:
· Να στελεχωθούν με μόνιμους Νηπιαγωγούς όλα τα Ολοήμερα Νηπιαγωγεία.
· Να προσληφθεί βοηθητικό προσωπικό για τη διαδικασία του γεύματος, Σχολικοί Νοσηλευτές και Σχολικοί Βοηθοί.
· Οι άδειες για πρόωρη αποχώρηση να δίνονται με φειδώ και μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, ώστε να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας και ο ρόλος του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου.
4. ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ- ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το ζήτημα της επιμόρφωσης –μετεκπαίδευσης είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα των εκπαιδευτικών και έχει ουσιαστική σημασία στη διαδικασία αναβάθμισης της ποιότητας της εκπαίδευσης.
Το ΥΠΔΒΜΘ στις 9/2/2011 με επιστολή του Γ.Γ. κ. Κουλαϊδή έβαλε τέλος στο θεσμό της μετεκπαίδευσης και ουσιαστικά κατάργησε τα Διδασκαλεία, ακυρώνοντας την εξαιρετικά σημαντική συμβολή τους ως φορείς ουσιαστικής επιμόρφωσης, στη διάρκεια της οποίας ο εκπαιδευτικός με τη διετή απαλλαγή του από τα εκπαιδευτικά καθήκοντα είχε τη δυνατότητα αφενός να έρθει σε επαφή με τις σύγχρονες εξελίξεις στην εκπαίδευση και αφετέρου να αναστοχαστεί τις εκπαιδευτικές πρακτικές και να βελτιωθεί. Το θέμα της κατάργησης της μετεκπαίδευσης ήταν οικονομικό στο πλαίσιο της λιτότητας και πολιτικό στο πλαίσιο μιας εκπαιδευτικής πολιτικής που θα διαμορφώνει έναν εκπαιδευτικό χειραγωγούμενο και αναλώσιμο με αποσπασματικές και πρόχειρα σχεδιασμένες μορφές ευέλικτης επιμόρφωσης.
Το αποτυχημένο πείραμα του ΜΠΕ ήταν ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης «μαμούθ» με προκλητικά –για εποχές λιτότητας– υψηλό προϋπολογισμό. Το ΜΠΕ υποσχόταν να υλοποιήσει προγράμματα ευέλικτης επιμόρφωσης σε χρόνο ρεκόρ, με ταχύτατες διαδικασίες. Εκπόνησαν μελέτες όπως αυτή για την «ανίχνευση επιμορφωτικών αναγκών», αν και το ΠΙ και ο ΟΕΠΕΚ είχαν εκπονήσει το 2007-08 ανάλογες μελέτες «ανίχνευσης επιμορφωτικών αναγκών» κατά βαθμίδα και ειδίκευση. Η «Στοχευμένη διαρκής επιμόρφωση υψηλής ποιότητας» –η οποία συνεχίζονταν ακόμα και κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών – απέτυχε. Η προχειρότητα και η βιασύνη που διακρίνονταν στο σχεδιασμό του ΜΠΕ έδειξαν για άλλη μια φορά ότι ο «κρυφός» κύριος στόχος ήταν η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ και όχι η ουσιαστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
Σήμερα συνεχίζεται η αποσπασματική και ελλιπής επιμόρφωση η οποία αποπροσανατολίζει τους εκπαιδευτικούς και δημιουργεί δυσλειτουργίες στη διαδικασία υλοποίησης του εκπαιδευτικού έργου. Οι δύο ημερίδες το χρόνο και οι ελάχιστες ομαδικές παιδαγωγικές συναντήσεις διάρκειας μιας ώρας από τους Σχολικούς Συμβούλους δεν αποτελούν παρά ψήγματα επιμόρφωσης. Δεν υπάρχει πρόβλεψη και δε γίνονται δειγματικές διδασκαλίες, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές ως προς τη σύνδεση της θεωρίας και της εφαρμογής της στην πράξη. Το Συντονιστικό Νηπιαγωγών έχει αναφερθεί επανειλημμένα στην μεγάλη σημασία του θεσμού της μετεκπαίδευσης που ήταν η μοναδική δημόσια και δωρεάν επιμόρφωση των Νηπιαγωγών και η οποία συντελούσε στην αναβάθμιση της ποιότητας του εκπαιδευτικού τους έργου.
Ζητάμε να γίνει:
- Σχεδιασμός ολοκληρωμένου πλαισίου επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.
- Επαναλειτουργία των Διδασκαλείων και διατήρηση του μορφωτικού χαρακτήρα της διετούς Μετεκπαίδευσης.
- Αναβάθμιση και διεύρυνση του ρόλου τους, έτσι ώστε να καλύψουν κι άλλες εκπαιδευτικές ανάγκες.
- Οργάνωση των Διδασκαλείων και σύνδεσή τους με τα ΑΕΙ.
Συναδέλφισσες-οι
Δεν υπάρχει λόγος να συμπληρώσουμε το ερωτηματολόγιο για να αναξείξουμε τις ανάγκες των Νηπιαγωγών. Είναι γνωστές. Δεν θα διευκολύνουμε αυτούς που μας βομβαρδίζουν με ερωτηματολόγια και έρευνες που στόχο θα έχουν κυρίως την εκταμίευση χρημάτων από το ΕΣΠΑ, μέσω της δημιουργίας νέων τύπων Νηπιαγωγείων όπως το ΝΕΑΕΠ [με ωράριο 8-2] και με ειδικότητες οι οποίες δεν είναι απαραίτητες στα Νηπιαγωγεία.
ΟΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ ΔΕΝ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ πίσω από ανώνυμα ερωτηματολόγια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου