Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

«Πανδημία» ιδιωτικοποιήσεων εξήγγειλε ο Μητσοτάκης

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Η πανδημία του Covid-19 όχι απλώς δεν έκαμψε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για ιδιωτικοποίηση ακόμη και βασικών δομών της υγείας, αλλά αντιθέτως θα αποτελέσει πρόσχημα για έναν ακόμη πιο επιθετικό σχεδιασμό. Σαφές ήταν το στίγμα που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας αυτήν την εβδομάδα σε ημερίδα για την υγεία.

Εκτίμησε ότι η πανδημία κατέδειξε τις παθογένειες του συστήματος οι οποίες θα καταπολεμηθούν με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, όπως αυτές ορίζονται στους όρους διάθεσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Με πρώτο μέλη μα την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον χώρο της υγείας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών για τις κυβερνητικές προθέσεις, που κωδικοποιούνται στη μαγική λέξη: Ιδιωτικός τομέας. Όπως ξεκαθάρισε, «όταν μιλάμε για το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα πρέπει να βάλουμε στην εξίσωση και τον ΕΟΠΥΥ, τον ασφαλιστικό

οργανισμό ο οποίος αγοράζει υπηρεσίες υγείας, και εκεί νομίζω ότι έχουμε πολλές σκέψεις για το πώς μπορούμε να τον εκσυγχρονίσουμε και να γίνει και αυτός πιο ανταγωνιστικός». Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι «αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι να παρέχουμε στους πολίτες ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε ανταγωνιστικό κόστος, δεν είναι υποχρεωτικό οι υπηρεσίες αυτές να παρέχονται από το κράτος». Στη συνέχεια, μάλιστα, αναφέρθηκε στο ιδιωτικό σύστημα υγείας, λέγοντας πως «παρέχει υπηρεσίες υγείας ένας κλάδος δυναμικός και αναπτυσσόμενος με σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης και συνεργασίας με το Εθνικό Σύστημα Υγείας και με καλύτερη συνεργασία με το ΕΣΥ, από τη φαρμακοβιομηχανία και την ανάπτυξη πρόσθετης τεχνογνωσίας γύρω από τον τομέα του φαρμάκου».

Με έμμεσο τρόπο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε σαφές στίγμα και για τη χρηματοδότηση της υγείας. Την συσχέτισε με τα κονδύλια του ταμείου ανάκαμψης που «πάνε πακέτο» με τους περιορισμούς του (όπως π.χ. οι προσλήψεις προσωπικού ή οι απευθείας επενδύσεις). Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός. «οι κανόνες του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πάρα πολύ συγκεκριμένοι και οι προτάσεις οι οποίες έχουν υποβληθεί από την ελληνική κυβέρνηση, σε συνεννόηση με όλα τα Υπουργεία, εν προκειμένω με το Υπουργείο Υγείας, εντάσσονται στις προδιαγραφές των έργων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης». Ουσιαστικά, δηλαδή, περιέγραψε έργα που είτε θα είναι Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) είτε συνεργασίας με τα γνωστά ιδρύματα, όπως το «Ίδρυμα Νιάρχος». Οι κανόνες του Ταμείου Ανάπτυξης μιλούν για χρηματοδότηση επενδύσεων με γνώμονα το ιδιωτικό κέρδος ή τη διαμόρφωση υποδομών για την αύξηση του ιδιωτικού κέρδους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε και περικοπές στις περιφερειακές υποδομές, αποτιμώντας ως παρελθοντική νοοτροπία το να διεκδικεί κάθε νομός ή περιοχή τη λειτουργία ενός νοσοκομείου. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του, σύμφωνα με την οποία, «κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεπεράσουμε τους τοπικισμούς και τις αναχρονιστικές αντιλήψεις, να σχεδιάσουμε έναν ορθολογικό χάρτη υγείας».

Το «αμπαλάζ» σε αυτόν τον ακραία νεοφιλελεύθερο σχεδιασμό αποτέλεσε ο «ψηφιακός μετασχηματισμός». Η μόνιμη κυβερνητική επωδός, προκειμένου να πλασαριστούν οι επιλογές της ως «σύγχρονες». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για κονδύλια που θα διατεθούν για τον σκοπό αυτό, προφανώς με ιδιώτες αναδόχους. Τόνισε, δε, ότι «ο Ψηφιακός Φάκελος Ασθενή αποτελεί για εμένα αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα ως προς τις πολιτικές υγείας που έχουν ψηφιακό στίγμα».

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: